Acasa la cei mai mari investitori in imobiliarele romanesti

Postat la 24 mai 2010 78 afişări

Viena, capitala Austriei si capitala sectorului imobiliar romanesc. Nu, nu este o greseala - Austria este tara de origine a Immoeast, cel mai mare investitor in real estate din Romania, dar si tara de unde se trag mai multe divizii de investitii imobiliare ale bancilor.

In urma cu doi ani, zeci si chiar sute de milioane de euro se miscau in voie pe culoarele unei hale, in cautarea investitiilor imobiliare. Acum parca ar fi vorba doar de o intalnire informala, la un pahar de vin sau sampanie si un jambon afumat.

S-ar putea spune poate ca pulsul sectorului imobiliar de la noi se dicteaza din Viena, si n-ar fi gresit, daca luam in calcul nu numai situatia dificila de acum, dar si faptul ca in capitala fostului imperiu parca au loc mai multe discutii informale decat de afaceri. "Da, e mai mic si parca mai destins. Anul trecut se inchiriase in avans o hala si jumatate, dupa un 2008 foarte bun, dar acum e spatiu si in hala aceasta."

Friedrich Wachernig, membru in consiliul de administratie al Sparkassen Immobilien, bratul de investitii imobiliare al grupului Erste, dar si unul din marii dezvoltatori austrieci prezenti in Romania, vorbeste despre Real Viena, targul de investitii imobiliare catalogat adesea ca "fratele mai mic" al celor de la München si Cannes.Doar o cifra comparativa, pentru a intelege diferentele dintre targurile in cauza: in timp ce la Real Viena au fost in acest an 220 de expozanti, la targul din Germania au fost anul trecut cateva mii. Chiar si asa, evenimentul vienez are o importanta pentru piata noastra, deoarece aici sunt prezenti cei mai mari investitori in imobiliarele din Romania.

Si pe langa tara de origine, toti acesti investitori mai au in comun un lucru: declaratia de incredere fata de piata imobiliara de la capatul celalalt al Dunarii.

"Avem de-a face cu o situatie inconfortabila cauzata de situatia economica generala. Nu este vorba de o pierdere financiara. Credem in continuare in Romania si in potentialul de aici", declara, pentru BUSINESS Magazin, Manfred Wiltschnigg, membru in consiliul de administratie al Immofinanz, grup care a fuzionat recent cu Immoeast. In traducere, oficialul celui mai mare investitor in real estate din Romania spune ca nu exista intentia de a se vinde din proiectele neincepute sau din terenuri.

De fapt admite acest lucru si in mod direct: "Nu e o situatie buna si in multe cazuri nu face sens sa incepem dezvoltarile proiectelor anuntate. Nu ar fi o idee buna nici sa vindem din cauza scaderii de piata a valorilor si in plus nu avem nevoie de resurse financiare si nici nu avem o presiune din partea investitorilor sa vindem", spune Wiltschnigg, cand este adusa in discutie platforma Rocar din Capitala, pe care fondul austriac a achizitionat-o, impreuna cu alte terenuri, pentru circa 200 de milioane de euro - una din cele mai scumpe achizitii din imobiliare.

Proiectul ar fi urmat sa fie de tip mixt, insa pana in acest moment n-a inceput dezvoltarea. Totusi, Manfred Wiltschnigg spune ca are incredere in potentialul Romaniei pe termen lung: proiectele, care acum nu mai sunt decat vechi anunturi facute inainte de criza, ar urma sa aiba parte de o piata in viitor. "Avem mult, mult teren disponibil si acesta va fi bun cand isi va reveni piata, fie ca este vorba de trei, cinci sau sapte ani", spune reprezentantul Immofinanz, intinzand mana dupa noua brosura a grupului, pentru a arata ca Romania este considerata o piata importanta pentru grupul austriac, dar si pentru a arata ca strategia grupului prevede ca 80% din venituri sa fie obtinute din administrarea de proprietati imobiliare, 10% din cumparare si vanzare de proprietati si tot atat din dezvoltarea si inchirierea viitoarelor proiecte.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/acasa-la-cei-mai-mari-investitori-in-imobiliarele-romanesti-6158292
6158292
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.