Ucraina refuză să predea Mariupol, Rusia avertizează asupra unei "catastrofe" umanitare
Ucraina a respins luni apelurile Rusiei de a preda oraşul portuar Mariupol, unde locuitorii mai au puţină hrană, apă şi energie electrică, într-o criză umanitară care sporeşte presiunea asupra liderilor europeni de a înăspri sancţiunile împotriva Moscovei, scrie Reuters.
Guvernul ucrainean a respins apelurile ruseşti ca forţele ucrainene din Mariupol să depună armele în schimbul deschiderii unor coridoare umanitare începând de luni, de la ora 10.00, ora Moscovei (07.00 GMT).
"Nu poate fi vorba de nicio capitulare, de depunerea armelor", a declarat portalul de ştiri Ukrainska Pravda, care a citat vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk. "Am informat deja partea rusă despre acest lucru".
Mariupol a suferit unele dintre cele mai grele bombardamente de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Mulţi dintre cei 400.000 de locuitori rămân blocaţi în timp ce luptele fac ravagii pe străzile din jurul lor.
Vereshchuk a declarat că peste 7.000 de persoane au fost evacuate duminică din oraşele ucrainene prin coridoarele umanitare, mai mult de jumătate din Mariupol. Ea a precizat că guvernul intenţionează să trimită luni aproape 50 de autobuze acolo pentru alte evacuări.
Rusia şi Ucraina au încheiat acorduri de-a lungul conflictului privind coridoarele umanitare pentru evacuarea civililor, dar s-au acuzat reciproc de încălcări frecvente ale acestora.
Criza de la Mariupol şi din alte oraşe ucrainene devastate va fi probabil un subiect important în discuţiile dintre liderii Uniunii Europene din această săptămână, care iau în considerare impunerea unor sancţiuni mai dure împotriva Rusiei, inclusiv un embargo petrolier.
În cel mai recent apel la ajutor din străinătate, preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy s-a adresat duminică parlamentului israelian prin legătură video şi a pus sub semnul întrebării reticenţa Israelului de a vinde Ucrainei sistemul său de apărare antirachetă Iron Dome.
"Toată lumea ştie că sistemele voastre de apărare antirachetă sunt cele mai bune... şi că puteţi cu siguranţă să ne ajutaţi poporul nostru, să salvaţi vieţile ucrainenilor, ale evreilor ucraineni", a declarat Zelenskiy, care este de origine evreiască.
Zelenskiy a salutat, de asemenea, eforturile de mediere ale premierului israelian Naftali Bennett, care a avut numeroase convorbiri cu el şi cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Consiliul din Mariupol a declarat pe Telegram că mai multe mii de locuitori au fost "deportaţi" în Rusia în cursul săptămânii trecute. Agenţiile de presă ruseşti au declarat că autobuze au transportat sute de refugiaţi din Mariupol în Rusia în ultimele zile.
Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat pentru CNN că relatările privind deportările sunt "îngrijorătoare" dacă sunt adevărate, dar a precizat că Washingtonul nu le-a confirmat încă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro