Un tip de ciocolată ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 cu 21%

Autor: Andreea Tobias Postat la 05 decembrie 2024 42 afişări

Consumul regulat de ciocolată neagră ar putea reduce semnificativ riscul de diabet de tip 2, arată un studiu amplu făcut de cercetătorii de la Harvard TH Chan School of Public Health şi publicat în revista BMJ.

Un tip de ciocolată ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 cu 21%

Oamenii de ştiinţă au analizat obiceiurile alimentare a 111.654 de asistente medicale, folosind date din sondaje efectuate în anii 1970 şi 1980.

După o urmărire medie de 25 de ani, rezultatele au arătat că persoanele care consumau cel puţin cinci porţii de ciocolată neagră pe săptămână aveau un risc cu 21% mai mic de a face diabet de tip 2, comparativ cu cele care consumau rar sau deloc.

Pentru acurateţea studiului, cercetătorii au exclus persoanele cu un aport extrem de ridicat sau scăzut de calorii şi au luat în considerare mai mulţi factori-cheie ai stilului de viaţă şi ai alimentaţiei.

Interesant este că acest beneficiu a fost observat doar în cazul ciocolatei negre, nu şi al celei cu lapte.

Mai mult, studiul a arătat că ciocolata cu lapte a fost asociată cu creşterea în greutate, în timp ce ciocolata neagră a ajutat la menţinerea unei greutăţi sănătoase.

Cercetătorii spun că beneficiile ar putea fi datorate flavanolilor - compuşi care se găsesc şi în fructe şi legume - prezenţi în cantităţi mari în ciocolata neagră. În schimb, ciocolata cu lapte şi cea albă, care conţin mai mult zahăr adăugat, nu oferă aceleaşi beneficii pentru sănătate, fiind considerate factori de risc pentru bolile cardiometabolice.

Descoperirea devine relevantă în contextul în care statisticile din 2019 arată că aproximativ 463 de milioane de persoane sunt afectate de diabet la nivel global, număr care ar putea ajunge la 700 de milioane în următoarele două decenii. Diabetul necesită monitorizarea constantă a dietei şi a nivelului de zahăr din sânge şi poate duce la complicaţii medicale grave.

Totuşi, cercetătorii subliniază că, deşi asocierea dintre ciocolata neagră şi reducerea riscului de diabet este puternică, sunt necesare studii suplimentare controlate şi randomizate pentru a confirma aceste rezultate şi pentru a înţelege exact mecanismele prin care aceasta ar putea preveni diabetul de tip 2.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciocolată,
diabet,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.