Zelenski promite că nu va ceda, trupele ucrainene traversează râul Oskil în nord-estul ţării

Autor: Dorin Oancea Postat la 19 septembrie 2022 35 afişări

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că luptele pentru recâştigarea teritoriilor pierdute în faţa Rusiei nu se vor opri, în timp ce Kievul a anunţat că trupele sale au avansat până la malul estic al râului Oskil, ameninţând forţele de ocupaţie ruseşti din Donbas, scrie Reuters.

Zelenski promite că nu va ceda, trupele ucrainene traversează râul Oskil în nord-estul ţării

Traversarea râului Oskil este o altă etapă importantă în contraofensiva ucraineană în regiunea nord-estică Harkov, deoarece acesta curge spre sud până la râul Siversky Donets, care trece chiar prin Luhansk, una dintre cele două provincii din regiunea Donbas.

Trupele ucrainene "au ajuns peste râul Oskil. Începând de ieri, Ucraina controlează malul estic", au scris duminică târziu pe Telegram Forţele armate ucrainene.

Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk, a scris pe Telegram: "Regiunea Luhansk este chiar alături. Dezocuparea nu este departe".

Zelenski a promis să menţină presiunea asupra Moscovei după câştigurile rapide ale Ucrainei în Harkov din această lună.

"Poate că unora dintre voi li se pare că, după o serie de victorii, avem acum un fel de acalmie", a spus el în discursul său obişnuit de duminică seara. "Dar nu va fi nicio acalmie. Ne pregătim pentru următoarea serie ... Pentru că Ucraina trebuie să fie liberă. În întregime".

Preşedintele american Joe Biden a declarat, de asemenea, că victoria pentru Ucraina înseamnă îndepărtarea forţelor ruseşti din întreaga ţară şi a promis sprijinul SUA atât timp cât va fi nevoie.

"A câştiga războiul din Ucraina înseamnă să scoatem complet Rusia din Ucraina şi să recunoaştem suveranitatea. Înfrângerea Rusiei", a declarat el într-un interviu pentru emisiunea "60 Minutes" difuzată duminică de CBS.

"Rusia se dovedeşte a nu fi atât de competentă şi capabilă pe cât mulţi oameni credeau că va fi".

Artileria rusă a bombardat duminică oraşe şi sate de pe linia frontului din est şi sud, inclusiv infrastructura civilă din oraşul Zaporojie, au declarat oficiali ucraineni.

Marea Britanie a declarat că forţele ruse şi-au sporit loviturile asupra infrastructurii civile în urma eşecurilor de pe câmpul de luptă şi că este probabil să îşi extindă şi mai mult ţintele.

"Pe măsură ce se confruntă cu eşecuri pe linia frontului, Rusia a extins probabil locaţiile pe care este pregătită să le lovească în încercarea de a submina direct moralul poporului şi guvernului ucrainean", a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Luni, comandamentul de sud al Ucrainei a declarat că au fost lansate lovituri şi asupra unei staţii radar de lângă Herson şi asupra unui pod de pontoane de lângă Nova Kakhovka, la est de Herson, unde o contraofensivă ucraineană s-a concentrat pe doborârea podurilor peste râurile Dnipro şi Inhuleţ.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.

Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin a respins contraofensiva rapidă a Ucrainei şi a declarat că Moscova va răspunde mai energic dacă trupele sale vor fi supuse la presiuni suplimentare. Astfel de ameninţări repetate au generat îngrijorări că Putin ar putea la un moment dat să apeleze la arme nucleare de mici dimensiuni sau la arme chimice.

Preşedintele american Joe Biden, întrebat ce i-ar spune lui Putin dacă acesta ar avea în vedere folosirea unor astfel de arme, a răspuns în interviul "60 Minutes" de la CBS: "Nu. Nu. Nu. Ar schimba faţa războiului cum nu s-a mai întâmplat de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace".

Unii analişti militari au declarat că Rusia ar putea, de asemenea, să organizeze un incident nuclear la centrala nucleară Zaporojie, deţinută de Rusia, dar condusă de personal ucrainean.

Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de bombardamente în jurul centralei, care au avariat clădiri şi au întrerupt liniile electrice necesare pentru a o menţine sigură.

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major al armatei americane, a făcut duminică un apel la vigilenţă după ce a vizitat o bază din Polonia care ajută efortul de război al Ucrainei.

"Războiul nu merge prea bine pentru Rusia în acest moment, aşa că este de datoria noastră, a tuturor, să menţinem o stare de pregătire ridicată, de alertă", a declarat el.

În contextul în care pierderile sale pe câmpul de luptă sunt din ce în ce mai mari, armata rusă caută soldaţi pentru ceea ce numeşte "operaţiunea militară specială" din Ucraina şi oferă ca stimulent aproape 3.000 de dolari pe lună.

O unitate specială a oprit un camion de recrutare în oraşul Rostov, în sudul ţării, în weekend, iar soldaţi mascaţi au împărţit broşuri intitulate "Serviciul militar pe bază de contract - alegerea unui om adevărat."

Sâmbătă, Zelenski a declarat că autorităţile au găsit o groapă comună care conţinea cadavrele a 17 soldaţi în Izium, dintre care unele, a spus el, prezentau semne de tortură.

Locuitorii din Izium şi-au căutat rudele moarte într-un sit de morminte din pădure, unde muncitorii au început să exhumeze cadavrele săptămâna trecută. Oficialii ucraineni au declarat săptămâna trecută că au găsit 440 de cadavre în pădurile de lângă Izium. Aceştia au spus că majoritatea morţilor erau civili şi că nu au fost stabilite cauzele morţii.

Kremlinul nu a comentat descoperirea mormintelor, dar în trecut Moscova a negat în mod repetat că a atacat în mod deliberat civili sau că a comis atrocităţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ucraina,
război,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.