WSJ, cel mai mare ziar de business din lume: Prăbuşirea fondului britanic Greensill pune lupa de Sanjeev Gupta, miliardarul care deţine Sidex Galaţi
Compania britanică de servicii financiare Greensill intenţionează să demareze săptămâna aceasta procedurile de insolvenţă şi plănuieşte să îşi vândă o parte din business, incluzând aici mai multe active corelate cu antreprenorul anglo-indian Sanjeev Gupta, notează The Wall Street Journal.
Mişcarea vine după ce Credit Suisse a suspendat fonduri în valoare de 10 miliarde de dolari asociate cu Greensill, iar managerul de active GAM a anunţat că va închide lanţul de aprovizionare GAM Greensill, de 842 de milioane de dolari.
Episodul l-a adus în lumina reflectoarelor pe Sanjeev Gupta, un industriaş care a obţinut o serie de active datorită finanţării Greensill.
Grupul GFG Alliance, aflat sub comanda lui Sanjeev Gupta, deţine peste 200 de active de producţie în 12 ţări, generează anual venituri de 20 de miliarde de dolari şi numără circa 35.000 de angajaţi.
Totuşi, antreprenorul în vârstă de 49 de ani rămâne un mister pentru piaţa oţelului, iar unele companii încep să ridice semne de întrebare cu privire la transparenţa business-ului condus de Gupta, conform unor persoane familiare cu situaţia, citate de WSJ.
„Este mult mai dificil de analizat când vorbim strict despre informaţiile financiare”, spune Ingo Schachel, analist în cadrul Commerzbank, a doua cea mai mare bancă germană.
Între timp, autoritatea de supraveghere financiară din Germania – BaFin – a declarat că a blocat activitatea Greensill după ce un audit a scos la iveală o serie de creanţe cumpărate de la GFG. BaFin a trimis ulterior informaţiile corelate cu Greensill către procurorii penali.
Un raport din 2019 al agenţiei de rating Scope Ratings arată că două treimi din creditele băncii au fost asociate cu afacerea lui Sanjeev Gupta.
De altfel, incertitudinile generate de relaţia GFG-Greensill nu sunt noi. În 2018, GAM Holding a îngheţat un fond de 12 miliarde de dolari după ce un avertizor de integritate (whistleblower) a ridicat mai multe semne de întrebare cu privire la modul în care fondul a evaluat activele Greensill, incluzând aici active nelichide legate de business-urile lui Sanjeev Gupta, în valoare de sute de milioane de dolari.
Principalul produs financiar din cadrul Greensill este cunoscut drept un „lanţ de aprovizionare al finanţelor”, care ajută business-urile să obţină împrumuturi pentru a-şi acoperi costurile. Însă unii analişti sunt de părere că mişcarea ar putea fi folosită pentru a deghiza o cantitate masivă de datorii.
Liberty House, companie fondată de Gupta în 1992, a început să liciteze anul trecut pentru Thyssenkrupp, cel mai mare producător de oţel al Germaniei. Firma deţine mai multe fabrici şi mine în America de Nord, Australia şi India.
Pentru România, miliardarul vrea să producă la Galaţi produse cu valoare adăugată mai mare, cum ar fi tabla galvanizată pentru construirea maşinilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro