Tsunamiul de concedieri din tehnologie nu se mai termină: Deşi fac milarde de dolari, cei mai mari jucători la nivel global anunţă noi runde de disponibilizări pe bandă rulantă. Zeci de mii de posturi sunt în pericol
Din SUA până în Europa şi Asia, giganţi mondiali din domeniul tehnologiei, de la Microsoft şi Google, la Amazon, SAP şi alţii, au concediat şi continuă să concedieze mii de angajaţi de la începutul anului, în ciuda faptului că mare parte dintre giganţii tech continuă să facă profit, scrie CNCB.
"Reducerea numărului de angajaţi este rezultatul angajărilor excesive din timpul pandemiei şi a perspectivelor de creştere mai lente decât cele prevăzute iniţial", potrivit unui raport al companiei de servicii financiare Jefferies.
În condiţiile în care ratele dobânzilor şi inflaţia rămân ridicate, consumatorii îşi reduc cheltuielile pe fondul incertitudinilor din economia mondială.
Ca urmare, companiile "trebuie să reducă numărul de angajaţi pentru a-şi recăpăta eficienţa operaţională cu un număr de angajaţi care să corespundă tendinţelor actuale ale cererii", au declarat analiştii de la Jefferies.
Odată cu creşterea ratelor dobânzilor, capitalul a devenit mai scump, iar companiile au început să îşi restrângă costurile cu personalul.
"În special pentru startup-uri, creşterea numărului de angajări a fost parţial alimentată de capitalul ieftin", scrie un raport al Bank of America Global Research.
Unul dintre cele mai grele nume din industria tehnologiei este Microsoft, care a bifat un profit de 16,4 mld de dolari în T4/2022, în scădere cu 8% faţă de 2021. Ramura sa de cloud a fost motorul din spatele profitului, cu venituri de 27,1 mld dolari, cu 22% mai mult faţă de creşterea sa de la an la an.
„Microsoft Cloud a depăşit pentru prima dată 100 de mld. de dolari în venituri anualizate”, a declarat Satya Nadella, CEO-ul Microsoft.
În ciuda acestui fapt, Microsoft a anunţat în ianuarie că va concedia 10.000 de angajaţi, în timp ce firma se pregăteşte pentru o creştere mai lentă a veniturilor.
Alphabet, compania-mamă a Google, este un alt jucător important din tehnologie, care însă nu se bucură de aceleaşi rezultate ca Microsoft. Compania a ratat ţintele pentru profit şi venituri în T4/2022, dar a bifat o creşterea anualizată a veniturilor cu 1% în trimestrul încheiat în decembrie.
Amazon a bifat în T4/2022 o creştere peste cea estimată de analişti. Deşi veniturile nete au crescut cu 9%, la 149,2 miliarde de dolari în trimestrul respectiv, venitul operaţional în acelaşi trimestru a scăzut la 2,7 miliarde de dolari, faţă de 3,5 miliarde de dolari în urmă cu un an. Anul care a trecut a fost cel mai prost an pentru gigantul din e-commerce, care a înregistrat cea mai slabă creştere de la listarea pe bursă din 1997.
Amazon a concediat peste 18.000 de angajaţi în luna ianuarie şi urmează să renunţe la încă 9.000 de angajaţi în următoarele săptămâni.
Dell a înregistrat un venit record de 102,3 miliarde de dolari în anul fiscal 2023, încheiat la 3 februarie, în creştere cu 1% faţă de anul precedent. Venitul operaţional pentru anul în curs a crescut cu 24%, la 5,77 miliarde de dolari.
În februarie, producătorul de PC-uri a anunţat că intenţionează să disponibilizeze 5% din forţa sa de muncă, adică aproape 6.600 de oameni.
Apple a evitat concedierile în masă până acum, angajând într-un ritm mai lent decât Google, Amazon, Microsoft şi Meta.
Cu toate acestea, este de aşteptat ca Apple să se alinieze trendului care zguduie industria de tehnologie.
Compania ar fi amânat bonusurile pentru unii angajaţi şi a limitat angajările în luna martie.
Producătorul iPhone a ratat aşteptările privind veniturile, profitul şi vânzările pentru mai multe ramuri ale businessului în primul trimestru al anului fiscal 2023, care s-a încheiat la 31 decembrie anul trecut.
Directorul general Tim Cook a pus acest lucru pe seama întreruperilor producţiei din China şi a tensiunilor de ordin macro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro