Tarifele-şoc ale lui Trump au evaporat 2.500 mld. dolari de pe Wall Street într-o singură zi. Preşedintele apără însă taxele, chiar dacă giganţii din piaţă, inclusiv Apple, sunt în picaj liber, cu cele mai mari scăderi din ultimii 8+ ani. „Economia avea multe probleme... era un pacient bolnav”

Autor: Ştefan Stan Postat la 04 aprilie 2025 19 afişări

Tarifele-şoc ale lui Trump au evaporat 2.500 mld. dolari de pe Wall Street într-o singură zi. Preşedintele apără însă taxele, chiar dacă giganţii din piaţă, inclusiv Apple, sunt în picaj liber, cu cele mai mari scăderi din ultimii 8+ ani. „Economia avea multe probleme... era un pacient bolnav”

Donald Trump şi-a apărat valul masiv de tarife vamale după ce cea mai recentă încercare a preşedintelui american de a remodela ordinea economică globală a şters aproximativ 2.500 de miliarde de dolari din valoarea acţiunilor de pe Wall Street, scrie FT. 

Preşedintele a declarat joi seară că se „aştepta” ca planurile sale de a creşte tarifele la cel mai înalt nivel din ultimul secol să provoace turbulenţe pe pieţele financiare, adăugând că „economia avea multe probleme... era un pacient bolnav”.

El a afirmat că noile tarife vor deschide calea către „o economie în plină expansiune”, chiar dacă anunţul său din ziua precedentă privind tarife universale de 10% sau mai mult pentru multe ţări a zdruncinat încrederea investitorilor.

Indicele S&P 500 a scăzut cu 4,8% joi, reducând valoarea totală a companiilor din acest indice cu 2.480 de miliarde de dolari, potrivit calculelor Financial Times bazate pe datele FactSet. Indicele tehnologic Nasdaq Composite s-a prăbuşit cu 6%, în cea mai slabă zi a sa de la criza COVID din 2020.

Vineri, unele pieţe asiatice au continuat declinul: indicele Topix din Japonia a scăzut cu 3,2%, iar S&P/ASX 200 din Australia cu 1,7% până la mijlocul dimineţii. Kospi din Coreea de Sud a recuperat 0,5%.

Bursele din China, Hong Kong şi Taiwan au fost închise din cauza sărbătorilor naţionale.

Dolarul american a scăzut cu 1,7% faţă de un coş de valute concurente joi, iar vineri a pierdut încă 0,2%, anulând astfel toate câştigurile înregistrate de la victoria lui Trump în alegerile din noiembrie.

„Această prăbuşire reflectă o pierdere de încredere în activele denominate în dolari, în general,” a spus Francesco Pesole, strateg valutar la ING. „Este un vot de neîncredere faţă de cele 100 de zile ale lui Trump.”

Noile tarife impuse de administraţia Trump reprezintă un „risc semnificativ” pentru perspectivele economiei globale „într-un moment de creştere lentă,” a avertizat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.

Pe măsură ce economiştii au avertizat că noile taxe vor alimenta inflaţia şi vor frâna creşterea economică, acţiunile bancare americane s-au prăbuşit din cauza temerilor de recesiune, indicele KBW pentru sectorul bancar scăzând cu 9,9%.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tarife,
economie
0 of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:01
01:06
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori