VIDEO. Octavian Pătraşcu, fondatorul fintech-ului local CAPEX, la prima prezentare în faţa investitorilor după ce a devenit acţionar majoritar şi CEO al fintech-ului german Naga: După fuziune, noul grup va avea o evaluare de 237 mil. euro. Am crescut cu 56% în S1, dar de acum accelerăm. Pregătim produse bazate pe AI

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 15 iulie 2024 73 afişări

Noul grup format din fuziunea dintre fintech-ul german Naga Group şi proiectul CAPEX.COM din România - fondat de antreprenorul Octavian Pătraşcu, o tranzacţie neobişnuită prin care un antreprenor din România cumpără o firmă occidentală şi devine acţionar majoritar şi CEO şi lansează un plan de expansiune globală, va accelera extinderea şi va marşa pe ideea că utilizatorii vor prefera din ce în ce mai mult să aibă o singură aplicaţie pentru a-şi gestiona investiţiile, inclusiv portofoliile de criptomonede, printre altele.

VIDEO. Octavian Pătraşcu, fondatorul fintech-ului local CAPEX, la prima prezentare în faţa investitorilor după ce a devenit acţionar majoritar şi CEO al fintech-ului german Naga: După fuziune, noul grup va avea o evaluare de 237 mil. euro. Am crescut cu 56% în S1, dar de acum accelerăm. Pregătim produse bazate pe AI

Noul grup format din fuziunea dintre fintech-ul german Naga Group şi proiectul CAPEX.COM din România - fondat de antreprenorul Octavian Pătraşcu, o tranzacţie neobişnuită prin care un antreprenor din România  cumpără o firmă occidentală şi devine acţionar majoritar şi CEO şi lansează un plan de expansiune globală, va accelera extinderea şi va marşa pe ideea că utilizatorii vor prefera din ce în ce mai mult să aibă o singură aplicaţie pentru a-şi gestiona investiţiile, inclusiv portofoliile de criptomonede, printre altele.

„Viziunea noastră la Naga este să încercăm să simplificăm tot ce are legătură cu investiţiile, deoarece ştim că astăzi gestionarea finanţelor poate fi foarte complexă.

Aşadar, vom rezolva acest lucru având un ecosistem unificat unde poţi face tranzacţii, investiţii, criptomonede şi neobanking sub acelaşi acoperiş, într-o singură aplicaţie. Numim acest concept Totul despre bani (Everything Money)”, a afirmat Pătraşcu în faţa primei prezentări susţinute în cadrul investitorilor, un eveniment transmis online, prin canalul de YouTube al companiei germane.

Noile generaţii de utilizatori, care au crescut cu criptomonede şi preferă aplicaţii unificate, cu interfeţe simple, uşor de utilizat, de unde să aibă acces la mai multe tipuri de active, vor prefera companiile care le pot oferi acest gen de aplicaţii, crede Pătraşcu, care susţine şi că grupul pe care îl conduce acum e bine poziţionat să crească. „Cred că aici avem un avantaj faţă de competitori pentru că aceşti mari jucători au deja o dimensiune suficient de mare şi au unele slăbiciuni pe care cred că noi nu le avem. Avem infrastructura de  licenţe. Suntem la dimensiunea corectă, unde putem fi suficient de flexibili şi putem fi dinamici şi rapizi, astfel încât să putem scala”.

Pătraşcu a menţionat pe lista competitorilor jucători mai mari şi cu o notorietate globală, printre care eToro, Revolut, coinbase sau Robinhood.

CAPEX, compania fondată de Pătraşcu, a atras de la înfiinţare fonduri de 20 mil. euro şi a avut venituri totale, până în 2023 inclusiv, de 150 mil. euro, cu un număr de 600.000 de utilizatori. Întrebat în sesiunea Q&A de ce a renunţat la brandul creat de el, CAPEX, în favoarea NAGA, Pătraşcu a spus că a fost o decizie bazată pe cifre, care să ajute grupul să se dezvolte.

Vorbind despre NAGA, Pătraşcu a menţionat punctele tari ale grupului (crearea unei aplicaţii unificate, crearea unei comunităţi) dar şi problemele sale (concentrarea pe Germania şi Europa, rata mare de „ardere” a cash-ului care a provocat probleme de profitabilitate).

Punând împreună CAPEX şi NAGA rezultă o companie „care va creşte imediat” şi care nu are problemele pe care le avea fiecare entitate separat, a afirmat Pătraşcu. „Când vorbim despre Naga şi CAPEX, vorbim despre o companie diferită.

Vorbim despre o companie care va avea imediat o rată de creştere. Vorbim despre o companie care va fi profitabilă. Vorbim despre multe sinergii financiare şi operaţionale. Şi vorbim despre un echilibru în ceea ce priveşte distribuţia geografică a clienţilor pe care îl vom avea de acum înainte. Vom avea mai multă stabilitate şi predictibilitate. Deci, dacă ne uităm la cifrele din 2023 pe care le avem aici, Naga singură a făcut aproape 40 de milioane de euro în venituri cu un volum de tranzacţionare de 143 de miliarde, iar companiile combinate în 2023, dacă le-am privi ca un întreg, aţi vedea o creştere de 100% în venituri şi 100% în volumul de tranzacţionare. (...) Dacă ne uităm la oportunitate, trebuie să înţelegem că prin faptul că grupul  valorifică accesul la pieţele emergente pe care îl are CAPEX, şi valorifică şi tehnologia pe care o are Naga, poate deveni lider de piaţă în unele dintre ţări şi poate genera, de asemenea, noi fluxuri de venituri. Deci vorbim cu adevărat despre expansiunea globală.”

Noul grup va fi evaluat la peste 200 de milioane de euro, a susţinut Pătraşcu. „Acum este important să vorbim şi despre detaliile tranzacţiei. Ce aş dori să spun ar fi că aceasta este o fuziune inversă cu CAPEX. Vom deveni o filială deţinută în totalitate de Grupul Naga. Asta înseamnă că Grupul Naga rămâne o companie germană şi rămâne listată la Bursa de Valori din Frankfurt. În ceea ce priveşte evaluarea, noul grup combinat va valora 237,4 milioane de euro conform evaluării PWC. Iar în ceea ce priveşte structura acţionariatului, este important de menţionat că Fosun şi Apeiron rămân acţionari importanţi şi au experienţa necesară pentru pieţele de capital şi pentru a ajuta la creşterea companiilor.”

Pătraşcu a subliniat că pentru a-şi arăta implicarea în dezvoltarea grupului a investit 8 mil. euro în Naga. „Eu personal nu sunt angajat doar în ceea ce priveşte munca, ci şi din punct de vedere financiar. De aceea, la începutul anului, la Naga, am investit un tichet de 8,1 milioane de euro pentru creşterea acestei companii”.

În cadrul prezentării, antreprenorul român a susţinut că noul grup va putea creşte „din ziua unu” de după fuziune. „De ce? Pentru că vom avea nouă licenţe active, dintre care cinci licenţe de tranzacţionare, două licenţe cripto, două licenţe de distribuţie a plăţilor şi vom activa încă două licenţe în viitorul apropiat. Astfel, ne putem extinde în ţările pe care le vizăm. Deci acum regiunile pe care ne concentrăm sunt reprezentate de Europa, unde ne vom consolida poziţia, MENA, care este o piaţă emergentă şi foarte populară pentru tehnologia şi produsul nostru, Africa, care este o piaţă în creştere, America Latină, care este piaţa unde putem cu adevărat să ne extindem. Şi, bineînţeles, Asia de Sud-Est”.

Grupul lucrează acum la o linie de produse care se va baza pe inteligenţa artificială (AI). „Avem o singură aplicaţie pentru a guverna toate verticalele, şi construim acum o echipă care se va uita doar la un flux de produse bazat pe AI. Deci ne gândim că vom lansa un sistem financiar bazat pe AI care îi va ajuta pe utilizatori să ia decizii informate şi să îi educe”.

În primul semestru, grupul a avut o creştere de doar 56% pentru că s-a concetrat pe planul de business post fuziune, a susţinut Pătraşcu. El a promis că lucrurile se vor schimba, menţionând spre exemplu dublarea marjei de profit. „În primele şase luni ne-am concentrat mai ales pe generarea planului de afaceri, să vedem unde vom face sinergiile financiare şi apoi sinergiile operaţionale. Dar, mai important, să ajungem să cunoaştem companiile şi individual şi cum vor arăta companiile pentru viitor.

De aceea, în primul semestru, faţă de al doilea semestru, am avut o creştere de doar 56% în ceea ce priveşte veniturile, generând peste 31 de milioane de euro, cu un EBITDA pozitiv. Acum, odată ce fuziunea va fi finalizată şi încheiată, vom vedea un impact în al doilea semestru pentru că vom avea şansa de a obţine cu adevărat sinergii financiare şi operaţionale. Şi, de asemenea, vom putea să ne concentrăm doar pe creşterea afacerii, trebuie să aşteptăm doar ca procesul să se finalizeze. Ne concentrăm, de asemenea, să avem o marjă mai mare în ceea ce priveşte EBITDA. Ne vom dubla marja în următorii doi ani de la 12% până la 24%, ceea ce ne va pune într-o poziţie de a fi mult mai profitabili”.

Grupul va încerca să combine agilitatea unui start-up cu atenţia la reglementări şi la rezultate a corporaţiilor, a mai spus Pătraşcu. „Este important de menţionat că noul Naga este o organizaţie eficientă, structurată corespunzător. Încă menţinem acel ADN de startup prin care vrem să ne mişcăm repede, să fim flexibili şi să provocăm status quo-ul având însă o cultură corporate. Asta înseamnă că fiecare investiţie trebuie să genereze un beneficiu. Deci lucrăm conform unui plan. Avem un buget şi trebuie să ne ţinem de el. Avem susţinerea acţionarilor strategici, private equity, family offices, astfel încât putem merge mai departe. Dar cred că este important să ne amintim că alergăm un maraton, nu un sprint. Deci trebuie să fiţi răbdători cu noi. Şi, de asemenea, trebuie să înţelegeţi că această companie nu mai este reprezentată de un one-man show, ci de un efort de echipă.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.