Surpriză. În ciuda analizei realizate de Consiliul Concurenţei şi hotărârii guvernului de a nu susţine o asemenea măsură, ASF decide să înainteze o propunere pentru limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinţă

Autor: Mircea Nica Postat la 20 februarie 2022 60 afişări

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să înainteze Ministerului de Finanţe o propunere de Hotărâre de guvern pentru limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinţă, deşi Consiliul Concurenţei, dar şi guvernul au spus că o asemenea măsură ar duce la efecte nocive asupra economiei, ar destabiliza piaţa şi în final ar duce la infringement împotriva României.

Surpriză. În ciuda analizei realizate de Consiliul Concurenţei şi hotărârii guvernului de a nu susţine o asemenea măsură, ASF decide să înainteze o propunere pentru limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinţă

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să înainteze Ministerului de Finanţe o propunere de Hotărâre de guvern pentru limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinţă, deşi Consiliul Concurenţei, dar şi guvernul au spus că o asemenea măsură ar duce la  efecte nocive asupra economiei, ar destabiliza piaţa şi în final ar duce la infringement împotriva României.

În urma analizelor realizate cu privire la evoluţia pieţei RCA şi la impactul unor tendinţe speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanţe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinţă”, spune Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară.

În luna noiembrie 2021, în spaţiul public a apărut un proiect de lege al PNL şi UDMR prividn plafonarea preţului la poliţele RCA, care prevedea obligarea asigurătorilor să nu depăşească tarifele de referinţă RCA ale ASF.

Ulterior, spre finalul lunii decembrie 2021, Consiliul Concurenţei a transmis un punct de vedere către Palrament, la Senat, prin care a explicat faptul că plafonarea preţurilor la RCA ar putea avea efecte nocive asupra economiei, ar destabiliza piaţa asigurărilor auto, ar accentua riscul de ieşire de pe piaţă a societăţilor de asigurare care îşi desfăşoară activitatea pe această piaţă, pierderile din RCA ar fi acoperite prin mărirea tarifelor pentru alte produse de asigurare, având în vedere că societăţile prezente pe piaţa RCA au în portofoliu şi alte produse de asgiurare, ar destabiliza şi alte pieţe conexe precum piaţa pieselor auto sau piaţa serviciilor de reparaţii auto şi ar duce la o aliniere a primelor RCA la nivelul maxim impus, fapt ce ar distorsiona mecanismul concurenţial de stabilire a preţurilor pe piaţă.

După problemele subliniate de Consiliul Concurenţei privind plafonarea tarifelor RCA, la finalul lunii ianuarie 2022, Guvernul a ajuns la concluzia că plafonarea preţului la RCA nu rezolvă problemele existente, ba chiar le-ar intensifica. Pe lângă semnalele de alarmă trase de Consiliul Concurenţei, Guvernul a mai menţionat că o asemenea iniţiativă legislativeă introduce o serie de măsuri care sunt în contradictţie cu prevederile legislaţiei europene, astfel România ar putea atrage riscul unor sancţiuni din partea Curţii Europene de Justiţie.

În urmă cu 5 ani, mai exact în luna noiembrie 2016, o măsură similară de plafonare a preţurilor RCA a intrat în vigoare, în contextul în care piaţa, la acea vreme se confrunta cu două falimente, respectiv Astra şi Carpatica. Limitarea tarifelor RCA, chiar şi pentru o perioadă de 6 luni, a declanşat reacţia Comisiei Europene, fapt pentru care România încă are deschisă o cauză de infringement.

Decizia de plafonare a tarifelor la RCA pentru toate categoriile de vehicule a venit la vremea aceea, ca soluţie la conflictul care a apărut între transportatori şi asigurători. Firmele de transport au acuzat asigurătorii că au majorat cu până la de trei ori tarifele la RCA după falimentul Astra, pentru a-şi mări profiturile.

În prezent, falimentul City Insurance, cel mai mare asigurător din piaţă şi liderul segmentului asigurărilor RCA, a declanşat o serie de probleme în piaţă, mai exact pe zona RCA. Odată cu anunţul de retragere a autorizaţiei de funcţionare de către ASF şi promovarea cererii de declanşare a procedurii de faliment, preţurile la poliţele RCA s-au dublat, chiar triplat într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Haosul unui nou faliment, care de această dată este mai mare decât falimentele companiilor Astra şi Carpatica, nu a făcut decât să arate că acelaşi tip de probleme provoacă, mai mult sau mai puţin, aceleaşi reacţii, iar ASF vine cu aceleaşi soluţii, după ce a lăsat o companie, precum City Insurance să activeze defectuos mai bine de 5 ani pe piaţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ASF,
tarife,
rca,
guvern,
consiliul concurentei

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.