Bogdan Georgescu, Colliers: Cand mi-am concediat colegii a fost cea mai grea zi din viata mea

Postat la 15 septembrie 2009 1124 afişări

Managing partnerul Colliers International spune ca ultimul an a fost printre cei mai "grei" din cariera sa, aducand schimbari importante atat in business-ul pe care il conduce cat si in viata personala

"A trecut un an... dar parca au fost doar doua luni. Pentru mine a fost poate unul dintre cei mai grei ani de pana acum. Imediat dupa anuntarea caderii Lehman Brothers nu am vazut legatura dintre falimentul unei bancii de investitii din America si economia romaneasca.

Ce a urmat a fost socant. Pe moment nu am simtit ceva deosebit, dar aveam un prieten care lucra in sistemul bancar si mi-a explicat ca acest faliment va duce la blocarea pietelor financiare, care se va transpune apoi si in alte sectoare, deoarece nu se vor mai acorda finantari.

In lunile care au urmat, piata imobiliara locala a continuat sa mearga bine, dar nu era vorba de o crestere bazata pe cerere si oferta si nici pe finantarile acordate de banci, ci doar pe tranzactii incepute in prima parte a anului, care acum se finalizau.

Din cauza dezvoltarii accelerate din 2007 si 2008, cand au fost incepute si pre-vandute foarte multe proiecte care nu respectau regulile fundamentale ale pietei, ma asteptam sa avem o criza in piata imobiliara in Romania in urmatorii 2-3 ani. Insa nu m-am asteptat la o cadere asa de mare in doar cateva luni.

Am luat primele masuri de restructurare a firmei abia in martie 2009. Puteam sa iau unele decizii cu cateva luni mai devreme, in decembrie, insa am tot sperat ca lucrurile isi vor reveni. Prin februarie am inteles ca avem de-a face cu o criza foarte serioasa si in Romania si ca nu puteam rezista fara schimbari in modul de organizare a firmei.

Cel mai greu moment a fost legat de restructurare. Cred ca nu am dormit trei zile inainte sa iau aceasta decizie si am ezitat mult pana mi-am dat seama ca nu se poate altfel. Ziua in care a trebuit sa imi privesc colegii in ochi si sa le spun ca nu mai au un loc de munca a fost cea mai grea zi din viata mea. A trebuit sa inchid un departament si sa concediez 20 de oameni (aproximativ un sfert din angajati, n.red.).

Azi vorbim despre «stabilizare» pentru a caracteriza situatia actuala, desi eu cred ca e greu inca de inteles ce se intampla la nivel macroeconomic. Bine macar ca am trecut de socul de la inceput. Ne-am obisnuit, am redus costurile, am reorganizat compania si apoi a fost mai bine.

Pe plan personal, criza m-a facut sa inteleg ca trebuie sa imi caut in viata si alte prioritati, nu doar viata profesionala. Dupa 15 ani in care am muncit in medie 12 ore pe zi, acum am inceput sa stau mai mult timp cu prietenii si cu familia si cred ca am inteles importanta echilibrului despre care se tot vorbeste. Ma bucur si ca am reusit sa ajung si pe la doctori si sa mai rezolv din probleme pe care le-am tot amanat - asa cum cred ca facem toti mai mereu.

Criza m-a determinat sa imi revizuiesc prioritatile si la birou, sa imi impart activitatea profesionala mai bine; sa nu mai fiu atat de implicat in activitatile operationale si sa ma preocup mai mult de strategie.

Ce am invatat din aceasta criza? Inca invat, dar printre primele lucruri, cred ca acum iau in serios proverbul «cine nu are batrani sa si-i cumpere». Am inteles acum si ca povestea cu ciclurile din economie este adevarata si se intampla indiferent cat de solida pare o piata in aparenta. Și inca incerc sa inteleg ce s-a gresit in evaluarea de piata a investitiilor si cum ne putem proteja in viitor de situatii similare."

Cititi si Cover Story-ul editiei curente: Confesiunile managerilor dupa anul de criza

Cititi mai jos cum au trait anul de criza si alti manageri si antreprenori locali:

Liliana Solomon, Vodafone: Nu am fost niciodata un consumator exagerat

Claudiu Cercel, BRD: Recesiunea nu trebuie privita ca o calamitate pentru Romania

Brent Valmar, Porsche Romania: Au existat oferte de pret sinucigase in piata

Dragos Simion, Flamingo: A fost acelasi sentiment pe care l-am avut la 11 septembrie 2001

Mariana Gheorghe, Petrom: Cred cu tarie in masurile dure si nepopulare

Radu Stoicoviciu, PricewaterhouseCoopers: Cred ca peste un an criza va fi depasita

Tinu Sebesanu, Trend Hospitality : Cei care merg in minus ar trebui sa-si numere pierderile si s-o ia la goana!

Cornel Marian, Oresa: Am prins ultimul tren pentru o tranzactie leveraged buy-out

Bogdan Enoiu, McCann: Evident ca am si pierdut dar privesc cu multa relaxare problema asta

Alexandru Costin, Adobe: Am investit nesabuit si m-am supraindatorat

Marius Sfintescu, 3TS Capital: Au fost multe proiecte de investitii private equity abandonate

Radu Georgescu, Gecad: Problema mea e ca lumea nu accepta starea de disperare

Dorin Boboc, Allianz-Tiriac Pensii: Nu ne imaginam vreodata ca se va ajunge la aceasta amploare

Florian Libocor, BRD: Sistemul bancar din Romania este unul solid

Florin Talpes, Softwin: Industria IT din Romania a scazut cu 40% - 60%

Radu Timis, Cris-Tim: Criza va mai dura cel putin inca doi ani si jumatate

Razvan Pasol, Intercapital: Au fost zile de groaza la BVB

Adrian Stanciu, Human Synergistics: M-am speriat destul de rau

Marius Stancescu, Riff Holding: Nu am putut anticipa amploarea dezastrului

Toni Iordache: Lumea se astepta ca urmatoarea victima sa fie salvata

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/bogdan-georgescu-colliers-cand-mi-am-concediat-colegii-a-fost-cea-mai-grea-zi-din-viata-mea-4894445
4894445
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.