Tăriceanu şi Constantin: Codul Fiscal va trece de Parlament, fără modificări de substanţă
Decizia preşedintelui Iohannis de a retrimite Codul Fiscal la Parlament este pur politică, spun copreşedinţii ALDE, adăugând că acesta va trece cât mai rapid prin Parlament, fără mari modificări, "inclusiv prin organizarea unei sesiuni extraordinare".
"Decizia lui Klaus Iohannis este una pur politică, fără argumente economice. Argumentele invocate sunt de formă, pentru a încerca să explice o decizie luată doar din considerente politice şi pentru un partid politic, PNL”, potrivit unui comunicat de presă al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, semnat de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin.
"ALDE ia act de decizia eronată şi partizană a preşedintelui Iohannis. În acelaşi timp, ne exprimăm convingerea că, împreună cu partenerii de guvernare, vom găsi soluţii pentru a trece cât mai rapid prin Parlament din nou Codul Fiscal, fără modificări de substanţă, inclusiv prin organizarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului. ALDE asigură mediul de afaceri că actuala coaliţie de guvernare îşi păstrează neschimbată promisiunea ca România să aibă un nou Cod Fiscal", menţionează sursa citată.
Liberal-democraţii consideră că preşedintele ar fi trebuit să promulge Codul Fiscal pentru că România are o creştere economică de 4%, investiţiile străine sunt în creştere accentuată şi a crescut nivelul de colectare în primele luni ale acestui an, lucruri care crează premisele pentru adoptarea unui Cod Fiscal ultraliberal. De asemenea, liberal democraţii susţin că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale şi reducerea TVA la alimente sunt măsuri luate de guvern care demonstrează că România este pregătită pentru implementarea Codului Fiscal.
Preşedintele Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal şi l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare, invocând faptul că actul normativ poate fi pus în aplicare numai după o "riguroasă analiză" a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.
"Susţinem relaxarea şi simplificarea fiscală prin reducerea unor taxe şi impozite în condiţiile în care sunt asigurate premisele pentru consolidare fiscală şi predictibilitate. Din această perspectivă, considerăm că noul Cod fiscal poate fi pus în aplicare numai după o riguroasă şi temeinică analiză a implicaţiilor întregului set de măsuri fiscale şi bugetare asupra construcţiei bugetului general consolidat, atât pentru anul 2016, cât şi pentru anii următori şi numai cu respectarea obligaţiilor asumate de România şi a legislaţiei interne referitoare la disciplina financiar-bugetară", se arată în cererea de reexaminare publicată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.
Consilierul prezidenţial pe probleme economice, Cosmin Marinescu, a declarat că noul Cod Fiscal ar fi avut implicaţii semnificative asupra bugetului pe anul 2016 şi ar fi genereat un deficit brut estimat la circa 2,9% din PIB, adică circa 21,4 miliarde lei.
Parlamentul este în vacanţă, iar, potrivit art. 66 din Constituţie, sesiunea parlamentară extraordinară poate fi convocată la cererea şefului statului, a conducerii Parlamentului sau a cel puţin unei treimi din numărul total al parlamentarilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro