Unde s-au construit cele mai multe locuinţe în decurs de cinci ani?

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 22 iunie 2024 25 afişări

Doar în cinci ani, mai exact în intervalul 2018-2022, în judeţe precum Cluj şi Ilfov, alături de municipiul Bucureşti, au „răsărit” peste 30.000 de locuinţe, făcând din aceste zone raiul dezvoltatorilor imobiliari, după cum reiese din calculele ZF făcute pe baza datelor existente la Institutul Naţional de Statistică.

Doar în cinci ani, mai exact în intervalul 2018-2022, în judeţe precum Cluj şi Ilfov, alături de municipiul Bucureşti, au „răsărit” peste 30.000 de locuinţe, făcând din aceste zone raiul dezvoltatorilor imobiliari, după cum reiese din calculele ZF făcute pe baza datelor existente la Institutul Naţional de Statistică. Acestea sunt, de altfel, şi cele mai puternice regiuni ale României din punct de vedere economic. Datele confirmă tendinţele anilor anteriori, urmând ca cifrele aferente anului 2023 să arate dacă şi-au mai făcut loc în această ligă selectă şi alte judeţe.

Despre Cluj este deja binecunoscut faptul că s-a dezvoltat mult în ultimii ani odată cu expansiunea companiilor – în special din IT – care şi-au stabilit acolo sediile, în vreme ce Ilfov creşte în ultimii ani mai ales ca urmare a tendinţei bucureştenilor de a evada din oraş. Mai mult, în condiţiile în care apartamentele se tot scumpesc de circa unu-doi ani, localităţile limitrofe Capitalei, situate în Ilfov, devin o alternativă pentru cei care nu au un buget necesar ca să-şi cumpere un apartament în Bucureşti.

În aceste condiţii, stocul de locuinţe din Bucureşti este în scădere. Cu 12.249 de locuinţe noi, Capitala a continuat în 2022 trendul descrescător, scăderea fiind de 8% (echivalentul a 1.095 de locuinţe) faţă de anul precedent.

Cu doar doi ani înainte, în 2020, pentru prima dată, Bucureştiul devenise scena unui număr record de case şi apartamente noi, dezvoltatorii fiind impulsionaţi de contextul pandemic să grăbească proiectele începute deja, de teamă că vor rămâne cu blocurile şi casele nevândute. Următorii ani au venit însă cu scăderi din cauza suspendării PUZ-urilor şi a blocării acordării de autorizaţii.

Tot în rândul campionilor în ceea ce priveşte numărul de locuinţe noi puse pe hartă, se mai înscriu şi judeţe unde au fost livrate între 10.000 şi 30.000 de unităţi în intervalul 2018-2022. Este vorba despre Braşov, Constanţa, Iaşi, Sibiu şi Timiş, unde între 13.000 şi 26.000 de case şi apartamente au apărut în decurs de cinci ani. La polul opus, doar trei judeţe au bifat mai puţin de 1.000 de locuinţe livrate. Datele aferente anului 2023 nu au fost încă publicate.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.