Lupta pentru bani. Cat castiga sefii de companii?
Managerii romani au trait vremuri de glorie atunci cand economia crestea mana-n mana cu veniturile lor. Intre timp, au ajuns sa se multumeasca cu salarii ceva mai mici, dar care, in forma absoluta, continua sa fie atragatoare. Cat castiga, dupa doi ani de criza, sefii din companii?
In 2008, managerii multinationalelor prezente in Romania ocupau pozitia a opta intr-un clasament intocmit la nivel mondial dupa puterea de cumparare de catre firma de consultanta Hay Group. Ii depaseau atunci pe omologii lor din Austria, Franta, Germania, Marea Britanie sau SUA. Desi niciodata nu a fost confirmat, se vorbea la acel moment despre top manageri care ajungeau sa castige intr-un an salarii de aproape un milion de euro. Asta se intampla pentru ca, pe langa salariul propriu-zis, ei aveau si un pachet de beneficii din care faceau intotdeauna parte prime pentru diverse evenimente sau rezultate. Bonusurile de performanta, spre exemplu, puteau dubla cu usurinta salariul de baza, iar conditiile economice faceau ca orice manager sa se poata lauda cu cresteri ale afacerilor.
"In esenta, managerii importanti castiga in continuare bine, iar companiile mari au facut chiar si pe timp de criza investitii in oamenii-cheie, asa ca nu putem vorbi de diferente salariale dramatice intre cele doua perioade", apreciaza Oana Datki, country manager al Consulteam, reprezentantul local al companiei de consultanta Mercer. Concret, vorbim de salarii care pleaca de la 1.500-2.000 de euro, pentru managerii de nivel mediu din companiile cu cateva zeci sau chiar cateva sute de angajati si care pot ajunge sa depaseasca 10.000 de euro pe luna in cazul top managerilor din companiile mari. Directorii financiari, spre exemplu, poate cei mai importanti pioni din structura manageriala a companiilor in ultimii doi ani, castiga in acest moment intre 3.000 si 6.000 de euro, potrivit head-hunterilor.
George Butunoiu, managing partner al firmei de executive search George Butunoiu Ltd., spune ca, in cazul directorilor financiari, cifra de afaceri a companiei reprezinta una dintre cele mai importante variabile in calcularea salariului. Astfel, precizeaza el, un CFO este platit cu 1.000 de euro pentru fiecare 10 milioane din cifra de afaceri a companiei. Spre exemplu, un director financiar dintr-o companie cu afaceri anuale de 50 de milioane de euro castiga, in medie, 5.000 de euro pe luna. Fireste, cresterea se plafoneaza de la un anumit nivel in sus, pentru ca este greu de crezut ca o companie care are anual afaceri de un miliard de euro, precum Metro, de exemplu, isi plateste directorul financiar cu 100.000 de euro pe luna. In aceste cazuri, un nivel maxim de 7.000-8.000 de euro este cel mai frecvent intalnit.
La un nivel similar de remunerare se afla directorii de resurse umane. Ani la rand, ei s-au plans de faptul ca top managementul nu le acorda importanta cuvenita si ca nu ii ridica la rangul de "parteneri strategici". Restructurarile pe care a trebuit sa le faca la nivel de personal, insemnand nu numai disponibilizari, ci si o reechilibrare de forte, la costuri mai mici, i-au tinut in priza pe directorii de resurse umane si cei mai multi au ajuns sa-si castige rolul si importanta pe care le-au clamat atata timp. Potrivit lui Ulrik Rasmussen, unul dintre partenerii firmei de executive search Pedersen & Partners, un director de resurse umane dintr-o companie cu cel putin 1.000 de angajati castiga intre 3.500 si 5.000 de euro pe luna. George Butunoiu mentioneaza ca sunt si directori de resurse umane care ies din acest plafon si care pot castiga si 7.000-8.000 de euro pe luna. Ceva mai putin castiga directorii de marketing, salariile lor plecand de la 2.500 de euro si ajungand pana la cel mult 5.000 de euro, in cele mai bune cazuri.
Discutia se poarta in cu totul alti termeni atunci cand este vorba despre veniturile directorilor generali din companii. In cazul lor, plafonul salarial este volatil si in majoritatea cazurilor este stabilit in urma unor negocieri indelungate, in care factori precum dimensiunea companiei, pozitia in piata si experienta profesionala anterioara a managerului respectiv sunt decisive. In acelasi timp, este stiut si ca managerii straini care vin sa conduca o companie in Romania au pretentii salariale mai mari decat romanii si, de obicei, acestea sunt acceptate. Asadar, in cazul top managerilor vorbim de salarii care pleaca de la 5.000-6.000 de euro si pot ajunge pana la 10.000-15.000 de euro pe luna
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro