Ziua în care cehii şi-au recăpătat libertatea în tribunal: Cehia deschide graniţele şi lasă oamenii să umble liberi prin ţară după decizia unui judecător
Cehilor li s-a permis săptămâna aceasta să se deplaseze liber pe teritoriul ţării şi să chiar să iasă din ţară, întrucât decizia unui tribunal a forţat mâna autorităţilor să relaxeze restricţiile, potrivit Deutsche Welle.
Tribunalul Administrativ din Praga a declarat restricţiile impuse ca fiind ilegale, ceea ce a determinat autorităţile să renunţe în doar câteva ore la îngrădirile libertăţii de mişcare şi să deschidă graniţele.
Iniţial, cabinetul premierului Andrej Babis a decretat starea de urgenţă din data de 12 martie, pentru o perioadă de 30 de zile. Ulterior, parlamentul ţării a prelungit starea de urgenţă şi a ordonat îngrădiri în conformitate cu cadrul legal pentru perioadele de criză.
Mai târziu, guvernul a revenit asupra acestor decizii pentru prelungi restricţiile, însă de această dată ministerul Sănătăţii a emis ordonanţele, în baza legii de protecţie a sănătăţii publice.
„Îngrădirea drepturilor fundamentale poate fi decisă doar de guvern în consonanţă cu legea pentru perioadele de criză”, a argumentat judecătorul Štěpán Výborný, preşedintele completului de judecată, potrivit sursei citate.
Ondřej Dostál, expert în legislaţia Sănătăţii, cel care a dat cu succes în judecată guvernul, a declarat pentru o revistă economică din Cehia că a fost o victorie „din perspectia statului de drept democratic”.
„Guvernul a părăsit tărâmul relativ sigur pe care îl oferă pentru îngrădiri legea privind perioadele de criză şi a ales, riscant, legea pentru protecţia sănătăţii drept bază juridică pentru aceleaşi îngrădiri", a explicat pentru sursa citată Tomas Sokol, avocat şi fost ministru de Interne al Cehiei.
Astfel, tribunalul a declarat joia trecută drept ilegale ordonanţele emise de ministrul Sănătăţii, întrucât două dintre acestea îngrădeau libertatea de mişcare, iar alte două blocau comerţul cu amănuntul.
Ce s-a întâmplat în Cehia
Joi-noapte, după decizia tribunalului, Cehia şi-a deschis graniţele într-o mutare surpriză, motivând prin faptul că cifrele oficiale arată un declin al numărului de cazuri noi, potrivit The Guardian.
Mutarea a fost anunţată de ministrul Sănătăţii, Adam Voktech, fiind o surpriză pentru cetăţenii ţării care şi-a închis graniţele înaintea multor state, în data de 16 martie.
Înainte de a anunţa acest parcurs, autorităţile spunea că restricţiile de călătorie se vor menţine pentru mai mult timp, întrucât Milos Zeman, preşdintele ţării, discuta chiar şi despre menţinerea graniţelor închise şi în 2021.
Vojtech a anunţat schimbarea într-o conferinţă de presă organizată joi-noapte, dar a dat de înţeles că se aplică celor care pot dovedi că nu sunt infectaţi la intrarea în ţară.
„La intrarea în ţară, călătorii trebuie fie să prezinte confirmarea unui test cu rezultat negativ, fie vor petrece 14 zile în carantină”, a spus Vojtech.
Navetiştii ar putea trece graniţa zilnic, cu condiţia de a prezenta un test negativ odată la 14 zile, ceea ce ar putea afecta oamenii care trăiesc în Cehia şi muncesc peste graniţe, sau invers.
Mai târziu adjunctul ministrului Sănătăţii, Roman Prymula, a anunţat că obligaţia de a purta mască se va menţine cel puţin până la finalul lunii iunie.
Restricţiile sunt ridicate şi în ceea ce priveşte libertatea de mişcare în interiorul ţării, întrucât se permit grupurile de până la 10 persoane, faţă de regula anterioară care limita numărul persoanelor aflate în locuri publice la 2.
Anunţul a venit la câteva ore după ce guvernul a accelerat planul de redeschide a economiei, la presiunea lobby-ului grupurilor comerciale din Cehia. Restaurantele şi cafenelele au voie să se redeschidă total pe 25 mai, cu două săptămâni mai devreme decât era plănuit iniţial.
În aprilie, guvernul a cerut parlamentului o prelungire a stării de necesitate până pe data de 25 mai, după care vor expira aproape toate îngrădirile decise pentru a limita răspândirea virusului, cu două săptămâni mai devreme faţă de calendarul iniţial.
Cehia are 7.581 de cazuri de Covid-19, cu 227 decese şi 3.120 de persoane vindecate, conform datelor Worldometers.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro