Mariana Gheorghe, Petrom: Cred cu tarie in masurile dure si nepopulare

Postat la 15 septembrie 2009 82 afişări

Directorul executiv al celei mai mari companii locale, Petrom, spune ca era nenatural ca economia mondiala sa creasca in acelasi ritm pe o perioada indelungata de timp, criza economica fiind in opinia sa previzibila.

"Criza economica era previzibila. Economia mondiala a aratat intotdeauna ciclicitate. De data aceasta, probabil, multa lume a asteptat-o, din cauza ca fusese o perioada foarte lunga de crestere. Era nenatural economic ca aceasta crestere sa continue la nivelul acela si pe o perioada atat de indelungata.

Nu este, asadar, atat de important cand a inceput criza, ci ca in Romania am inceput sa o simtim de la inceputul acestui an si ca cel mai bine se descurca acum cei care accepta ca e o criza si actioneaza ca atare. Europa are un decalaj fata de ceea ce se intampla in SUA de circa 3-6 luni, iar Romania fata de Europa de inca vreo 3-6 luni.

In afara de aceste statistici, mai conteaza mult un factor: elementul local, care poate sa accelereze sau nu revenirea. Pentru noi este cu atat mai greu cu cat suntem intr-un an electoral, iar masurile dure si nepopulare sunt greu de luat. Cu toate acestea, eu cred cu tarie in masurile dure si nepopulare, care ar trebui sa se aplice in toate sectoarele economice, de la guvern la firmele mici, dar ca este nevoie de o fermitate mai mare in a lua aceste masuri mai putin populare, dar cu impact economic, pentru a grabi revenirea. Daca se vor lua aceste masuri, o reincepere a revenirii economice ar putea avea loc in a doua parte a anului 2010.

Pentru mine, ceea ce este foarte important pentru iesirea din criza este sa accepti si sa actionezi: sa accepti ca este o criza si sa actionezi la toate nivelurile, fie guvernamentale, fie in managementul companiilor. Nevoia de actiune a guvernului este mult mai mare decat a fost inainte. Criza este foarte serioasa si afecteaza intreaga economie, dar in acelasi timp activitatea reala si financiara trebuie sa continue.

Cred ca acum toata lumea trebuie sa se intoarca la datele fundamentale de gestiune a companiilor. Aceste date fundamentale, care inseamna gestiunea unei activitati pe principii sanatoase, dau tarie si rezistenta in timpurile grele - si cred ca am mai mentionat ca noi cand eram in perioade bune ne pregateam si pentru momente mai grele. Intotdeauna am spus ca trebuie sa ne gandim si la vremuri mai dificile, pentru ca economia, ca si industria petroliera, este ciclica, si nu putem sti cat dureaza un ciclu. Stim insa ca dupa timpuri bune vin si timpuri rele si atunci gestiunea sanatoasa a unei companii este sa aiba in vedere datele fundamentale. Eficientizarea este necesara si in timpuri bune, si in timpuri rele.

Ceea ce am facut noi, pe langa eficientizarea pe care am inceput-o cu mai multi ani in urma, a fost sa luam o serie de masuri pentru a ne proteja cash flow-ul, ne-am asigurat finantare pe termen lung si din surse externe, am impus o disciplina financiara si o monitorizare atenta a costurilor si am ramas consecventi directiilor noastre strategice prin echilibrarea nevoilor pe termen scurt cu obiectivele pe termen lung. De exemplu, pentru a proteja fluxul de numerar al companiei in 2010, Petrom a angajat in trimestrul al doilea instrumente de acoperire a riscului pentru aproximativ 38.000 de barili pe zi, ce asigura pentru cantitatea mentionata un pret minim de 54 dolari/baril. Nu suntem niste speculatori, dar a trebuit sa ne protejam. De aceea am inceput acest hedging.

Cand a inceput criza, a existat o taiere puternica sau o inghetare a tuturor costurilor. Cand am reusit sa atragem finantarea externa si sa ne echilibram cash flow-ul, cam la mijlocul acestui an, am inceput sa optimizam: am reevaluat contractele de consultanta, am revizuit contractele cu furnizorii prin renegocierea preturilor, am optimizat capacitatea de rafinare in functie de cererea din piata, am eliminat pierderile pe relatia cu clientii. Nu platesc, nu livram. In afara de acestea, am taiat cheltuielile de birou si cele legate de deplasari. In loc sa mergem la Viena, facem o videoconferinta, si in loc sa trimitem 5 oameni intr-o deplasare, trimitem doar 3. Am amanat cheltuielile privind trainingurile externe si am provocat orice element de cost.

Cred ca si din aceasta criza vor iesi, ca in orice fel de situatii, si invinsi, si invingatori. Sunt convinsa ca vor iesi invingatoare acele companii care vor sti sa raspunda in mod foarte serios la provocarile pietei, care isi vor analiza cu foarte multa seriozitate si rigurozitate strategiile si vor avea capacitatea de management necesara."

Cititi si Cover Story-ul editiei curente: Confesiunile managerilor dupa anul de criza

Cititi mai jos cum au trait anul de criza si alti manageri si antreprenori locali:

Liliana Solomon, Vodafone: Nu am fost niciodata un consumator exagerat

Claudiu Cercel, BRD: Recesiunea nu trebuie privita ca o calamitate pentru Romania

Brent Valmar, Porsche Romania: Au existat oferte de pret sinucigase in piata

Dragos Simion, Flamingo: A fost acelasi sentiment pe care l-am avut la 11 septembrie 2001

Bogdan Georgescu, Colliers: Cand mi-am concediat colegii a fost cea mai grea zi din viata mea

Radu Stoicoviciu, PricewaterhouseCoopers: Cred ca peste un an criza va fi depasita

Tinu Sebesanu, Trend Hospitality : Cei care merg in minus ar trebui sa-si numere pierderile si s-o ia la goana!

Cornel Marian, Oresa: Am prins ultimul tren pentru o tranzactie leveraged buy-out

Bogdan Enoiu, McCann: Evident ca am si pierdut dar privesc cu multa relaxare problema asta

Alexandru Costin, Adobe: Am investit nesabuit si m-am supraindatorat

Marius Sfintescu, 3TS Capital: Au fost multe proiecte de investitii private equity abandonate

Radu Georgescu, Gecad: Problema mea e ca lumea nu accepta starea de disperare

Dorin Boboc, Allianz-Tiriac Pensii: Nu ne imaginam vreodata ca se va ajunge la aceasta amploare

Florian Libocor, BRD: Sistemul bancar din Romania este unul solid

Florin Talpes, Softwin: Industria IT din Romania a scazut cu 40% - 60%

Radu Timis, Cris-Tim: Criza va mai dura cel putin inca doi ani si jumatate

Razvan Pasol, Intercapital: Au fost zile de groaza la BVB

Adrian Stanciu, Human Synergistics: M-am speriat destul de rau

Marius Stancescu, Riff Holding: Nu am putut anticipa amploarea dezastrului

Toni Iordache: Lumea se astepta ca urmatoarea victima sa fie salvata

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
Petrom,
Mariana Gheorghe,
criza
/analize/energie/mariana-gheorghe-petrom-cred-cu-tarie-in-masurile-dure-si-nepopulare-4894413
4894413
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.