Petrol si carburanti: Minus 20%

Postat la 22 decembrie 2009 31 afişări

„Cred ca vor mai trece 3-5 ani pana cand vom ajunge la un nivel al cererii de hidrocarburi comparabil cu cel inregistrat anterior acestei crize. Ceea ce este surprinzator este faptul ca acum pretul petrolului si-a revenit mult mai repede, din pacate nu si marjele de rafinare si nu si cererea de gaze”, spune Wolfgang Ruttenstorfer, CEO-ul OMV.

Scaderea pietei de carburanti pe piata din Romania a ajuns la peste 20% si a vizat in special segmentul de flote, companiile de transporturi fiind foarte afectate de scaderea consumului si a productiei. Conform datelor Lukoil, cea mai dura perioada in ceea ce priveste scaderea vanzarilor a fost primul trimestru al anului, dar ritmul mult mai lent de vanzari s-a pastrat pe timpul verii, abia in toamna remarcandu-se o usoara imbunatatire.

Atat cererea scazuta, cat si pretul fluctuant al petrolului au determinat OMV sa amane cresterea capacitatii de rafinare la Petrobrazi: dupa privatizarea din 2004, planul austriecilor era de a creste capacitatea de rafinare de la Petrobrazi pana la 6 milioane de tone pe an pana in 2010, dar criza le-a schimbat strategiile, in 2014 Petrobrazi urmand sa aiba o capacitate de 4,2 milioane de tone.

Oficialii Petrom au motivat decizia prin faptul ca structura viitoare a activitatii de rafinare trebuie sa tina cont de nivelul actual foarte scazut al marjelor de rafinare, precum si de perspectivele negative pe termen mediu, determinate de excedentul de capacitate din Romania si din intreaga Europa. Reprezentantii OMV considera ca Europa se confrunta acum cu o capacitate de rafinare excedentara, care va duce inevitabil la inchiderea mai multor rafinarii.

Cererea scazuta de petrol a fost completata de o scadere similara a cererii de gaze, care a scazut cu 18,3% in 2009, de la 8,1 mld. metri cubi la 6,6 mld. metri cubi. Petre Licifiu, oficial al ANRE, arata ca cele mai drastice scaderi s-au produs in lunile aprilie si mai, cantitatea de gaz consumata fiind cu peste 30% mai mica fata de 2008. La sfarsitul toamnei insa, cererea de gaze a revenit, inregistrandu-se o crestere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe langa venirea iernii, cresterea se explica si prin provizii - 3,2 mld. metri cubi de gaze au fost inmagazinate in depozite, aceasta cantitate putand asigura consumul timp de doua luni pentru consumatorii casnici si cei industriali mici, in cazul unei noi crize a gazului.

Cititi si:

Politica: Sub semnul alegerilor

Macroeconomie: Anul recesiunii

Banci: Anul in care banii au devenit mai scumpi

Asigurari si pensii: Fara pierderi

Bursa: Reteta banilor usori nu mai functioneaza

Consultanta: Anul paradoxurilor

Companiile energetice au pierdut din greutate

Industrie: Fara cerere

Farma: Anul surprizelor neplacute

Industria alimentara: Consum redus

Agricultura: 2009, anul nefericirii

Retail si distributie: Comert cu surprize

Textile: Anul extremelor - unii s-au extins, altii au inchis

Piata auto, victima crizei

Real estate: Chinul imobiliar

Media: Reducere la jumatate

Resurse umane: Anul concedierilor

Telecom: Un pic mai bine

Internet si IT: "A fost cel mai greu an"

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
petrol,
energie,
OMV,
Petrom
/analize/energie/petrol-si-carburanti-minus-20-5198080
5198080
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.