SUA, Franţa, Italia, Polonia şi Norvegia ar fi promis Ucrainei armament de înaltă precizie
Washingtonul, Parisul, Roma, Varşovia şi Oslo i-ar fi promis lui Petro Poroşenko, la Summitul NATO din Ţara Galilor, că vor furniza Kievului armament modern de înaltă precizie, potrivit consilierului acestuia Iuri Luţenko, potrivit ediţiei de luni a Kommersant, citat de RIA Novosti online.
Ministere ale Apărării din ţările menţionate au dezminţit afirmaţiile liderului Partidului Bloc al lui Petro Poroşenko, informează RIA Novosti online.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a anunţat vineri, la finalul Summitului NATO de la Newport, în Marea Britanie, că mai mulţi aliaţi sunt pregătiţi să furnizeze armament de înaltă precizie Ucrainei şi să trimită consilieri militari în ţara sa. Însă atunci când a fost întrebat care sunt aceste ţări, Poroşenko a refuzat să răspundă, invocând natura confidenţială a acestei informaţii.
Dar consilierul său Iuri Luţenko a anunţat, într-un mesaj postat pe Facebook, că este vorba despre Statele Unite, Norvegia, Italia, Franţa şi Polonia.
Şefii de stat şi de guverne reuniţi în Ţara Galilor joi şi vineri au decis să consolideze în mod semnificativ cooperarea Alianţei Nord-Atlantice cu ţări vecine Rusiei, şi anume Ucraina, Georgia, Finlanda şi Republica Moldova. NATO intenţioanează să implice mai activ aceste state în manevre şi programe de antrenament ale blocului militar.
Organizaţia a anunţat deja că următoarele exerciţii ale statelor NATO vor avea loc la jumătatea lui septembrie în partea de vest a Ucrainei. În plus, participanţii la summit au anunţat crearea de către statele membre a unor fonduri destinate modernizării armatei ucrainene. Ele vor atinge doar 15 milioane de euro, dar o sursă de la sediul NATO susţine că este vorba despre primele plăţi şi că suma va creşte în viitor.
Casa Albă şi-a exprimat, de asemenea, voinţa de a ajuta Ucraina să elaboreze o nouă strategie a Apărării şi să-şi dezvolte Garda Naţională.
Ministerul polonez al Apărării a dezminţit duminică afirmaţiile lui Iuri Luţenko despre existenţa unor acorduri în vederea livrării de armament modern către Ucraina. Un purtător de cuvânt al ministerului, Jacek Sonta, a declarat că "nu confirmă această informaţie. Niciun acord nu a fost convenit la Summitul NATO cu privire la furnituri de armament modern din Polonia către Ucraina. Este foarte probabil ca acest consilier al preşedintelui să se refere la planurile sale viitoare".
Americanii nu au confirmat nici ei declaraţia liderului Partidului Bloc al lui Poroşenko. "Statele Unite nu au făcut nicio propunere privind livrarea de armament către Ucraina", a declarat un oficial american de rang înalt pentru agenţia Reuters. Potrivit agenţiei, lideri NATO au afirmat anterior că Alianţa Nord-Atlantică nu intenţionează să furnizeze armament Ucrainei, dar că statele membre au "dreptul de a lua o asemenea decizie cu titlu unilateral".
"Norvegia nu plănuieşte să livreze armament sau material Ucrainei. La ora actuală încercăm să aflăm de ce a fost difuzată o astfel de informaţie", a declarat pentru agenţia oficială rusă de presă Itar-Tass Lars Gjemble, un purtător de cuvânt al Ministerului norvegian al Apărării.
Italia a anunţat, în schimb, că este pregătită să ofere o "asistenţă militară" Ucrainei sub forma unor echipamente neletale - veste şi căşti antiglonţ, scrie La Repubblica.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană