Veşti bune pentru cine vrea să-şi cumpere o locuinţă in România. "În iulie, cinci din şase mari oraşe au consemnat scăderi ale preţurilor apartamentelor"

Autor: Dorin Oancea Postat la 10 august 2020 205 afişări

Veşti bune pentru cine vrea să-şi cumpere o locuinţă in România. "În iulie, cinci din şase mari oraşe au consemnat scăderi ale preţurilor apartamentelor"

În a doua lună de vară, preţurile solicitate pentru apartamentele (noi şi vechi) disponibile spre vânzare la nivel naţional s-au diminuat cu 1,8% faţă de luna anterioară, cinci din şase centre regionale consemnând scăderi – moderate – ale preţurilor apartamentelor, anunţă imobiliare.ro.

Valoarea medie de listare pentru o asemenea unitate locativă a ajuns, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la 1.309 euro pe metru pătrat util (faţă de 1.333 de euro pe metru pătrat la finele lui iunie). Cu o singură excepţie, majoritatea centrelor regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro au consemnat, spre deosebire de lunile anterioare, reduceri de preţ – acestea au fost, însă, moderate. Pe segmentul apartamentelor vechi au avut loc scăderi în toate cele şase mari oraşe ale ţării, în vreme ce, pe segmentul nou, au fost înregistrate şi majorări. „Marjele de scădere consemnate luna trecută în marile centre regionale s-au situat sub media naţională de 1,8%, care ia în calcul mai multe oraşe din ţară. Faptul că cinci din cele şase mari oraşe s-au înscris pe o traiectorie descendentă a preţurilor, deşi datele statistice indică o revenire a activităţii de tranzacţionare - avem o creştere inclusiv în iulie faţă de iunie- poate fi pus pe seama efectelor perioadei de lockdown dar şi că ne aflăm, totuşi, în plin sezon estival, mulţi români profitând de menţinerea măsurilor de «relaxare» pentru a merge mai repede în vacanţă.”, subliniază Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro

Pe parcursul lunii trecute, Capitala a consemnat un recul de 1,4% al preţului mediu solicitat de proprietari, până la un nivel de 1.376 de euro pe metru pătrat util (de la 1.396 de euro pe metru pătrat la sfârşitul lui iunie). Scăderi au avut loc, în perioada menţionată, pe ambele segmente de piaţă analizate: locuinţele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,9% (de la 1.357 la 1.345 de euro pe metru pătrat), iar cele nou-construite au înregistrat un declin de 1,7% (de la 1.424 la 1.400 de euro pe metru pătrat).

În Braşov, indicele Imobiliare.ro relevă, pentru luna iulie, o scădere de 0,8% pe segmentul apartamentelor, de la nivelul de 1.205 euro pe metru pătrat util atins în iunie, până la 1.195 de euro pe metru pătrat. O tendinţă de scădere a fost consemnată, însă, doar pe segmentul vechi: este vorba, mai exact, despre un minus de 1,8%, de la 1.192 la 1.170 de euro pe metru pătrat. Locuinţele nou-construite, pe de altă parte, au înregistrat un avans de 2% luna trecută, de la 1.230 la 1.254 de euro pe metru pătrat.

Şi Cluj-Napoca s-a conformat, luna trecută, tendinţei general descendente a preţurilor: pretenţiile vânzătorilor s-au diminuat, aici, cu 0,6%, ajungând la 1.804 euro pe metru pătrat util (faţă de 1.815 euro pe metru pătrat în iunie). Cu 0,6% s-au ieftinit apartamentele din blocurile vechi, care au ajuns să coste, în medie, 1.782 de euro pe metru pătrat (faţă de 1.793 de euro pe metru pătrat). Unităţile locative din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale au consemnat un minus de 0,8%, de la 1.835 la 1.821 de euro pe metru pătrat.

Şi în Constanţa aşteptările vânzătorilor s-au diminuat în a doua lună de vară: este vorba, mai exact, despre o scădere în cuantum de 1% faţă de iunie, de la 1.240 la 1.228 de euro pe metru pătrat util. Ca şi în luna anterioară, valoarea medie de listare pentru apartamentele vechi a consemnat un recul uşor, de doar 0,1%, de la 1.229 la 1.228 de euro pe metru pătrat. Preţul solicitat pentru locuinţele nou-construite a consemnat, însă, o scădere de 2,5% (de la 1.258 la 1.227 de euro pe metru pătrat).

Spre deosebire de luna precedentă, când preţurile au mai scăzut în Iaşi, indicele Imobiliare.ro relevă o evoluţie pozitivă pentru luna iulie: apartamentele scoase la vânzare aici s-au apreciat, per ansamblu, cu 1%, ajungând astfel să coste, în medie, 1.062 de euro pe metru pătrat util (faţă de 1.051 de euro pe metru pătrat la finele lui iunie). În ciuda tendinţei generale de creştere, locuinţele din blocurile vechi ale Iaşiului au consemnat un recul de 1,2% în perioada analizată, de la 1.086 la 1.073 de euro pe metru pătrat. Apartamentele nou-construite, pe de altă parte, s-au apreciat în acest răstimp cu 2,6%, de la 1.024 la 1.051 de euro pe metru pătrat.

În Timişoara, aşteptările vânzătorilor de apartamente s-au redus, per ansamblu, cu 0,7% în a doua lună de vară, de la 1.306 la 1.297 de euro pe metru pătrat util. Pe segmentul locuinţelor vechi a avut loc o scădere de 0,8% în perioada analizată, acestea ajungând să coste 1.301 euro pe metru pătrat (faţă de 1.311 euro pe metru pătrat în luna anterioară). Pe de altă parte, unităţile locative din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale au consemnat un recul de 0,5%, de la 1.287 la 1.280 de euro pe metru pătrat util.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
preţuri,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.