Ce afacere au reuşit să construiască doi antreprenori fără experienţă, dar cu o pasiune comună?
Dognomz este cel mai nou nume din producţia de mâncare pentru animale şi comparativ cu alte branduri care îşi încearcă norocul pe piaţă, acesta este un produs creat de doi antreprenori români - Lavinia Toma şi Mihai Lesiacu, care nu au experienţă în producţia alimentară însă îi uneşte acelaşi lucru: dragostea pentru animale.
Dognomz a luat naştere în aprilie 2024, din dorinţa de a oferi câinilor o alimentaţie sănătoasă şi gustoasă. Împreună cu Mihai, partenerul meu, am adoptat două căţeluşe, Panna şi Cotta, care erau foarte firave. Ne-am dorit să le oferim cea mai bună hrană posibilă, însă opţiunile din comerţ nu ne-au mulţumit.
Astfel, am început să le gătim noi singuri mâncarea, asigurându-ne de calitatea ingredientelor”, a povestit Lavinia Toma, cofondatoarea Dognomz. După ce au observat cât de bine reacţionează cele două căţeluşe la mâncarea gătită, cei doi s-au gândit să transforme această pasiune într-un business dedicat tuturor iubitorilor de câini. Însă, cei doi nu au experienţă în producţia de mâncare, ci în domenii diferite. Lavinia are o experienţă de zece ani în domeniul cafelei de specialitate, lucrând ca barista, Q Grader şi consultant. Mihai are 15 ani de experienţă în turism, fiind ghid naţional şi internaţional.
În prezent, Lavinia se dedică full-time dezvoltării Dognomz, în timp ce Mihai îşi împarte timpul între turele de ghidaj internaţional şi contribuţia la businessul comun. Au început practic cu resurse proprii, investind în echipamente de bucătărie, materii prime de calitate şi promovare.
„Deşi nu am avut un buget exact stabilit la început, ne-am concentrat pe a oferi produse de calitate, ceea ce a dus la creşterea organică a brandului”, a povestit Lavinia. În bucătărie au început prin a experimenta reţete. „Am colaborat cu cinci medici veterinari pentru a ne asigura că reţetele noastre sunt echilibrate şi sănătoase pentru câini. Ingredientele le selectăm cu atenţie, folosind proteine de calitate, carbohidraţi şi grăsimi sănătoase, toate provenind din surse sigure. Gătim lent, la foc mic, şi pasteurizăm prin metoda sous-vide, pentru a păstra nutrienţii esenţiali”, a menţionat antreprenoarea. Dacă promovarea a fost iniţial organică, prin recomandări şi prezenţă pe reţelele sociale, anul acesta au mers la târgul COFFEeAST, ceea ce i-a ajutat să se facă cunoscuţi. „Anul 2024 a fost unul de început, plin de provocări şi învăţături, un an de legat relaţii cu furnizori şi ajustat procese. Cea mai mare realizare a fost lansarea oficială a Dognomz şi faptul că am reuşit să ajungem la peste 120 de căţei diferiţi din Bucureşti, oferindu-le o alimentaţie sănătoasă şi gustoasă”. Pentru 2025, cei doi antreprenori îşi doresc să crească şi să ajungă la şi mai mulţi blănoşi. „Vrem să extindem gama de produse, să adăugăm noi reţete şi să dezvoltăm parteneriate cu locaţii specializate, astfel încât Dognomz să fie mai uşor de accesat. De asemenea, lucrăm la o variantă de ambalaj mai prietenoasă cu mediul şi vrem să livrăm şi în afara Bucureştiului”. Acum clienţii sunt oameni pentru care câinele este un membru al familiei şi care îşi doresc să îi ofere o alimentaţie cât mai naturală şi echilibrată. „Sunt persoane informate, care citesc etichetele produselor, care vor să ştie exact ce mănâncă patrupedul lor şi care apreciază ingredientele de calitate şi transparenţa”. Momentan, Dognomz livrează în Bucureşti prin platforma online, iar clienţii pot comanda produsele direct de pe site dar şi la câţiva parteneri locali. În prezent, Dognomz oferă opt reţete de mâncare gătită şi trei tipuri de gustări.
„Printre cele mai apreciate reţete se numără Happy Turkey Tumble – o combinaţie echilibrată de carne şi organe de curcan, quinoa, cartof dulce şi conopidă, asezonate cu rozmarin. De asemenea, snacksurile noastre sunt foarte iubite de căţei (în special de cei ce îşi petrec timpul în cafenelele de specialitate)”, a mai spus Lavinia.
Până acum, cei doi au învăţat că răbdarea şi consecvenţa sunt esenţiale.
„La început, fiecare feedback pozitiv ne motiva, dar şi fiecare provocare ne învăţa ceva nou. De asemenea, am realizat cât de important este să ascultăm atent şi să ne adaptăm. Şi, poate cel mai important, am învăţat că a construi un brand nu înseamnă doar a vinde un produs, ci şi a crea o comunitate”, a punctat Lavinia. Mai departe, cei doi tineri îşi doresc ca Dognomz să fie mai mult decât o alternativă naturală la hrana clasică pentru căţei, ci să fie un brand care să creeze o comunitate puternică în jurul său.
„Ne propunem să aducem alături de noi nu doar iubitorii de animale, ci şi specialişti – medici veterinari, nutriţionişti, traineri, producători de accesorii – pentru a oferi proprietarilor de câini acces la informaţii de calitate şi produse care contribuie la bunăstarea patrupedelor lor”. De asemenea, cei doi vor să transforme Dognomz într-un un hub dedicat îngrijirii câinilor, unde oamenii să găsească tot ce au nevoie pentru o viaţă sănătoasă şi echilibrată alături de companionii lor.
„La început, fiecare feedback pozitiv ne motiva, dar şi fiecare provocare ne învăţa ceva nou. De asemenea, am realizat cât de important este să ascultăm atent şi să ne adaptăm. Şi, poate cel mai important, am învăţat că a construi un brand nu înseamnă doar a vinde un produs, ci şi a crea o comunitate.“ - Lavinia Toma, cofondatoarea Dognomz
Cinci idei de afaceri de la zero
Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.
Fandacsia – atelier de pălării
Fondatoare: Cosmina Nicolescu
Producţie/săptămână: 50 de pălării
Preţ pălărie: de la 200 de lei
Occhio Pinsa restaurant
Fondatoare: Ramona Bădescu şi Cristina Tomescu
Locaţie: Bucureşti
Capacitate: până la 35 de persoane
Natantibus – club sportiv
Fondator: Sorin Bălan
Locaţie: Tulcea
Anul fondării: 2015
Număr copii: 150
Pescăria la Drăgoi – lanţ de pescării
Fondatori: familia Drăgoi
Prezenţă: Bucureşti, Constanţa,
Galaţi şi Braşov
Investiţia medie/pescărie: 25.000 de euro
Zestal - brand de design vestimentar
Fondatoare: Emilia Hoţescu Tudoran şi Iulia Ghenea
Prezenţă: online şi showroom în Bucureşti
Investiţie: peste 40.000 de euro
ZF şi Banca Transilvania au lansat PROIECTUL AFACERI DE LA ZERO, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.
În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro