Vershbow: Avem nevoie de un NATO puternic. Vedem o Rusie care încearcă să schimbe graniţele cu forţa
Alexander Vershbow, secretarul general adjunct al NATO, a declarat vineri că NATO pune în practică cea mai mare acţiune de întărire a apărării colective de la sfârşitul Războiului Rece în condiţiile creşterii extremismului şi având în vedere că Rusia încearcă să schimbe cu forţa graniţele.
"Mai mult ca niciodată avem nevoie de un NATO puternic. Vedem o Rusie mai categorică, care îşi intimidează vecinii şi care încearcă să schimbe graniţele cu forţa. Vedem creşterea extremismului şi a tulburărilor în nordul Africii, în Orientul Mijlociu şi vedem provocări care nu cunosc graniţe, cum ar fi atacurile cibernetice şi tăieri ale energiei. De aceea NATO implementează ce mai mare ranforsare a apărării colective de la sfârşitul Războiului Rece, creşterea capabilităţilor şi a forţei de răspuns, accelerarea luării deciziilor militare şi politice şi înfiinţarea unor unităţi de integrarea a forţelor NATO, inclusiv cea activată recent la Bucureşti", a spus Alexander Vershbow, după o întrevedere cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la sediul MAE.
În context, ambasadorul a spus că este foarte "încântat" de angajamentul politic al României de a creşte bugetul pentru apărare la 2% din PIB, până în 2017, lucru care menţine România şi NATO puternice.
De asemenea, secretarul general adjunct al NATO a apreciat contibuţia activă a României la securitatea Republicii Moldova."Sunt optimist în legătură cu summit-ul (de la Varşovia – n.r.), în primul rând pentru că România este implicată activ în mod constant în misiunile noastre, în operaţiunile noastre. De asemenea, foarte importantă este contribuţia activă în ceea ce priveşte securitatea unora dintre partenerii noştri cheie, cum este Moldova, ca şi Ucraina şi Georgia", a spus oficialul NATO, după o întrevedere cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la sediul MAE.
Oficiaul NATO a mai spus că România contribuie, de asemenea, la stabilitatea din regiunea Mării Negre, care rămâne de o importanţă strategică pentru securitatea euro-atlantică şi că găzduieşte o parte importantă a sistemului defensiv antirachetă NATO.
Vershbow a subliniat că toate aceste măsuri sunt preventive şi că NATO nu vrea confruntări, dar că va face orice este necesar pentru protejarea ţărilor membre, inclusiv prin menţinerea uşilor deschise pentru viitoare ţări membre.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro