Unde vor merge banii europeni primiţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ce sectoare vor fi finanţate şi cu ce sume?

Autor: Roxana Rosu Postat la 14 mai 2021 91 afişări

Unde vor merge banii europeni primiţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ce sectoare vor fi finanţate şi cu ce sume?

România a ajuns în această săptămână la un acord cu oficialii Comisiei Europene privind reformele şi investiţiile majore care vor fi finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care ar putea beneficia de 29 miliarde euro în următorii ani.

Printre investiţiile vizate prin acest program se numără 2,2 miliarde euro pentru mediul de afaceri, 3,7 miliarde euro pentru educaţie, 2,5 miliarde euro pentru sănătate, potrivit datelor publicate de Minsiterul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Exemple de investiţii pe componentele mature

PNRR pentru mediul de afaceri: circa 2,2 miliarde euro

Instrumentele financiare cu intermediari instituţii financiare (BEI,FEI şi foarte probabil şi BERD):

1) Garanţii de portofoliu pentru solvabilitate, acţiune climatică şi eficienţă energetică – circa 550 milioane euro pentru IMM-uri şi mid-caps

2) Instrument de capital de risc pentru IMM-uri  – circa 500 milioane euro pentru IMM-uri şi mid-caps

3) Fond de Fonduri pentru digitalizare, acţiune climatică şi alte domenii de interes – circa 300 milioane euro pentru întreprinderi mari.

Pe lângă cele intermediate de BEI,FEI şi BERD, vor mai exista diverse scheme de granturi în cadrul diferitelor componente:

4) Digitalizarea IMM-urilor – fonduri nerambursabile, schemă administrată de MIPE – circa 200 milioane euro

5) O măsură de sprijin pentru listarea la bursă a companiilor româneşti: circa 35 milioane euro. Implementată de MIPE, cu sprijinul Bursei de Valori Bucureşti.

6) Diverse scheme de sprijin pentru stimularea competitivităţii, cu accent pe inovare şi crearea de tehnologie digitală: circa 200 milioane euro. Implementată de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării

7) Diverse scheme de sprijin pentru promovarea de energii regenerabile: circa 200 milioane euro (suma este în negociere la acest moment). Implementată de Ministerul Energiei

8) Diverse scheme de sprijin pentru investiţii semnificative, în special în zona de inovare şi noi tehnologii aplicate în zona de producţie: crica 200 milioane euro. Implementată de Ministerul Finanţelor

Educaţie : 3,7 miliarde euro

Rezultate aşteptate:

  • 10.000 de laboratoare
  • 2.000 de microbuze verzi achiziţionate
  • peste 80.000 de săli de clasă dotate cu mobilier
  • 50 de unităţi de învăţământ nou construite

Sănătate – 2,5 miliarde euro

Rezultate aşteptate:

  • Construcţia şi/sau dotarea a 200 de centre comunitare
  • 3000 de cabinete medici de familie
  • 100 de cabinete de planificare familială

Alte componente în fază avansată de negociere:

Împăduriri, combaterea tăierilor ilegale de păduri şi biodiversitate: 1,4 miliarde euro

Transport – 8,5 miliarde euro

Fondul pentru Valul renovării – 2,2 miliarde euro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
miliarde,
investitii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.