Chestiunea Petromidia devine fierbinte
Inca din luna martie, de la primul sau interviu acordat presei din Romania, CEO-ul Rompetrol spunea ca nu vede nicio problema in a fi partener de afaceri cu statul roman. Intentiile de plata partiala a kazahilor se puteau citi de pe atunci printre randuri. Cum insa timpul a trecut si luna septembrie – deadline-ul obligatiunilor – este aproape, CFO-ul Rompetrol, Dmitry Grigoriyev, va iesi public miercuri dimineata intr-o conferinta de presa pentru ”clarificari privind obligatiunile scadente la 30 septembrie 2010, precum si aspecte referitoare la finalizarea ofertei publice de preluare, pe care compania a derulat-o pentru Rompetrol Rafinare”.
"Obligatiunile nu sunt o chestiune atat de fierbinte. E o lege, dar cred ca devine fierbinte pentru ca timpul zboara", spunea in luna martie CEO-ul Rompetrol, Sadoukhas Meralyiev, in primul sau interviu acordat presei din Romania. Inca de pe atunci CEO-ul Rompetrol vorbea despre o plata partiala, care ar pastra KazMunaiGaz in pozitia de actionar majoritar, statul devenind actionar minoritar: "Avem trei variante: sa platim toata suma (571,3 milioane euro), a doua varianta e sa nu platim nimic si sa convertim totul in actiuni, statul avand astfel 51%, dar mai avem si o varianta intermediara.
Varianta intermediara inseamna sa platim partial. Proiectul a fost ratificat de parlament, toate cele trei variante sunt posibile, nu gresim cu nimic daca o alegem pe oricare". Intarind optiunea platii partiale, Meralyiev a repetat de multe oi de-a lungul interviului - iar opinia sa a fost reluata pe scurt in aparitiile publice ale CFO-ului Dmitry Grigoryiev - ca ar considera chiar sanatos pentru companie un parteneriat cu statul: "Eu sunt destul de flexibil. E bine sa lucrezi singur, dar si sa fii partener cu guvernul e foarte bine. Da, e bine sa stai in aceeasi banca cu guvernul in aceasta tara, cred ca e foarte bine. Aceasta e insa parerea mea personala".
CEO-ul Rompetrol spunea inca de atunci ca Rompetrol s-a intalnit cu reprezentantii guvernului si au dat in lucru cele trei variante, desi varianta preferata de Guvern a fost tot timpul plata integrala: "Ei (reprezentantii guvernului - n.r.) au spus ca ar fi fericiti sa platim tot - nu am spus-o eu, a spus-o ministerul de finante, in mai multe randuri. De asemenea, ne-au trimis si mesaje directe. Dar ei ne recunosc drepturile noastre. In acelasi timp, guvernul si-a exprimat opinia. Au mai inteles insa si faptul ca e criza financiara si asa mai departe, ca nu e usor pentru nimeni acum. Totul a fost clar de la inceput".
In perioada in care Sadoukhas Meralyiev facea publice aceste declaratii, reprezentantii guvernului prezentau FMI un buget in care datoria de la Rompetrol era integral rascumparata, dovada ca oficialii statului credeau ca vor recupera integral suma de la Rompetrol. In ultimele saptamani, oficialii Guvernului au spus ca sunt gata sa mearga in instanta pentru a recupera intreaga datorie de la Rompetrol Rafinare (Petromidia), pe care kazahii care con¬troleaza in prezent rafinaria trebuie sa o plateasca pâna la 30 septembrie. Conform unor surse citate de Me¬dia¬fax, statul ar putea invoca faptul ca stingerea datoriei de la Rompetrol se poate realiza fie prin achitarea integrala a sumei, fie prin conversie de actiuni, dar nu prin ambele va¬riante.
Kazahii au ras¬cum¬parat la inceputul lunii august obli¬ga¬tiuni in valoare de 54 mil. euro si s-au angajat sa mai reali¬zeze o rascumparare, astfel ca statul este aproape sigur ca va recupera in total 350 mil. lei (83 mil. euro), conform bugetului rectificat. Daca kazahii nu ar fi rascumparat nicio actiune, statul ar fi putut prelua din nou controlul rafinariei Petromidia, in urma conversiei obligatiunilor.Situatia este deocamdata neclara, iar grupul Rompetrol a angajat patru dintre cele mai mari case de avocatura locale pentru a-i oferi consultanta in acest proces, care ar putea fi cel mai mare din istoria corporatista a Ro¬mâniei.
Rompetrol Rafinare a finalizat saptamâna trecuta si o majorare de capital, prin care a strâns circa 330 mil. lei (78 mil. euro) de la actionarul ma¬joritar, grupul kazah KazMu¬naiGaz, suma fiind destinata achitarii unei parti din datorie. Aceasta majorare consolideaza insa pachetul majoritar detinut de kazahi si a fost atacata de Ministerul Finantelor la Tribunalul Constanta.
Ordonanta din 2003, prin care da¬toriile istorice ale Petromidia au fost convertite in obli¬gatiuni cu scadenta in 2010, ofera companiei dreptul de a alege daca plateste datoria sau o converteste in actiuni, desi in mod normal acest drept trebuie sa revina detinatorului obliga¬tiunilor, in acest caz statul. Nici ordonanta si nici legea prin care a fost adoptata nu specifica in mod clar daca emitentul poate realiza o rascumparare partiala sau este obligat sa opteze intre a rascumpara toate obligatiunile sau a le transforma pe toate in actiuni.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro