Destinul Zippo pe o piaţă în care contează doar preţul

Autor: Ana Raduta Postat la 24 septembrie 2011 464 afişări

Produsele Zippo nu mai sunt de mult timp cumpărate pentru utilitatea lor, ci pentru simbolul în care s-au transformat în aproape 80 de ani de existenţă. Ce şanse are însă puterea brandului, pe o piaţă în care consumatorii caută preţul cel mai mic?

Pentru o companie care face din vânzarea brichetelor anti-vânt mai bine de jumătate din încasări, renumele trebuie să fie un atu extrem de puternic. Altfel, avalanşa de producători care scot pe piaţă brichete care costă doi lei ar putea fi nimicitoare. Aşa că Zippo a mizat pe crearea unui brand iconic şi a avut aproape 80 de ani la dispoziţie pentru a-şi pune planul în aplicare. Cu 12 milioane de brichete vândute anual în 160 de ţări se poate spune că au făcut calculele corecte, iar asta i-a îndemnat pe americani să meargă mai departe cu dezvoltarea liniei de produse care astăzi include, pe lângă brichete, şi accesorii pentru brichete, brichete pentru casă, ceasuri de mână, parfumuri şi accesorii pentru bărbaţi, dar şi produse pentru aprins focul şi pentru încălzit. Totul a pornit, practic, de la clasica brichetă pătrată a cărei principală calitate este că îşi poate menţine flacăra aprinsă chiar şi în bătaia vântului.

"De la începutul acestui an avem un importator unic şi pentru România, pe care o considerăm o piaţă foarte importantă în strategia noastră de dezvoltare, având în vedere că primele produse Zippo au fost vândute aici în urmă cu 20 de ani, ceea ce înseamnă că românii sunt familiarizaţi cu ele", spune David Warfel, director de marketing global al Zippo. Partenerul americanilor în România este Tonka Distribution, afacere înfiinţată în urmă cu patru ani şi care are patru divizii: amplasarea aparatelor de cafea Nescafé, distribuţia de accesorii şi alcool, Zippo fiind cel mai mare client, două magazine proprii de alcool şi tutungerie şi o divizie de terminale de plăţi. Daniel Lizar, unul dintre cei doi proprietari ai afacerii, nu este deloc străin de specificul unei pieţe care se bazează pe pasiunea oamenilor pentru fumat. Înainte de a deschide Tonka Distribution, a lucrat pentru Top Brands, compania care distribuie produsele Phillip Morris în România.

"Cred că există o deschidere destul de mare pe piaţă pentru produsele Zippo. Estimăm că vom avea anul acesta afaceri de circa 500.000 de euro şi că vom vinde 20.000 - 30.000 de brichete", spune Andrei Lizar, directorul general al Tonka Distribution. Pentru anul viitor este estimată însă o dublare a numărului de brichete vândute, dar şi o consolidare a vânzărilor datorită celorlalte produse marca Zippo pe care Tonka le va importa în România. Astfel firma va aduce nu doar brichete, ci şi celelalte produse de lifestyle create sub acest brand. Lizar spune că principalul public căruia i se adresează sunt bărbaţii cu vârsta de peste 40 de ani, cu venituri medii şi care, desigur, fumează. Un public secundar, asupra căruia vor să se concentreze tot mai mult, sunt însă tinerii, pe care speră să-i atragă în special cu accesoriile. Dacă la categoria brichete produsele Zippo depăşesc cu mult media pieţei în ceea ce priveşte preţurile, segmentul de accesorii nu poate fi încadrat în segmentul premium. Spre exemplu, preţul unei brichete pleacă de la 70 de lei şi poate ajunge la 1.200 de lei atunci când este făcută din argint, comparativ cu cel al unei brichete simple, fabricate în China, care costă cel mult patru lei. În acelaşi timp, ceasurile Zippo nu pot fi considerate scumpe, de vreme ce au preţuri care nu depăşesc 500 de lei. "Practic vorbim despre un produs care se adresează oamenilor din clasa de mijloc, dar care îşi pot găsi clienţi şi din rândul clasei de sus pentru că are avantajul de a fi un produs iconic", menţionează Lizar.

România face parte din strategia de dezvoltare în Europa a brandului Zippo, ale cărui principale pieţe de deschidere sunt Statele Unite ale Americii şi China. Acestea cumulează jumătate din afacerile companiei, care are vânzări anuale de 200 de milioane de dolari în diviziile sale din cele peste 160 de ţări din toată lumea. De altfel, şi Tonka Distribution mizează pe creşteri în urma parteneriatului încheiat cu Zippo - de la o cifră de afaceri de patru milioane de euro, cât a înregistrat compania sa în 2010, pentru 2011 Lizar şi partenerul său Cristi Dumitru se aşteaptă la afaceri de şase milioane de euro. "Singurul nostru concurent sunt importatorii de brichete din China, însă în condiţiile în care în România se vând anual circa patru milioane de brichete, este greu de crezut că nu vom reuşi să ne găsim loc în piaţă", conchide Lizar.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zippo,
piata,
pret,
brichete,
utilitate
/analize/comert/destinul-zippo-pe-o-piata-in-care-conteaza-doar-pretul-8760668
8760668
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.