Trump îi înlocuieşte din funcţii de conducere pe toţi cei care nu îi sunt fideli: Directorul NSA a fost demis de Trump în cadrul unei restructurări masive a aparatului de securitate naţională. „Vom renunţa mereu la oamenii care nu ne plac, la cei despre care credem că nu pot face treaba sau care ar putea fi loiali altcuiva.”
Timothy Haugh, Directorul Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA) a fost demis joi, potrivit unor parlamentari democraţi, în contextul în care preşedintele Donald Trump îşi continuă schimbarea structurilor americane de securitate, scrie FT.
Demiterea a avut loc la doar câteva ore după ce Trump a concediat mai mulţi oficiali de rang înalt din Consiliul Naţional de Securitate (NSC), în urma acuzaţiilor formulate de o activistă de extremă dreapta potrivit cărora aceştia ar fi fost neloiali faţă de agenda sa „Make America Great Again”.
Senatorul Mark Warner, vicepreşedinte al comisiei de informaţii din Senat, a condamnat demiterea lui Timothy Haugh, directorul NSA şi, totodată, şeful US Cyber Command, afirmând că acesta „a servit cu onoare şi distincţie în uniformă timp de peste 30 de ani”.
The Washington Post a fost prima publicaţie care a relatat despre înlăturarea lui Haugh. Adjuncta civilă a acestuia la NSA, Wendy Noble, a fost redistribuită într-o altă funcţie din cadrul Pentagonului, potrivit aceleiaşi surse.
Atât Pentagonul, cât şi Casa Albă au refuzat să comenteze.
NSA este principala agenţie americană responsabilă cu colectarea informaţiilor de tip semnal (sigint), în timp ce NSC este structura de la Casa Albă care oferă consiliere preşedintelui în probleme de securitate naţională.
Concedierile din cadrul NSC au avut loc după o întâlnire între Trump şi Laura Loomer, o personalitate controversată din social media, cunoscută pentru teoriile conspiraţioniste, care i-a prezentat preşedintelui o serie de informaţii despre anumiţi membri ai staff-ului şi l-a îndemnat să îi demită.
La întâlnirea din Biroul Oval au fost prezenţi consilierul pe securitate naţională, Mike Waltz, vicepreşedintele JD Vance şi alţi oficiali de rang înalt, potrivit New York Times, care a relatat în premieră acest episod.
O sursă apropiată situaţiei a declarat că cel puţin trei oficiali din cadrul NSC au fost concediaţi, inclusiv Brian Walsh, responsabil de problemele de informaţii, şi Thomas Boodry, directorul pentru afaceri legislative, fost colaborator al lui Waltz din perioada în care acesta era membru al Congresului.
Casa Albă l-a concediat şi pe David Feith, directorul pentru tehnologie. Feith este cunoscut ca un critic vehement al Chinei şi ar fi avut un rol esenţial în promovarea unor măsuri de securitate împotriva Beijingului, inclusiv în ceea ce priveşte controalele la export.
O altă sursă a declarat că Waltz s-a aflat sub presiuni crescânde din partea cercurilor radicale MAGA, care îl percep ca fiind un neoconservator cu viziuni excesiv de agresive în politica externă, inclusiv în relaţia cu Iranul şi China. O a treia sursă a sugerat că valul de concedieri indică faptul că şi poziţia lui Waltz devine din ce în ce mai fragilă, întrucât nu şi-a putut proteja echipa.
Purtătorul de cuvânt al NSC, Brian Hughes, a refuzat să confirme sau să infirme concedierile, declarând doar că NSC „nu comentează aspecte ce ţin de personal”.
Întrebat despre aceste concedieri, Trump a declarat reporterilor aflaţi la bordul Air Force One: „Vom renunţa mereu la oamenii care nu ne plac, la cei despre care credem că nu pot face treaba sau care ar putea fi loiali altcuiva.”
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro