Viorel Tudose, Getica 95: Ne vom duce la scadenţă toate contractele pe care le avem. Ne asumăm pierderile. Preţul energiei nu va creşte din cauza noastră
Viorel Tudose, proprietarul Getica 95, cel mai mare furnizor de energie din segmentul concurenţial al pieţei, care şi-a cerut recent insolvenţa, spune că situaţia afacerii sale, un business de 1,5 miliarde de lei, nu va genera noi unde de scumpiri pe piaţa energiei.
Viorel Tudose, proprietarul Getica 95, cel mai mare furnizor de energie din segmentul concurenţial al pieţei, care şi-a cerut recent insolvenţa, spune că situaţia afacerii sale, un business de 1,5 miliarde de lei, nu va genera noi unde de scumpiri pe piaţa energiei.
“Ne ducem la scadenţă toate contractele pe care le avem acum”, a spus omul de afaceri. “Ne-am asumat pierderile, ni le-am asumat încă de anul trecut şi sperăm să trecem cu bine şi anul acesta”, a completat Tudose.
Reacţia vine în contextul în care, potrivit oamenilor din domeniu, o posibilă denunţare a contractelor de furnizare ar putea duce la scumpirea suplimentară a energiei, piaţa fiind oricum inflamată de aproape trei luni de zile.
“Denunţarea nu este opţiunea furnizorului în acest moment”, spune însă Tudose.
Unul dintre factorii care perturbă acum piaţa de energie, dincolo de preţul record, este o măsură luată în perioada stării de alertă care încă produce efecte şi care îi opreşte pe furnizori de la deconectarea clienţilor care nu-şi achită facturile. Este vorba despre articolul 72 din OUG 70/2020 care îi opreşte pe furnizorii de energie să-i decupleze pe rău-platici în perioada stării de alertă, datoriile acumulându-se astfel în conturile companiilor active în comerţul cu energie. Pe 12 iunie starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile.
“Noi încheiem şi acum contracte, la preţul de actual al pieţei, aşa că avem livrări până în iunie 2022.”
Pe lista de clienţi ai Getica 95 se află mai multe entităţi ale statului printre care se numără STS, Metrorex, Municipiul Bucureşti, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, spitale de urgenţă, societăţi publice de transport, Poşta Română, sau Societatea Naţională de Radiocomunicaţii. Unele contracte au ajuns la maturitate, altele sunt în derulare.
Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, Getica 95 a terminat anul trecut cu un business de 1,5 mld. lei, de 2,3 ori mai mare faţă de cel din 2019, şi un profit net de 81,5 mil. lei faţă de cele 26,1 mil. lei din anul anterior.
Creşterea cotei de piaţă a fost principalul factor al acestei ascensiuni. Potrivit datelor din rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementareîn domeniul Energiei (ANRE), Getica 95 a ajuns la finalul anului trecut la o cotă pe piaţa concurenţială a energiei de 9,36% faţă de 5,97% din 2019.
Mai departe, prima lună a anului a adus schimbarea liderului pe piaţa concurenţială a energiei, Getica 95 devenind cel mai mare furnizor de pe acest segment după ce a depăşit Electrica Furnizare. Datele publicate de ANRE arată că Getica 95 avea la finalul primei luni o cotă de piaţă de 12,15% faţă de procentul de 7,9% din perioada similară a anului trecut.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro