Cum arată astăzi viaţa primului angajat al McDonald’s România

Autor: Cristina Roşca Postat la 26 martie 2013 3084 afişări

Timp de 16 ani numele lui Marian Alecu avenit la pachet cu cel al McDonald’s România, lanţ de restaurante al cărui prim angajat a fost şi pe care l-a condus până în 2009. Au trecut mai bine de trei ani de când a rupt relaţiile cu mediul corporatist şi de când lucrează doar în nume propriu, fie că este vorba tot de restaurante sau de hoteluri, bijuterii şi imobiliare. Nici bursa nu îi este străină. Cel mai recent pariu al său îl reprezintă un bloc de nouă etaje în zona lizeanu din capitală, proiect ce urmează a fi finalizat în următoarele luni.

Cum arată astăzi viaţa primului angajat al McDonald’s România

VIAŢA MEA A MERS MAI DEPARTE FĂRĂ SĂ SUFERE UN ŞOC", spune el despre despărţirea de McDonald's, o relaţie pe care a început să o construiască acum două decenii, când avea 35 de ani. La fel ca orice altă relaţie a implicat dedicare, timp şi sacrificii. "Viaţa nu înseamnă doar muncă şi bani", spune el astăzi când are mai mult timp să călătorească, să se dedice familiei cu care merge de câte ori poate la concerte de muzică simfonică în ţară sau în străinătate.

Ultimii ani - cei din era post McDonald's - îi descrie ca fiind mai liniştiţi, deşi recunoaşte că încă este implicat în multe businessuri locale, alături de prieteni şi familie. Banii nu poate spune că îi lipsesc nici astăzi, când controlează afaceri pe care el însuşi le estimează la 30 de milioane de euro. "Ce e diferit este că am un centimetru de zgură (termenul său pentru stres, n. red.) mai puţin pe creier."

 De unde provin carnea şi cartofii pe care le mănânci la McDonald’s în România?

AFACERILE SALE SUNT VARIATE, DE LA RESTAURANTE - controlează alături de Dragoş Petrescu lanţurile City Grill, Trattoria Buongiorno, Hanu' Berarilor şi Caru' cu Bere (în administrare) - la hoteluri - apart-hotelul Safir din Venus şi de la bijuterii - o fabrică în Mihăileşti şi mai multe magazine în Capitală - la imobiliare şi investiţii bursiere."Domeniul imobiliar încă îţi mai poate asigura un nivel bun de profit", explică Alecu motivul pentru care ultimul său pariu este în imobiliare, unul dintre domeniile cele mai lovite de criză. Începând cu 2009, îngheţarea creditării pe de-o parte şi instabilitatea economiei şi a pieţei muncii pe de alta i-au determinat pe români să îşi amâne achiziţiile de case şi apartamente. Preţurile au urmat şi ele un trend descendent. Cu toate acestea, există şi o limită, care, crede Alecu, a fost atinsă: "Mai jos de jos nu se poate merge".

Marian Alecu recunoaşte că nu o să mai vedem preţurile din perioada de boom şi nici câştigurile de atunci ale companiilor din domeniu, însă profit încă se face. "Necesarul de locuinţe este încă departe de a fi satisfăcut în România", spune el. De aceea a investit circa două milioane de euro în blocul de nouă etaje din Bucureşti, bloc a cărui construcţie a ajuns deja la nivelul opt şi până în iunie va fi gata. Banii pentru investiţie au venit din fonduri proprii. "În primul rând nu am avut credite şi nici nu vreau să am. În al doilea rând e foarte dificil să obţii acum o finanţare." Din totalul de 66 de apartamente 15% sunt deja vândute, preţul unui apartament cu două camere fiind de circa 50.000 de euro. Aceasta nu este prima sa investiţie în domeniul imobiliar şi nu va fi nici ultima. "Am mai construit blocuri în Bucureşti şi Predeal. O să iau lucrurile pas cu pas, odată vândute apartamentele acestea, mă apuc de altele."

 Cum se fac 200 de milioane de euro pe an din ŞAORMA

IN PARALEL CU DOMENIUL IMOBILIAR MARIAN ALECU OFERĂ ŞI CONSULTANŢĂ PENTRU START-UP-URI ŞI PENTRU COMPANII CARE VOR SĂ SE RESTRUCTUREZE. Businessul îi aduce câteva sute de mii de euro pe an - peste 650.000 de euro anul trecut. Marjele de profit sunt însă foarte mari, costurile fiind minime. Deşi este implicat în mai multe afaceri, Alecu spune că lucrează în medie şase ore pe zi. Anterior, în perioada când lucra pentru McDonald's, orele de lucru nu erau contorizate. "Munceam cât era nevoie, uneori chiar 14 ore pe zi, şi nu doar cinci zile pe săptămână."

El explică totuşi că s-ar putea retrage din afaceri oricând şi nu i-ar părea rău. S-ar dedica exclusiv hobbyurilor şi familiei. "Plimbatul câinelui (un lup - n. red.) este momentul preferat al zilei." Pentru moment nu se gândeşte la asta pentru că are suficient timp să călătorească şi să facă sport - tenis, înot, caiac (vara pe Snagov) - două ore pe zi. Pe lista destinaţiilor sale de vacanţă se numără Miami, Paris, Viena şi Bucovina, unde merge de Crăciun şi de Paşte, la aceeaşi pen-siune pe care a descoperit-o în '92. "Sunt flexibil şi pot să îmi fac programul cum vreau. În perioada când eram în McDonald's călătoream foarte des, însă în interes de business. Mergeam de câte 15 ori pe an doar în SUA."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/cum-arata-astazi-viata-primului-angajat-al-mcdonald-s-romania-10690046
10690046
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.