ZF Index Imobiliar. Preţurile apartamentelor de 3 camere decolează în Capitală. Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut cu peste 15.000 de euro în numai câteva luni

Autor: Bogdan Alecu Postat la 04 septembrie 2024 38 afişări

După a­van­sul de 4,4% din iulie 2024 versus iulie 2023, au­gust creşte cu 4,9%. Astfel, media preţu­rilor în august 2024 a ajuns la 111.300 euro, potrivit Indexului Imobiliar ZF realizat alături de compania de consultanţă imo­bilia­ră SVN România.

După a­van­sul de 4,4% din iulie 2024 versus iulie 2023, au­gust creşte cu 4,9%. Astfel, media preţu­rilor în august 2024 a ajuns la 111.300 euro, potrivit Indexului Imobiliar ZF realizat alături de compania de consultanţă imo­bilia­ră SVN România.

Începând cu luna ianuarie 2024 ZF Index Imobiliar vine cu 13 zone în loc de 20, concentrându-se pe cartierele cu mai multe anunţuri, astfel încât acurateţea informaţii­lor să fie cât mai mare. Din acest motiv au fost eliminate zone precum 1 Mai, 13 Sep­tembrie şi Vitan Mall, iar Brâncoveanu acum este calculat ca parte din Olteniţei, Mihai Bravu din Iancului, Ştefan cel Mare din Moşilor, iar Victoriei alături de Unirii, ca parte a zonei centrale a Capitalei. În plus, sunt luate în calcul acum apartamentele construite între 1978 şi 1990, nu doar între 1980 şi 1990.

Din cele 13 zone ale Capitalei luate în calcul, doar trei au scăzut în august faţă de iulie, iar două au accelerat. An la an, nouă zone au crescut iar trei au scăzut. Mai mult, patru zone au crescut cu două cifre an la an.

„Cu o majorare de aproximativ 5% pe segmentul analizat şi una aproximativ du­blă pe segmentul nou, preţurile locuin­ţelor au în continuare o evoluţie anuală mai re­du­să comparativ cu creşterea salariului me­diu net (12,5% în ultimele 12 luni anteri­oa­re august), rezultând astfel cea mai bună ac­ce­sibilitate din istoria recentă. Toate aces­tea au dus la creşteri generalizate pe piaţa rezidenţială, evidenţiate de toate statisticile, de la numărul de tranzacţii la volumul de credite ipotecare. În acest context, este de aşteptat ca şi preţurile să îşi accentueze e­vo­luţia“, spune Andrei Sârbu, CEO SVN Româia.

Andrei Sârbu nota în martie faptul că piaţa rezidenţială a înregistrat o creştere în primul trimestru din 2024, cu mai multe tranzacţii nu doar comparativ cu anul anterior, ci şi faţă de 2022, anul de referinţă pentru vânzările de locuinţe din România. Gradul de absorbţie al proiectelor nou fi­nalizate este mai ridicat şi inclusiv vânză­to­rii de locuinţe din piaţa secundară îşi găsesc cumpărători mai facil. Implicit, preţurile înre­gistrează o creştere mai accentuată, într-un context în care majorările salariale depăşesc net, în continuare, creşterile de preţuri din piaţa rezidenţială, existând toate premisele pentru o evoluţie mai semnifica­tivă a preţurilor în acest an. Valoarea rate­lor lunare şi dobânzile cre­ditelor ipotecare au ajuns în prezent la nivelul înregistrat în 2019, potrivit unui ra­port realizat de com­pania de consultanţă fi­nanciară şi brokeraj ipotecar SVN Romania Credit & Financial Solutions, în timp ce ponderea ratei a cobo­rât la circa 36% din salariul mediu net, mult sub nivelul de 59% din urmă cu cinci ani.

Astfel, media dobânzilor pentru credi­te­le ipotecare acordate în Bucureşti în pri­me­le şase luni din 2024 a fost de aproxi­mativ 6% pe an, potrivit calculelor compa­niei realizate pe baza datelor din piaţa bancară, peste 90% din finanţările ipote­care aprobate fiind reprezentate de credite cu dobândă fixă.

Rata unui credit ipotecar în valoare de aproximativ 61.500 de euro (echivalentul a 292.000 de lei) contractat în 2019 a ajuns la mijlocul acestui an la o valoare de 1.881 de lei, similară cu cea înregistrată în 2019, de 1.868 de lei, când nivelul dobânzilor practi­cate pe piaţa ipotecară bucureşteană era de asemenea similar cu cel din prezent, şi anume 5,93% pe an.

În total, media ratelor achitate din 2019 până în prezent pentru împrumutul analizat a fost de 1.890 de lei lunar, cu 1,1% mai ma­re faţă de nivelul iniţial asumat prin scadenţar, în ciuda dobânzilor ridicate din ultimii doi ani.

Analiza SVN Credit mai arată că rata actuală a unui credit ipotecar contractat în trecut poate fi redusă cu aproximativ 22,5% faţă de nivelul înregistrat în 2023 prin trecerea la dobândă fixă.

Valoarea ratelor lunare şi dobânzile creditelor ipotecare au ajuns în prezent la nivelul înregistrat în 2019, potrivit unui raport realizat de compania de consultanţă financiară şi brokeraj ipotecar SVN Romania Credit&Financial Solutions, în timp ponderea ratei a coborât la circa 36% din salariul mediu net, mult sub nivelul de 59% din urmă cu cinci ani.

Astfel, media dobânzilor pentru creditele ipotecare acordate în Bucureşti în primele şase luni din 2024 a fost de aproximativ 6% pe an, potrivit calculelor companiei realizate pe baza datelor din piaţa bancară, peste 90% din finanţările ipotecare aprobate fiind reprezentate de credite cu dobândă fixă.

Rata unui credit ipotecar în valoare de aproximativ 61.500 de euro (echivalentul a 292.000 de lei) contractat în 2019 a ajuns la mijlocul acestui an la o valoare de 1.881 de lei, similară cu cea înregistrată în 2019, de 1.868 de lei, când nivelul dobânzilor practicate pe piaţa ipotecară bucureşteană era de asemenea similar cu cel din prezent, şi anume 5,93% pe an.

În total, media ratelor achitate din 2019 până în prezent pentru împrumutul analizat a fost de 1.890 de lei lunar, cu 1,1% mai mare faţă de nivelul iniţial asumat prin scadenţar, în ciuda dobânzilor ridicate din ultimii doi ani.

Consultanţii SVN Credit Romania estimează că şi dobânzile variabile vor înregistra reduceri, cel mai probabil în ultimul trimestru din acest an, fără a se înregistra însă un nivel semnificativ de scădere, dobânzile fixe urmând să rămână şi în următoarele 12 luni cele mai avantajoase.

Valoarea medie a unui credit ipotecar acordat la nivel naţional în 2023 a fost de circa 62.000 de euro, în timp ce preţul mediu la nivel naţional al unui imobil tranzacţionat prin credit ipotecar în 2023 a fost de 85.000 de euro, în creştere de la 82.000 de euro în 2022, potrivit calculelor companiei. În total, anul trecut au fost acordate aproximativ 48.000 de credite ipotecare noi, comparativ cu un nivel de aproximativ 55.000 de credite ipotecare noi acordate în 2022.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.