Cum au distrus comercianţii români ziua de Black Friday
Pe drumul lung de peste Ocean până în România, conceptele americane despre sărbători sau shopping se transformă până devin de nerecunoscut.
Începutul acestei săptămâni reprezintă pentru Statele Unite momentul zero al campaniilor pentru Black Friday, ziua care dă startul cumpărăturilor pentru Crăciun şi care cade, invariabil, în ultima vineri din noiembrie, după Ziua Recunoştinţei. Din anii ‘60, când termenul s-a împământenit printre retailerii americani, Black Friday a fost un concept de marketing respectat, sezonul de shopping începând chiar şi de la ora 00.00, în ultima vineri din noiembrie. Alte ţări care au preluat conceptul de Black Friday l-au redenumit, traducându-l, dar au păstrat data evenimentului şi ideea unei zile când toate magazinele încep simultan reducerile.
În România, conceptul de Black Friday a fost preluat la scară largă din 2011. Până să fie împinşi de criză să se gândească la campanii de reduceri înainte de sărbători, retailerii români se foloseau de perioada de dinaintea Crăciunului pentru a menţine preţurile sau chiar pentru a le creşte, folosindu-se de numărul mare de achiziţii din această perioadă. În 2011, în noaptea dinspre 28 spre 29 noiembrie, cele mai multe servere ale magazinelor online s-au blocat, iar retailerii au anunţat ulterior vânzări de mai multe milioane de euro (eMag – 15 milioane de euro, F64 – 1,47 milioane de euro, PC Garage – 1 milion de euro sau evoMag – 1 milion de euro). Vânzările au fost importante şi în retailul classic – Altex a raportat vânzări de 15 milioane de euro, iar Flanco de 12 milioane de euro. În 2012, povestea s-a repetat, retailerii declarând ziua de 29 noiembrie una dintre cele mai profitabile din an. Anul acesta, în lunea când ar fi trebuit să înceapă pregătirile pentru Black Friday, sărbătoarea cumpărăturilor - în special cea din online - s-a şi încheiat. O serie de retaileri online, începând cu evoMag, eMag şi F64, au fost primii care au decis să mute Black Friday cu o săptămână mai devreme.
Motivele pentru care Black Friday începe mai devreme în 2013 în România şi nu pe data de 29 noiembrie, ca în SUA, are de-a face cu apropierea zilei de 1 decembrie, ziua naţională a României, şi cu riscurile de vreme rea care ar putea îngreuna cantitatea dublă de marfă livrată, comparativ cu ediţia de anul trecut, explică Radu Apostolescu, vicepreşedinte al eMag: „Decembrie este oricum o perioadă în care vânzările cresc, iar compania a decis în urmă cu aproape două luni să adopte această schimbare de strategie. Evenimentul Black Friday a început acum doi ani pe piaţa locală şi noi l-am adaptat la specificul clientului din România„, mai spune Radu Apostolescu.
„Oamenii nu vor Black Friday într-o zi anume, ci vor Black Friday", a declarat şi Iulian Stanciu, directorul general al retailerului online, care a adăugat că eMag nu va fi singurul magazin care va schimba data evenimentului de shopping.
Chiar nu a fost. Anterior anunţului eMag, pe data de 11 noiembrie, un alt jucător de pe piaţa de retail - evomag.ro, cu afaceri estimate la 15 milioane de euro pe întreg anul - a anunţat că va demara campania de vânzări de Black Friday pe 22 noiembrie.
După anunţurile celor doi retaileri, comunicatele de presă au început să curgă, iar Black Friday s-a mutat oficial în data de 22 noiembrie, penultima vineri din lună, cu prelungire pe toată durata weekendului (până în 24 noiembrie). Magazinul online de aparate foto şi accesorii F64 a anunţat reduceri între 11% şi 70% la produsele sale şi a estimat o dublare a vânzărilor faţă de anul trecut, până la aproximativ 3 milioane de euro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro