Carnea din farfuria romanilor - porc din plin, peste mult prea putin
Un sfert din productie proprie si trei sferturi din comert. Cand vine vorba de productie de alimente romanesti, cele mai mari businessuri sunt in carne. Cand vine vorba de cina, apetitul pentru porc si pasare e de departe cel mai crescut. Cat de sanatoase sunt obiceiurile de consum?
In fiecare zi, un roman mananca 170 de grame de carne. Un calcul simplu, bazat pe datele furnizate de Institutul National de Statistica si Asociatia Romana a Carnii, indica un consum de 60 de kilograme anual pe cap de locuitor, fata de media Uniunii Europene de 90 de kilograme. Datele INS privind consumul de carne si preparate din carne arata ca doar un sfert din carnea consumata provine din productia proprie si numai doua treimi provin din comert.
Cel mai mare autoconsum se inregistreaza la oua, unde populatia cumpara mai putin de jumatate din cantitatea totala. Pe locul secund ca pondere a autoconsumului se situeaza legumele, respectiv 35% din cantitatea medie consumata. Din 9,3 kilograme de legume consumate lunar de o persoana, aproape 3,3 kilograme sunt produse in gospodarii pentru consum propriu. Cetatenii beau in medie 6,1 litri de lapte pe luna, dintre care doar putin peste patru litri sunt cumparati, iar doi litri provin din gospodarie. Ponderi mai reduse ale autoconsumului, sub 20%, se inregistreaza la paine si produsele zaharoase, precum si la apa minerala si bauturile nealcoolice.
Revenind la carne, dintre cele 60 de kilograme per capita mancate anual, jumatate reprezinta produse pe baza de carne de porc. 15-17 kilograme inseamna produse din pasare, iar restul bovine si ovine.
Totodata, carnea pe care o mancam e fabricata in Romania in proportii de circa trei sferturi, potrivit asociatiilor din domeniu. Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, explica pentru BUSINESS Magazin ca, de regula, consumul de carne de porc este specific batranului continent, in timp ce in Statele Unite ale Americii, spre exemplu, pasarea si vita sunt preponderent mancate de cetateni: "E o chestiune de traditie, in primul rand, iar faptul ca mai bine de jumatate din carnea consumata de europeni provine din sortimentul porc tine de obisnuinta".
Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta, confirma preferinta pentru traditionalul Ghita si sustine ipoteza modelului cultural european: "Cu exceptia tarilor musulmane, unde predomina consumul de oaie, Europa mananca preponderent porc". Minea vede carnea de pasare ca un tip mai nou introdus si mai ieftin, insa in favoarea porcului punctele albe vin de la gustul mai bun, dar si de la calitatea nutritiva superioara. O carne mai tanara care creste foarte repede, spune Minea, nu e la fel de buna calitativ cu cea a unui animal matur: "Colagen si colesterol exista in toate tipurile de carne, iar faptul ca porcul e considerat mai nesanatos e cat se poate de fals. E o chestiune de imagine". Majoritatea procesatorilor de carne de porc sunt nationali, insa cei din lapte sau pasare nu. Asa se face ca laptele e promovat ca aliment extrem de sanatos, puiul la fel, iar acum cativa ani chiar si margarina era socotita benefica, explica Minea, subliniind ca directiile in ce priveste mancarea sunt construite artificial, in functie de un criteriu simplu: "cine plateste".
Totusi, chestiunea tipului de animal cumparat trece in plan secund, cat timp consumul de carne este relativ scazut, atat fata de media UE, cat si comparativ cu marii consumatori de produse de origine animala, cum ar fi Spania, unde media pe cap de locuitor ajunge la 90-95 de kilograme, cu jumatate peste Romania. "Faptul ca romanii au ajuns sa manance tot mai rar carne nu are de-a face cu o gandire dietetica, ci dimpotriva, se leaga de saracie", declara directorul ARC. In ultima vreme, scumpirea carburantilor si rata inflatiei si-au pus amprenta si asupra preturilor la produsele din carne. Asa se face ca, doar in prima luna a anului 2011, clientii au gasit la raft porc, pui, vita sau pasare mai scumpe in medie cu 15%. Fireste, preturile vor mai creste, iar majorarile corelate cu puterea scazuta de cumparare a cetatenilor, cauzata de reducerile de pensii si salarii, vor descuraja consumul in continuare, sustin producatorii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro