Craciun fericit!

UE va folosi o soluţie românească pentru raportarea privind starea de conservare a naturii

Autor: Anca Barbulescu Postat la 20 mai 2013 106 afişări

Ţările membre UE vor folosi o aplicaţie românească dezvoltată de intergatorul de soluţii IT&C TeamNet pentru raportarea privind starea de conservare a naturii.

UE va folosi o soluţie românească pentru raportarea privind starea de conservare a naturii

Aplicaţia dezvoltată de TeamNet ce va fi folosită de toate ţările membre UE permite generarea şi raportarea datelor geospaţiale privind arealul de distribuţie al speciilor şi habitatelor. Până la finalul lunii iunie 2013, statele membre sunt obligate să raporteze Comisiei Europene starea de conservare a speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară şi măsurile pe care le-au luat în baza Directivei Habitate.

Aplicaţia generează arealul speciilor şi habitatelor în cadrul unui GIS (Sistem Informatic Geografic), tehnologie care permite crearea, stocarea, analiza şi prelucrarea de date geospaţiale. Soluţia dezvoltată de TeamNet a fost integrată în instrumentul de raportare în urma unei selecţii din rândul mai multor algoritmi propuşi de diverse ţări membre ale Uniunii Europene. Beneficiarul proiectului este Centrul Tematic European pentru Conservarea Biodiversităţii, parte a Agenţiei Europene de Mediu.

“Prin aplicaţia pe care am dezvoltat-o, sprijinim ţările membre UE să îşi gestioneze mai eficient eforturile de conservare a naturii”, a declarat Bogdan Padiu, CEO TeamNet.

Algoritmul a fost adaptat cerinţelor ţărilor membre şi este disponibil public. Acesta contribuie la respectarea Directivei Habitate, al cărei scop este conservarea speciilor de plante, animale şi habitatele naturale, prin constituirea unor Situri de Importanţă Comunitară ca parte a reţelei europene Natura 2000. În baza prevederilor articolului 17 al acestei Directive, ţările membre UE sunt obligate să raporteze la Comisia Europeană, până la finalul lunii iunie a acestui an, evaluarea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de importanţă comunitară şi măsurile pe care le-au luat pentru conservarea naturii. Ultima raportare a avut loc în anul 2007.

Dezvoltarea acestui algoritm este unul dintre cele peste 30 de proiecte ale TeamNet în care este utilizată tehnologia GIS. Cu ajutorul sistemelor GIS dezvoltate de TeamNet sunt gestionate toate siturile Natura 2000 din România (peste 530) şi toate ariile naturale protejate (peste 900).

TeamNet are o expertiză de 5 ani în dezvoltarea hărţilor şi sistemelor geospaţiale în România. Tehnologia GIS a fost utilizată în ultimii ani în aproape toate domeniile de activitate. Aceasta oferă cea mai eficientă soluţie de reprezentare a informaţiilor pe hartă, inclusiv suprapunerea mai multor straturi tematice (informaţii diverse), dar şi legături între bazele de date şi reprezentarea grafică a acestora.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ue-va-folosi-o-solutie-romaneasca-pentru-raportarea-privind-starea-de-conservare-a-naturii-10889418
10889418
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.