UE se gândeşte la plafonarea preţurilor la energie şi la măsuri de reducere a cererii

Autor: Dorin Oancea Postat la 01 septembrie 2022 21 afişări

Comisia Europeană analizează opţiuni de plafonare a preţurilor la energie şi de reducere a cererii de electricitate, ca parte a viitoarelor sale propuneri de combatere a creşterii preţurilor la energie, a declarat joi un înalt oficial al Comisiei Europene, conform Reuters.

UE se gândeşte la plafonarea preţurilor la energie şi la măsuri de reducere a cererii

Rusia a redus livrările de gaze către Europa de la invadarea Ucrainei de către Moscova, ceea ce a dus la creşterea preţurilor la gaze la niveluri record şi a făcut ca ţările să se străduiască să cumpere volume de gaze din alte ţări şi să protejeze consumatorii de facturile în creştere.

"Se lucrează la măsuri de urgenţă privind preţurile la electricitate. S-ar putea să existe, de asemenea, ceva privind reducerea cererii de energie electrică", a declarat Mechthild Woersdoerfer, director general adjunct al departamentului de energie al Comisiei, în cadrul unei reuniuni a comisiei pentru energie a Parlamentului European.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta ideile Comisiei privind plafonarea preţurilor la energie într-un discurs pe 14 septembrie, a declarat Woersdoerfer.

Acest lucru va avea loc la câteva zile după ce miniştrii energiei din ţările Uniunii Europene vor avea o reuniune de urgenţă pe 9 septembrie pentru a discuta răspunsul lor la o creştere a preţurilor la energie care afectează industria europeană şi creşte facturile gospodăriilor pentru iarna viitoare.

Bruxelles-ul analizează, de asemenea, posibilitatea de a impozita profiturile excepţionale pe care companiile le obţin din creşterea preţurilor la energie, a declarat Woersdoerfer. Ţările UE sunt responsabile pentru impozitele naţionale, iar Comisia a declarat în luna mai că guvernele pot impozita profiturile obţinute de companii din preţul ridicat al gazelor şi pot folosi veniturile pentru a compensa facturile mai mari la electricitate.

Italia a introdus deja o taxă pe veniturile excepţionale din energie. Orice impozit la nivelul UE ar avea nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de ţări membre.

Unii lideri cer ca UE să ia mai multe măsuri pentru a reduce costurile. Italia, Belgia şi Republica Cehă se numără printre cei care doresc o plafonare a preţului gazelor la nivelul întregului bloc, în timp ce Franţa şi Grecia doresc ca Europa să decupleze preţul energiei electrice de preţul în creştere al gazelor.

De asemenea, Comisia are în vedere o revizuire a structurii pieţei UE a energiei electrice. Woersdoerfer a declarat că aceste reforme vor fi pe termen lung, iar Bruxelles-ul va veni cu "opţiuni concrete" pentru aceste schimbări după discursul lui von der Leyen.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ue,
energie,
preţuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.