USR: Noile legi ale justiţiei vor întări influenţa politicului asupra magistraţilor

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 24 august 2022 18 afişări

Proiectul noilor legi ale Justiţiei pe care Guvernul l-a aprobat miercuri „îndepărtează România de calea reformei în domeniul justiţiei şi subjugă puterea judecătorească reţelei anireformiste create chiar în interiorul magistraturii”, transmit liderii USR.

USR: Noile legi ale justiţiei vor întări influenţa politicului asupra magistraţilor

„Proiectul noilor legi ale Justiţiei pe care Guvernul condus de plagiatorul Nicolae Ciucă l-a aprobat astăzi îndepărtează România de calea reformei în domeniul justiţiei şi subjugă puterea judecătorească reţelei anireformiste create chiar în interiorul magistraturii. USR reaminteşte că, după măcelărirea acestor legi în epoca Dragnea, ele ar fi trebuit în primul rând corectate şi modernizate. Modificarea acestor legi este un jalon din PNRR şi ar trebui să intre în vigoare până în iulie 2023”, potrivit unui comunicat al USR.

Fostul ministru USR al Justiţiei Stelian Ion arată că actualul ministru „a cedat în faţa intereselor politice şi ale aripii antireformiste din CSM”.

„Cătălin Predoiu, în calitatea sa de servitor al intereselor obscure ale Sistemului şi politicienilor, a bătut palma cu pesediştii şi cu gruparea nocivă din CSM pentru a se asigura de sprijinul acestora. Le-a dat tuturor ce au vrut. Părţii din magistratură, care a luat poziţie în anii trecuţi împotriva derapajelor legislative şi care doreşte schimbări de substanţă care să întărească eficienţa şi independenţa justiţiei, i-a întors spatele. La fel şi forurilor europene care ne semnalează de ani de zile problemele grave din justiţie (Comisiei Europene, Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, Grupul de State împotriva Corupţiei)“, spune Stelian Ion.

Potrivit swursei citate, noile legi ale justiţiei arată clar că „SIIJ nu dispare, ci doar se transformă”.

„Influenţa politică asupra numirii procurorilor de către preşedinte este păstrată intactă de noile legi, în ciuda recomandărilor GRECO şi a MCV. Nu este clar ce se va întâmpla cu poliţiştii de poliţie judiciară, ideal fiind ca aceşti poliţişti să treacă în subordinea directă a procurorilor. Inspecţia Judiciară, care a făcut ravagii în ultima vreme printre magistraţii critici cu modificările făcute în epoca Dragnea, îşi va continua nestingherită opera cu aceiaşi oameni recrutaţi de Netejoru. Rolul Institutului Naţional al Magistraturii, prin Consiliul Ştiinţific, în numirea inspectorilor este înlăturat. În ce priveşte reforma CSM, dacă programul de guvernare votat la sfârşitul lui 2020 ar fi fost respectat, iar legile justiţiei ar fi fost votate în varianta pe care USR prin Stelian Ion a propus-o în martie 2021, nu ar mai fi fost posibile toate jocurile sulfuroase din CSM legate de prelungirea nelegală a mandatului preşedintelui şi de alegerea noilor membri CSM”, se mai arată în comunicat.

Concursurile de promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi la curţile de apel şi tribunale, se menţionează în comunicat, vor fi controlate de Secţia pentru judecători a CSM, potrivit noilor legi.

„Este diminuat astfel rolul Institutul Naţional al Magistraturii şi întărit rolul preşedintelui ÎCCJ în cadrul procedurilor de promovare. Pe viitor, vicepreşedinţii instanţelor nu vor mai fi numiţi prin concurs, ci vor fi propuşi de preşedinţii instanţelor şi numiţi de secţia pentru judecători a CSM. Se creează prin acest gen de reglementări un sistem piramidal de putere foarte nociv pentru independenţa justiţiei. Un sistem mult mai uşor de controlat şi manevrat. Ne este pregătită o justiţie ca o cazarmă militară de către premierul plagiator. De ce? Din cauza reintroducerii sancţiunii retrogradării, pe model militar, a afectării libertăţii de exprimare a magistraţilor prin menţinerea obligaţiei de abţinere de la „manifestarea sau exprimarea defăimătoare în raport cu celelalte puteri ale statului”, dar şi prin menţinerea avizului conform al ministrului Apărării pentru magistraţii militari. USR avertizează că nu există nicio şansă să se ridice MCV pe merit şi nicidecum nu se <îndeplineşte principalul obiectiv din cadrul MCV>, aşa cum afirmă cinic Cătălin Predoiu”, se specifică în finalul comunicatului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
usr,
legile justiţiei,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.