UE se străduieşte să îl facă pe Orbán să realizeze "costurile totale" ale izolării politice după veto-ul asupra ajutorului pentru Ucraina. Oprirea finanţării Kievului a fost "punctul culminant al escaladării" tensiunilor din partea premierului maghiar antagonist

Autor: Ştefan Stan Postat la 18 decembrie 2023 46 afişări

UE se străduieşte să îl facă pe Orbán să realizeze "costurile totale" ale izolării politice după veto-ul asupra ajutorului pentru Ucraina. Oprirea finanţării Kievului a fost "punctul culminant al escaladării" tensiunilor din partea premierului maghiar antagonist

Liderii ţărilor UE au rămas să se gândească la modalităţi de a-l împiedica pe Viktor Orbán să diminueze sprijinul Bruxelles-ului pentru Kiev, au declarat oficiali şi diplomaţi, după ce intransigenţa liderului ungar în ceea ce priveşte ajutorul pentru Ucraina a marcat un nou minim în relaţiile sale cu blocul comunitar, scrie FT. 

La summitul liderilor UE de joi de la Bruxelles, Orbán a cedat în mod neaşteptat în ceea ce priveşte negocierile de aderare, după ce a fost convins de cancelarul german Olaf Scholz să părăsească sala pentru o cafea, de fapt abţinându-se după ce a semnalat timp de săptămâni întregi că se va opune oricărei iniţiative de a începe discuţiile.

Însă, câteva ore mai târziu, a distrus momentul de sărbătoare al Kievului - şi a încântat Kremlinul - prin veto-ul la pachetul de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pe patru ani.

Chiar şi după standardele lui Orbán, a fost o performanţă care i-a înşelat pe partenerii săi. Refuzul său de a căuta un compromis într-o problemă esenţială de securitate a UE i-a consternat chiar şi pe cei care s-au certat cu el ani de zile.

Daniel Hegedüs, senior fellow la think-tank-ul German Marshall Fund, a declarat: "A fost un punct scăzut pentru UE şi un nou punct culminant al escaladării."

În cea mai mare parte a celor 13 ani de când se află la putere, Orbán s-a folosit de o relaţie antagonică cu UE pentru a galvaniza alegătorii şi a obţine concesii financiare de la Bruxelles. Actuala sa dispută cu Bruxelles-ul este suspendarea finanţării de 20 de miliarde de euro din cauza unor preocupări legate de statul de drept şi de drepturile fundamentale, însă oficialii UE acţionează pentru a-i limita capacitatea de a contracara agenda blocului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
uniunea europeana,
ajutor

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.