Unde duce haosul din instituţii: autorităţile au relaxat condiţiile de carantină, dar nu au schimbat şi definiţia de caz la contactul direct

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 07 februarie 2022 34 afişări

Unde duce haosul din instituţii: autorităţile au relaxat condiţiile de carantină, dar nu au schimbat şi definiţia de caz la contactul direct

Lipsa de coordonare între instituţiile statului iese din nou la iveală când două reguli privind carantina şi definiţia de caz contact direct nu se sincronizează ca durată.

Comitetul de Situaţii de Urgenţă CNSU) a propus nişte reguli, adoptate ulterior, care prevăd carantina timp de 5 zile a persoanelor care au contact direct cu un caz pozitiv, însă definiţia de caz a Institutului de Sănătate Publică (INSP) spune că legatura epidemiologică între o persoană pozitivă şi contacţii ei se întinde pe o perioadă de 10 zile anterioare pozitivării.

În acest context, dacă o persoană s-a întâlnit acum 10 zile cu un caz depistat pozitiv astăzi, este considerată contact direct şi trebuie să stea în carantină timp de 5 zile, deşi a trecut un timp dublu de la momentul întâlnirii.

„Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 10 zile anterioare datei debutului”, se arată pe site-ul INSP într-un document actualizat la 1 februarie 2022.

Tot la 1 februarie au intrat în vigoare însă noile reguli de carantină, care impun 5 zile în cazul contacţilor direcţi cu persoane infectate. Măsura a fost motivată din punct de vedere medical chiar de medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

„La varianta Omicron, persoanele care fac infecţia în urma unei expuneri o fac în primele 5 zile, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate. După un contact cu risc infecţios, o persoană se va infecta la 5 zile”, potrivit lui Valeriu Gheorghiţă.

Reprezentanţii INSP, contactaţi telefonic, nu au dorit să lămurească situaţia în care o persoană este contact direct şi se impune carantina, deşi a trecut perioada în care se putea infecta, după regulile CNSU. Nici Valeriu Gheorghiţă nu a putut fi contactat.

„O să se schimbe şi metodologia în consecinţă, că incubaţia este mai scurtă, după cinci zile. Institutul (INSP – n.red.) trebuie să îşi pună la punct metodologia, conform cu noile reglementări”, a spus Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

INSP este o instituţie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii şi are mai multe centre, printre care şi Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, la conducerea căruia s-a aflat anterior Adriana Pistol.

Cine este considerat contact direct, potrivit INSP?

Contactul direct este definit ca:

 Persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19;

 Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);

 Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă);

 Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute;

 Persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sală de şedinţe, sală de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;

 Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecţie.

Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 10 zile anterioare datei debutului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
caz,
institutii,
lipsa,
autoritati,
conditii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.