Vremea scadentei pentru investitorii imobiliari

Postat la 19 mai 2009 27 afişări

Anii trecuti, majoritatea dezvoltatorilor de ansambluri rezidentiale n-aveau de ce se teme, din moment ce aveau si cumparatori, si investitori carora sa le vanda apartamente la pachet. Acum insa, investitorii trebuie sa finalizeze achizitiile, iar cumparatori nu prea mai sunt.

 

Atmosfera de la ultimele targuri imobiliare desfasurate in acest an in Bucuresti a fost in mare parte aceeasi: vizitatori mai putini fata de perioada de boom, tranzactii foarte putine si vanatori de chilipiruri - sau doar persoane interesate mai mult sa vada oferta decat sa cumpere. Printre vizitatori a fost si Bjorn Hauge, country manager al fondului norvegian de investitii Romania Invest, unul din cei mai mari cumparatori de apartamente, cu un portofoliu local de aproximativ 800 de locuinte. N-a gasit nicio oferta care sa-i trezeasca interesul, a vandut doar cateva locuinte din cele achizitionate inainte si scoase la vanzare, dar a avut si un motiv de bucurie. “Am preluat integral peste 40 de apartamente in proiectul Ten Blocks si am platit suma integral din fonduri proprii”, spune Bjorn Hauge. Avand in vedere preturile de la lansarea proiectului si reducerile pe care marii investitori le obtin in mod obisnuit, valoarea tranzactiei ar putea fi mai mare de un milion de euro. Fondul norvegian a preluat recent si apartamentele din cadrul complexului Residenz, unde achitase un avans pentru aproximativ 35 de locuinte. “Procentul din valoarea totala pe care l-am platit ca avans si cel ramas la final difera de la proiect la proiect”, comenteaza Hauge, ceea ce face dificil de estimat valoarea exacta a celor doua tranzactii.
 
Acestea nu ar fi singurele tranzactii pe care Romania Invest trebuie sa le finalizeze in 2009, avand in vedere ca investitorul a preluat apartamente si in alte proiecte care ar trebui sa ofere apartamente la cheie in acest an, precum Platinum Vitan Towers sau Planorama. Mult mai mare ar trebui sa fie valoarea pe care Topo Capital, cel mai mare cumparator local de apartamente. cu un portofoliu estimat la circa 900-1.000 de locuinte, ar trebui sa o plateasca pentru preluarea integrala a locuintelor, avand in vedere ca peste 300 de locuinte vor fi gata in 2009, potrivit graficelor actuale de constructie a proiectelor. “Deocamdata nu are niciun fel de probleme, prima plata este programata in septembrie, au fost purtate deja discutii cu dezvoltatorul si s-a ajuns la o intelegere”, declara Valentin Ilie, CEO si actionar al Coldwell Banker Affiliates of Romania, companie care intermediaza vanzarea portofoliului detinut de investitor.
 
Urmatoarele luni vor fi din acest punct de vedere decisive pentru piata rezidentiala. Peste 8.000 de locuinte in ansambluri cu peste 100 de unitati urmeaza a fi finalizate in acest an - potrivit datelor colectate de la companiile imobiliare pentru realizarea suplimentului “Piata imobiliara - Iesirea din criza?”, editat de BUSINESS Magazin. Un procent semnificativ din acestea au fost achizitionate de catre investitori, iar planurile initiale prevedeau vanzarea apartamentelor aproape de momentul finalizarii, astfel incat investitorii sa nu plateasca integral apartamentele, sarcina urmand sa revina cumparatorilor finali. Caderea pietei rezidentiale i-a adus insa pe investitori nu doar in situatia de a vinde cu mari dificultati proprietatile achizitionate, dar mai ales in aceea de a le plati integral, in conditiile in care valoarea sutelor de apartamente achizitionate este de ordinul a zecilor de milioane de euro pentru cei mai mari dintre cumparatori. Daca in cazul marilor investitori imobiliari nu par a exista deocamdata probleme, micii investitori sunt puternic afectati de caderea pietei imobiliare. Exista cumparatori care au luat doua sau mai multe apartamente in speranta revanzarii lor la un pret mai ridicat, iar acum se afla in imposibilitatea de a plati si restul sumelor.
 
Michael Topolinsky, cel care detine Topo Capital alaturi de fratele sau si de alti investitori canadieni, nu a dorit sa faca niciun comentariu pe marginea situatiei actuale. Valentin Ilie de la Coldwell Banker a precizat ca investitorul nu a vandut niciun apartament in ultimele luni, potrivit informatiilor pe care le detine. “Eu cred ca va incerca sa nu preia toate apartamentele. Si un dezvoltator ar putea fi interesat sa ia inapoi cateva apartamente si transforma avansul pentru acestea in plata integrala pentru celelalte”, argumenteaza Ilie, care detine in acest moment cel mai mare portofoliu de apartamente intermediate spre vanzare atat in segmentul locuintelor noi, cat si al celor vechi. Investitorii au preluat in total intre 50 si 70% din apartamentele vandute in ultimii ani. O parte dintre acestea au fost deja revandute, dar pentru multe altele va trebui ca in urmatoarele luni sa fie platite sumele finale de achizitie. “Vanzarile din ultimele luni au fost teribil de slabe, aproximativ zece apartamente”, recunoaste Murat Kavurga, directorul general al Opus Land Development, compania care dezvolta ansamblul Cosmopolis. “Mai avem disponibile circa 200 de locuinte in faza a doua (dintr-un total cumulat al primelor doua faze de peste 1.700 de locuinte). Daca ar fi ca anul trecut, le-am vinde pe toate in doua luni.” Cosmopolis este unul dintre cele in care Michael Topolinsky a achizitionat un pachet de apartamente de peste 220 de locuinte. Kavurga adauga ca Topo Capital si-a respectat pana in acest moment obligatiile financiare care ii revin. Directorul Opus Land afirma ca prima faza a proiectului va fi terminata in perioada imediat urmatoare, in timp ce livrarile fazei a doua vor incepe la sfarsitul acestui an.
 
Pe ansamblul pietei, daca vorbim de perspectiva achizitionarii unor noi pachete de locuinte, brokerii imobiliari afirma ca exista “vanatori de chilipiruri” , care asteapta ca un proiect sa intampine mari dificultati pentru a prelua o parte din acesta - sau chiar integral - la un pret foarte bun.
 
In ceea ce priveste Romania Invest, Hauge spune ca prioritara este strategia de vanzare sau de inchiriere a locuintelor detinute, avand in vedere ca in acest an au fost vandute doar 12 apartamente. “Estimam in continuare ca vom vinde 40-50 de apartamente in acest an. Avem 80 de apartamente gata pentru a fi vandute si am reusit sa ne realizam bugetul de vanzari estimat pentru luna aprilie; se pare ca vom reusi si in aceasta luna”, spune managerul fondului norvegian. Deocamdata, balanta inclina puternic in defavoarea sa: peste 40 cumparate si 12 vandute. Iar urmatoarele luni ar putea sa incline si mai mult aceasta balanta, si tot in defavoarea sa si a altor cumparatori de apartamente la pachet.
 

Cei mai mari

 

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/vremea-scadentei-pentru-investitorii-imobiliari-4422670
4422670
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.