Fara cere pentru industrie
Produsele industriale romanesti nu au mai avut anul acesta cautare, pe masura ce criza economica a lovit toate economiile din Europa.
Doua miliarde de euro vor reprezenta anul acesta exporturile de masini Dacia, evolutia fabricii de la Pitesti fiind, probabil, singurul element pozitiv dintr-o industrie puternic afectata de scaderea comenzilor din Europa de Vest, principalul partener de export.
Siderurgia, componentele auto, textilele - aproape toate domeniile cu pondere importanta in Produsul Intern Brut (PIB) au fost lovite in plin, iar companii care pana acum inregistrau anual profituri de zeci de milioane de euro sau chiar mai mult s-au vazut nevoite sa disponibilizeze angajati sau chiar sa isi puna problema renuntarii la o parte din activele din Romania.
Cel mai bun exemplu este ArcelorMittal Galati, pentru care 2009 a fost cel mai prost an de la privatizarea combinatului in 2000. In anii trecuti, cand se afla printre cele mai mari cinci afaceri din Romania, Sidex sustinea 2% din PIB-ul Romaniei, iar in 2009 si-a redus afacerile cu o medie de 50%. Prima parte a anului a fost cea mai nefavorabila pentru companie - productia s-a redus cu 60%, au fost inchise bateriile de cocsificare, angajatii au intrat, prin rotatie, in somaj tehnic sau concedii fara plata, iar pierderile au atins 500 de milioane de euro.
Si celelalte afaceri ale Mittal in Romania au avut de suferit: combinatul de la Hunedoara a inchis jumatate din capacitatea de productie, iar la Roman lipsa comenzilor si stocurile crescute au determinat oprirea productiei si intrarea tuturor angajatilor in somaj tehnic pentru trei luni.
Si afacerile Alro, un alt nume relevant in industria romaneasca, au inceput sa scada din primavara, iar din vara si pana la sfarsitul anului combinatul a lucrat la 75% din capacitate.
In ansamblu, productia industriala a scazut cu aproape 8% in primele zece luni ale anului, potrivit datelor Institutului National de Statistica, cele mai afectate fiind industria extractiva si cea prelucratoare. Asa cum era de asteptat, s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri, de la cele de folosinta indelungata (cel mai afectat segment) pana la cele de uz curent si cele de capital.
Cititi si:
Politica: Sub semnul alegerilor
Macroeconomie: Anul recesiunii
Banci: Anul in care banii au devenit mai scumpi
Asigurari si pensii: Fara pierderi
Bursa: Reteta banilor usori nu mai functioneaza
Consultanta: Anul paradoxurilor
Companiile energetice au pierdut din greutate
Petrol si carburanti: Minus 20%
Farma: Anul surprizelor neplacute
Industria alimentara: Consum redus
Agricultura: 2009, anul nefericirii
Retail si distributie: Comert cu surprize
Textile: Anul extremelor - unii s-au extins, altii au inchis
Resurse umane: Anul concedierilor
Internet si IT: "A fost cel mai greu an"
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro