Unde a lovit pandemia. Se văd primele efecte în auto, pe piaţa jocurilor de noroc, a restaurantelor şi în call-centere. Top 20 de companii cu cele mai mari scăderi ale numărului de angajaţi în 2020
Industria auto a pierdut în 2020 peste 5 miliarde de euro din cifra de afaceri, iar datele preliminare arată că multe dintre marile fabrici au restructurat sute de locuri de muncă în anul pandemiei.
♦ Romsilva, compania de jocuri de noroc Hattrick Bet (Casa Pariurilor) şi Automobile Dacia ocupă primele trei locuri în top. ♦ Cumulat, cele 20 de companii din clasament au cu 16.000 de oameni mai puţin faţă de 2019.
Industria auto a pierdut în 2020 peste 5 miliarde de euro din cifra de afaceri, iar datele preliminare arată că multe dintre marile fabrici au restructurat sute de locuri de muncă în anul pandemiei. Tendinţa însă a fost vizibilă încă din 2019, când producătorii de componente auto au fost pentru prima dată prezenţi în topul firmelor cu reduceri de personal şi nu doar în cel al companiilor care creează locuri de muncă.
Automobile Dacia, DRM Draxlmaier România Sisteme Electrice, Compa, RAAL, Yazaki România şi Kromberg & Schubert România au în bilanţurile din 2020 cu peste 5.300 de angajaţi mai puţin faţă de 2019, arată o statistică realizată pentru ZF de platforma de analiză confidas.ro, analiză bazată pe datele preliminare pe anul 2020, în condiţiile în care nu toate companiile din România şi-au depus bilanţul până în acest moment.
În 2020, cele 20 de companii din clasamentul celor cu cele mai mari scăderi ale personalului au pierdut aproape 16.000 de angajaţi.
Clasamentul companiilor care au avut cele mai mari scăderi ale numărului de angajaţi anul trecut faţă de 2019 este condus de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, cu o scădere de mai mult de 1.200 de angajaţi în 2020 faţă de 2019.
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva funcţionează sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi administrează 3,13 milioane de hectare de păduri proprietate publică a statului, respectiv 48% din totalul suprafeţei cu păduri din România, conform datelor de pe site-ul instituţiei.
La finalul anului trecut au apărut informaţii în presă despre posibile disponibilizări de mare amploare la nivelul Romsilva, însă instituţia a negat informaţiile, spunând că nu există intenţia unor concedieri colective.
Pe locul al doilea în clasamentul companiilor cu cele mai mari scăderi ale personalului a fost Hattbrick Bet, compania care operează brandul de jocuri de noroc Casa Pariurilor, cu o scădere de aproape 1.150 de angajaţi în 2020 versus 2019. De altfel, pandemia de COVID-19 a fost o piatră de încercare pentru companiile din industria jocurilor de noroc din România.
Restricţiile impuse de autorităţi au închis sălile de jocuri pentru o bună parte a anului 2020, iar acest lucru se vede în rezultatele financiare ale companiilor din industrie.
Automobile Dacia, cea mai mare companie din România după cifra de afaceri, a completat topul trei al scăderilor de personal de anul trecut. În 2020, pandemia a tăiat 27% din cifra de afaceri a Automobile Dacia şi mai bine de 1.000 de locuri de muncă. Numărul angajaţilor compania a scăzut cu 7,2% în 2020 comparativ cu 2019, până la 13.685 de salariaţi, revenind după patru ani sub pragul de 14.000 de angajaţi.
În top este prezentă şi compania Oracle România, cu o scădere de mai mult de 1.000 de angajaţi anul trecut. Reprezentanţii Oracle România explică însă faptul că scăderea numărului de angajaţi în 2020 vs 2019 vine după ce 1.000 de angajaţi ai companiei au fost mutaţi pe o altă entitate juridică. ”Schimbarea numărului de angajaţi din 2019 faţă 2020 s-a datorat unei reorganizări. Am înfiinţat o nouă entitate juridică în ţară şi aproximativ 1.000 dintre colegii noştri au fost mutaţi din Oracle România în noua organizaţie, Oracle Global Services Romania Ltd. angajarea continuă.Deci, în total nu a existat nici o scădere a numărului noastre numărul de angajaţi, ci o creştere. Suntem în angajare continuă”, au transmis reprezentanţii companiei.
O altă tendinţă vizibilă în clasament este scăderea numărului de angajaţi din companiile de recrutare în regim temporar, trei companii din această industrie fiind prezente în top, respectiv Barnett Mccall Recruitment (-918 angajaţi), Lugera & Makler (-894 de angajaţi) şi Adecco Resurse Umane (-646 de angajaţi).
În clasament apare şi OMV Petrom SA, unul dintre cei mai mari angajatori din economia locală. Compania a înregistrat anul trecut o scădere cu 865 a numărului de angajaţi, comparativ cu anul 2019.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro