Celulele stem, o afacere inca in fasa

Postat la 26 ianuarie 2010 60 afişări

Spre deosebire de orice alt produs sau serviciu medical pe care clientul il cumpara cu intentia sa se foloseasca de el, familiile ce apeleaza la bancile de celule stem investesc, in numele sanatatii copiilor lor, intr-un serviciu pe care spera ca acestia sa nu aiba nevoie niciodata sa-l foloseasca.

"Romanii sunt un popor care investeste foarte mult in copii, asa incat deschiderea catre folosirea in scop medical a celulelor stem este destul de mare", sustine doctorul Andreia Valter, director general al Stem Health Unirea (SHU), administrator al unei banci de stocare a celulelor stem. Piata bancilor de celule stem este la inceput, dar creste discret: pentru anul 2009 se estimeaza ca s-au facut circa 12.000 de recoltari de celule, cu 4.000 peste nivelul de anul precedent, dupa cate spun reprezentantii companiilor ce detin bancile de celule. La un pret mediu al recoltarii de circa o mie de euro, aceasta ar insemna o piata de 12 milioane de euro.

In momentul de fata, celulele stem (celule nediferentiate, care pot participa la formarea oricarui tip de tesut si pot inlocui celule bolnave) sunt folosite pentru tratamentul afectiunilor maligne hematologice, cancere de sange, limfoame. Sperantele cercetatorilor care studiaza celulele stem sunt legate insa si de alte posibile intrebuintari, in special pentru afectiunile cronice degenerative - diabet, infarct, Alzheimer.

Daca pretul mediu al unei recoltari este de 1.000 de euro, taxa pentru depozitare mai scoate din buzunarul clientilor in jur de 50-70 de euro pe an, costul final ajungand la cel putin 1.500-2.500 de euro pentru o perioada de douazeci de ani (cercetarea medicala considera in prezent ca viabilitatea celulara se conserva pe o perioada nedeterminata). Recoltarea se face la nasterea copilului, imediat dupa sectionarea cordonului ombilical, iar celulele vor fi disponibile pentru tratament (grefa de celule) de-a lungul vietii copilului, respectiv a rudelor de gradul I, in conditii de compatibilitate genetica.

Click aici pentru a vedea potentialele utilizari ale celulelor stem.

Prima banca publica de celule stem a fost inaugurata acum trei ani cu sprijinul Fundatiei Eurocord Romania, insa activitatea acesteia stagneaza. "Desi au existat promisiuni chiar de la infiintare, ne-am fi asteptat la un sprijin financiar din partea statului pentru sustinerea acestui proces", sustine Adina Scaringi, director de marketing al Cord Blood Center, parte a Eurocord, care a mentionat ca, desi procesul de recoltare a fost blocat, celulele deja prelevate raman stocate pe cheltuiala CBC.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
servicii medicale,
celule stem
/analize/comert/celulele-stem-o-afacere-inca-in-fasa-5411711
5411711
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.