Prima Casa: vechi sau nou? Lei sau euro?
“Prima casa” sau credit obisnuit? E mai bine in lei sau euro? Ce acte trebuie pentru contract? La o prima vedere, obtinerea unui credit garantat de stat pare mult mai complicata, dar costurile mai reduse vin sa compenseze acest aspect.
Debutul programului guvernamental de garantare a creditelor pentru achizitia unei locuinte a fost cat se poate de greoi. Dupa primele saptamani, dosarele aprobate puteau fi numarate pe degete si au aparut chiar si cazuri cand potentialii cumparatori au pierdut avansurile din pricina prelungirii procesului de aprobare a creditului de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). "In urma cu aproximativ o luna, Fondul s-a confruntat cu un moment de criza, atunci cand au aparut informatii ca multi solicitanti au intampinat probleme de acest gen. Intre timp, lucrurile au intrat in normal", afirma Alexandru Pricop, managing partner al agentiei imobiliare Coldwell Banker Banu Manta.
Schimbarile despre care vorbeste brokerul imobiliar vin ca urmare a eliminarii unor pasi din drumul dosarului intre Fond si institutia bancara care urmeaza sa acorde creditul, dar si in urma faptului ca potentialii cumparatori au inceput sa semneze antecontracte cu o perioada de valabilitate mai mare - acesta fiind de altfel si unul din principalele sfaturi pentru un cumparator prin "Prima casa". "Cel mai important este ca antecontractul sa aiba un termen de semnare de minim 60 de zile, in conditiile in care actele de proprietate sunt deja intabulate.
Altfel, acest termen ar trebui sa se prelungeasca cu inca aproximativ 30 de zile, perioada necesara intocmirii dosarului de cadastru si intabularii apartamentului", mai spune Pricop.
O alta recomandare pentru micsorarea perioadei de obtinere a unui credit garantat pentru locuinta este ca potentialii cumparatori sa obtina din capul locului o preaprobare de la banca finantatoare, pentru a vedea care este creditul maxim pe care il pot obtine. In plus, Raluca Dobre, analist financiar in cadrul brokerului de credite Kiwi Finance, spune ca plata unui avans nu este obligatorie, cel putin din punct de vedere legislativ, incheierea unei "promisiuni de vanzare-cumparare" putand sa reprezinte o solutie de urgentare a procesului de achizitie.
Dincolo de aceste aspecte, dosarul pe care solicitantul unui credit prin "Prima casa" il depune la banca trebuie sa includa, pe langa actul de proprietate al locuintei si un extras de carte funciara - care sunt furnizate de vanzator - adeverinte de venit, o declaratie din care sa reiasa ca solicitantul nu detine o alta proprietate imobiliara si antecontractul.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro