Veşti bune din SUA: Creşterea economică a SUA încetineşte mai puţin decât se aştepta, la 2,9% în trimestrul al patrulea, în ciuda politicii dure a Rezervei Federale
Creşterea economică a SUA a încetinit mai puţin decât se aştepta în ultimul trimestru al anului 2022, chiar şi în condiţiile în care campania agresivă a Rezervei Federale de creştere a costurilor de împrumut a început să cântărească mai mult asupra activităţii de afaceri, scrie FT.
Cea mai mare economie a lumii a înregistrat o expansiune de 2,9% pe o bază anualizată între septembrie şi decembrie, potrivit datelor publicate joi de departamentul de comerţ, uşor peste previziunile economiştilor, care estimau o creştere de 2,6%. Aceasta a marcat o încetinire faţă de creşterea de 3,2% din trimestrul al treilea, reflectând măsurile luate până acum de banca centrală americană pentru a reduce cererea.
Din martie, Fed a majorat rata dobânzii de politică monetară cu peste 4 puncte procentuale, în mod repetat în trepte de 0,75 puncte procentuale, în încercarea de a recupera inflaţia care s-a dovedit mult mai intensă decât se aştepta.
În prezent, Fed se pregăteşte să ofere o creştere a ratei cu un sfert de punct, de la intervalul actual de 4,25% până la 4,5%, în cadrul reuniunii de săptămâna viitoare, în timp ce stabileşte cât de mult va mai dezlănţui asupra economiei, acum că inflaţia pare să fi atins punctul maxim. Oficialii susţin, în general, că rata fondurilor federale va ajunge la 5% şi că acest nivel va fi menţinut cel puţin până la sfârşitul anului, ceea ce sugerează că vor urma alte majorări ale ratei după decizia din februarie.
Datele privind PIB-ul sunt cel mai recent semn că economia s-a dovedit mai rezistentă decât se aştepta în faţa unor costuri de împrumut substanţial mai mari, arătând totodată că acţiunile Fed încep să aibă un efect mai notabil.
Companiile din sectoarele de producţie şi servicii au început deja să reducă costurile, retrăgând planurile de noi angajări şi reducând orele de lucru ale lucrătorilor. De asemenea, concedierile în masă au cuprins sectorul tehnologic. Acest lucru a fost însoţit de o scădere a cheltuielilor de consum, ceea ce a contribuit la reducerea presiunilor asupra preţurilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro