Tinerii din România primesc teren gratuit pentru casă de la stat. Vezi ce trebuie să faci

Postat la 06 ianuarie 2017 83279 afişări

Tinerii din România primesc teren gratuit pentru casă de la stat. Vezi ce trebuie să faci

Tinerii cu vârste cuprinse între 18 si 35 de ani pot solicita autorităţilor locale atribuirea unei suprafeţe de teren, în vederea construirii unei locuinţe proprii. Practic, terenul este acordat pentru folosinţă gratuită, atât timp cât există casa pe el, însă acesta poate fi cumpărat ulterior de la stat.

"Prezenta lege reglementează regimul atribuirii, la cerere, tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani a unei suprafeţe de teren, din terenurile aflate în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală. Atribuirea terenului se face în folosinţă gratuită pe durata existenţei locuinţei proprietate personală, în limita suprafeţelor disponibile, prin hotărâre a consiliului local al comunei, oraşului, municipiului sau sectorului municipiului Bucureşti în care este situat terenul", prevede actul normativ, cu precizarea că atribuirea terenurilor este făcută într-o anumită ordine de prioritate, în funcţie de criteriile aprobate de fiecare consiliu local.

Suprafaţa terenului oferit variază în funcţie de localitate. Pentru municipii şi sectoarele Bucureştiului, suprafaţa minimă ce poate fi atribuită este de 150 de metri pătraţi şi până la 300 de metri pătraţi.

În cazul oraşelor, suprafeţele variază între 250 şi 400 mp, în timp ce în comune şi în sate suprafeţele pot ajunge până la 1.000 mp.

De această facilitate beneficiază, o singură dată, tinerii care au vârsta de până la 35 de ani şi îndeplinesc următoarele condiţii:

au împlinit vârsta de 18 ani;

la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvarii acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosinţă a unui teren, cât şi în alte localităţi.

Cererea pentru atribuirea terenului se depune la sediul consiliului local al unităţii administrativ-teritoriale în care solicitantul îşi are domiciliul şi va fi însoţită de următoarele documente:

  • copie de pe certificatul de naştere;
  • copie de pe actul de identitate;
  • declaraţia solicitantului, pe propria răspundere, că nu deţine sau că nu a deţinut în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe;
  • declaraţia părinţilor solicitantului, pe propria răspundere, că nu deţin sau că nu au deţinut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafaţă mai mare de 500 mp în mediul urban şi de 5.000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul.

Odată atribuit un teren prin hotărâre a consiliului local, tinerii trebuie să înceapă construirea locuinţei în maximum un an. Dacă tinerii nu respectă termenul-limită sau dacă lucrările nu sunt făcute cu respectarea legii, aceştia pierd terenul acordat.

După construirea casei, proprietarul acesteia poate cere să-i fie vândut terenul. Deciza de vânzare se ia prin hotărârea consiliului local, iar preţul se stabileşte în urma unei expertize.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
teren,
tineri,
gratuit,
casa,
primire,
romania,
lege,
proprietate
/actualitate/tinerii-din-romania-primesc-teren-gratuit-pentru-casa-de-la-stat-vezi-ce-trebuie-sa-faci-15095226
15095226
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.