Tendinţa de creştere a preţurilor mărfurilor se păstrează, dar depinde de China pentru cât timp
Preţurile mărfurilor cresc, dar dacă acest lucru va continua pentru o perioadă extinsă de timp - cunoscută drept superciclu - depinde de China, a declarat Vivek Dhar, economist speciaizat în sectoarele minier şi energetic la Commonwealth Bank of Australia, pentru CNBC.
Ultimul superciclu a avut loc la mijlocul anilor 2000, înainte de criza financiară globală şi a atins apogeul în 2008, pe măsură ce China a devenit un jucător important pe piaţa mărfurilor.
Preţurile pentru mărfuri precum petrolul şi metalele de bază au urcat puternic din octombrie anul trecut, în urma ştirilor pozitive despre vaccinul Covid-19, a declarat spus Dhar. „China reprezintă aproximativ 50% până la 60% din cererea de minereuri. Deci, dacă vom vorbi despre supercicluri, aş spune că întrebarea cheie este ce va face China în 2021", a spus Dhar.
El a explicat că majorarea preţurilor materiilor prime a început după ce Beijingul a stimulat infrastructura, în 2020. Nu se ştie dacă acest impuls va continua până în 2021.
Opinia vine în contrast cu băncile de investiţii JPMorgan şi Goldman Sachs, care cred cu tărie în iminenţa unui superciclu al mărfurilor.
Începând de joi, metalele de bază s-au majorat la London Metal Exchange, cu cuprul în creştere cu 2,57%, la 8.606 dolari pe tonă, aluminiul în creştere cu 1,23%, la 2.141 dolari, iar zincul cu 2,17%, la 2.877 dolari.
Preţurile petrolului au crescut în ultimele sesiuni, până când îngheţul a lovit SUA.
Vineri, pe piaţa asiatică, ţiţeiul american a scăzut cu 1,49% la 59,62 dolari pe baril. Dar preţul a crescut cu aproape 69% din noiembrie. Joi, referinţa globală Brent s-a tranzacţionat cu 1,25% mai mult, până la 63,13 dolari barilul. Şi Brent a crescut cu 68% din noiembrie.
Commonwealth Bank a estimat un preţ de 65 de dolari pe baril pentrupetrol până la sfârşitul anului, despre care Dhar a spus că deja este o prognoză prea scăzută. „Aproximativ două treimi din consumul de petrol este legat de mobilitate şi transport, deci orice ştire pozitivă pe frontul Covid-19 are un impact pozitiv enorm asupra preţurilor petrolului şi aşteptărilor cererii de petrol”. El a estimat că petrolul ar putea atinge 70 de dolari până la finele anului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro