Stroe: Mi-am depus demisia în semn de onoare. Plecarea mea, un fapt de normalitate într-o ţară democratică
*Radu Stroe a demisionat din postul de ministru al Internelor* după o discuţie cu premierul Victor Ponta. Stroe a declarat că şi-a dat demisia în semn de onoare pentru apărarea demnităţii pompierilor IGSU, care în ultimele trei zile au primit acuzaţii nedrepte, deşi ei sunt eroii care salvează vieţi, iar plecarea sa trebuie să reprezinte un fapt de normalitate într-o ţară democratică. Victor Ponta a confirmat că vicepremierul *Gabriel Oprea va asigura interimatul la conducerea MAI*, precizând că a discutat în acest sens cu preşedintele Traian Băsescu, şi a arătat că *PNL va propune un nou ministru în jurul datei de 1 februarie*.
Declaraţiile lui Radu Stroe:
Am decis să-mi depun demisia în semn de onoare pentru apărarea demnităţii pompierilor IGSU, care în ultimele trei zile au primit acuzaţii nedrepte, deşi ei sunt eroii care salvează vieţi. Aceşti salvatori de meserie nu trebuie să pătimească din cauza decidenţilor politici.
Îmi prezint scuze tuturor celor care prin unele declaraţii nefericite dar nu rău intenţionate le-am creat impresia de om relaxat sau indiferent sau care ţine de scaunul de ministru. Plecarea mea trebuie să reprezinte un fapt de normalitate într-o ţară democratică.
Declaraţiile lui Victor Ponta:
- Am vorbit cu preşedintele ţării şi am făcut propunerea ca vicepremierul Gabriel Oprea să asigure interimar conducerea MAI. Cel mai probabil în jurul datei de 1 februarie vom avea propunerea pentru un nou ministru.
Este din ce în ce mai evident că erorile grave care i-au îndreptat greşit pe cei care îi căutau pe supravieţuitori au fost produse de ROMATSA şi STS. Vă asigur că activitatea în ROMATSA trebuie să continue. Săptămâna viitoare vom avea propunerea de modificare a sistemului de funcţionare şi de coordonare a instituţiilor publice în asemenea situaţii. Vor exista două tipuri de comisii, de comitete de urgenţă, unul pentru intemperii şi altul pentru situaţii de urgenţă.
Ministrul era pregătit să participe la comandamentul de iarnă care a început la ora 13.00 şi a venit în acest sens la Palatul Victoria, dar, odată ajuns la sediul Guvernului, a fost informat să se prezinte la cabinetul premierului Ponta, de unde tocmai plecase liderul PNL, Crin Antonescu.
Stroe nu a mai ieşit din biroul lui Ponta, comandamentul de iarnă a început, iar surse oficiale au precizat că acesta a demisionat.
Majoritatea din cei peste 40 de lideri PNL, vicepreşedinţi şi membri ai Biroului Permanent, contactaţi de MEDIAFAX, au evitat să aibă un punct de vedere faţă de oportunitatea depunerii mandatului de către ministrul Radu Stroe, totuşi cinci exprimându-se clar în favoare unei demisii.
La nivelul conducerii PNL o serie de vicepreşedinţi sau lideri de filiale sunt în favoarea ideii ca ministrului de Interne, Radu Stroe, să-i fie solicitată demisia din această funcţie ca urmare a modului în care a fost gestionată intervenţia în cazul accidentului aviatic din Apuseni.
"Ar trebui să plece, dar nu e singurul vinovat. Cei doi nu ar fi murit dacă se intervenea la timp. Nu Chiper (secretar de stat în MAI - n.r.) trebuia să fie la cârmă, ci Stroe. Asta e o glumă că l-au demis pe Chiper", a declarat unul dintre vicepreşedinţii PNL pentru MEDIAFAX.
Un alt lider de filială a susţinut că implicarea ministrului de Interne ar fi trebuit să fie majoră, după cum şefii de consilii judeţene sunt obligaţi moral să fie implicaţi sută la sută în situaţiile de calamităţi, cum sunt inundaţiile sau înzăpezirile.
"Trebuie să-i fie retras sprijinul politic, nu e admisibil. Şi atunci când au fost inundaţii, şi atunci când au fost zăpezile, eu m-am implicat de fiecare dată în teren chiar şi atunci când nu aveam o funcţie la nivelul judeţului", a mai spus unul dintre vicepreşedinţi.
Pe de altă parte, un alt lider al PNL este de părere că pe lângă remanierea lui Radu Stroe este necesară şi demisia ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu.
"Radu Stroe e bleg, dă declaraţii de copil. Responsabilitatea pentru astfel de situaţii este legal la Ministerul Transporturilor, unde nu s-a făcut o celulă de criză pentru o astfel de situaţie. Aştept remanierea şi a lui Stroe, dar nu se poate ca ministrul Transporturilor să nu se ocupe personal după ce a aflat că e un accident", a susţinut liderul PNL.
Un alt vicepreşedinte PNL consideră că Stroe ar trebui să demisioneze doar "dacă ar fi fost şeful STS şi ar fi dat coordonate aiurea".
Cea mai mare parte a membrilor conducerii PNL au refuzat, însă, să aibă un punct de vedere legat de oportunitatea unei demisii a ministrului de Interne. O parte dintre aceştia au precizat că momentul discuţiei efective asupra acestui subiect trebuie să fie la Delegaţia Permanentă a PNL de la începutul lunii februarie, menţionând că nu se pot "antepronunţa".
Alţi lideri aşteaptă poziţia preşedintelui PNL, Crin Antonescu, în cadrul reuniunii partidului.
"Indiferent cine ar fi ministru de Interne, cred că nu este vina lui în primul rând, avem servicii de informaţii, avem STS. Greşeala ar fi a ministerului dacă nu-i dotează (...) Salvamont ar fi fost primul serviciu care ar fi trebuit anunţat, nu SMURD. Sunt convins că a fost o bulibăşeală de nedescris", a afirmat un alt lider PNL.
De asemenea, unii dintre vicepreşedinţi au susţinut că "miniştrii nu pot fi schimbaţi precum cămăşile", iar pentru o eventuală demitere trebuie să se aştepte rezultatele anchetei asupra accidentului aviatic.
"Hai dom'le, terminaţi cu chestiuni din astea, terminaţi", a fost reacţia unui alt membru al conducerii PNL, contactat de MEDIAFAX.
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, miercuri, că afirmaţiile lui Radu Stroe despre accidentul aviatic sunt "un exemplu de comunicare catastrofală", menţionând că va propune conducerii PNL "măsuri politice radicale", el menţionând şi că Ramona Mănescu nu a comunicat deloc în această perioadă.
Întrebat, într-o intervenţie la Realitatea TV, cum comentează faptul că Radu Stroe a spus că îşi reproşează că tragedia de la Cluj s-a întâmplat în mandatul său şi că la nivelul Ministerului de Interne nu s-a constituit o celulă de criză, Antonescu a răspuns: "Cu tot respectul pentru domnul Stroe şi cu toată colegialitatea, este un exemplu de comunicare catastrofală, de natură să stârnească revolta în condiţii de nemulţumire publică".
El a menţionat că face o distincţie între modul în care s-au întâmplat lucrurile la Ministerul Transporturilor şi la Ministerul de Interne.
Antonescu a menţionat, totuşi, că Ramona Mănescu nu a comunicat deloc în această perioadă.
Antonescu a ţinut să precizeze că va propune conducerii PNL "măsuri politice radicale" în acest caz, dar a precizat că discuţiile şi deciziile se poartă şi se iau în interiorul partidului.
El a criticat comunicarea "catastrofală" a tuturor autorităţilor implicate în operaţiunile de salvare în urma accidentului aviatic, precizând că este posibil ca şi premierul să fi primit informaţii eronate.
De asemenea, liberalul a ţinut să sublinieze că în cursul zilei de miercuri nu s-a pus nici în partid şi nici de către premier problema demiterii ministrului Stroe.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro