Cum arata CV-ul ideal pentru angajare pe timp de criza
Datele teoretice ale problemei: 680.000 de someri isi cauta un loc de munca. Se cer: un CV scris bine si o prestatie de nota zece la interviul de angajare. De calculat: cat de bine stiu candidatii sa treaca prin furcile caudine ale recrutatorilor?
Au ramas fara serviciu sau abia au absolvit, iar o slujba e tot mai greu de gasit. Pentru putinele posturi disponibile in aceste zile, batalia intrece orice fel de imaginatie. Sute de candidati se lupta pentru acelasi loc de munca, iar diferenta intre ei poate fi facuta de cele mai mici detalii.
AM UITAT UNDE-AM LUCRAT (CV-ul ideal pentru angajare pe timp de criza)
In cele mai multe cazuri, CV-urile pe care le primesc agentiile de recrutare sunt cereri de angajare pasive, care vin prin portaluri specializate, precum eJobs sau Bestjobs. Nu e tocmai cea mai buna metoda pentru candidat, sustin specialistii, pentru ca asa nu interactioneaza cel mai bine cu recrutorul.
"Intr-un screening de CV-uri, recruiterul poate vedea chiar si o mie de exemplare. E clar ca nu o sa poata acorda aceeasi atentie tuturor CV-urilor pe care le vizualizeaza", explica Monica Dona, Human Capital Consultant la Lugera & Makler, care insista pe faptul ca astfel se pot pierde elemente esentiale. Cum trebuie deci sa procedeze un solicitant de loc de munca?
Daca prefera site-urile de recrutare, ar trebui sa nu-si risipeasca optiunile, intrucat pentru o agentie toate solicitarile lui online sunt vizibile, chiar daca sunt pentru posturi diferite: "Un absolvent de ASE care a depus solicitare si pentru un post de manipulant, si pentru unul de coordonator de logistica arata ca este putin defocalizat, ca nu stie ce vrea si isi cauta un job cu orice pret". Monica Dona vorbeste in acest caz despre candidatii care nu citesc atent anunturile de angajare si depun solicitari pentru orice fel de post.
Cealalta metoda este a contactului direct, cand candidatul vine direct la sediu cu un CV in mana si incearca sa obtina o discutie de cateva minute cu un consultant si sa se lamureasca daca are acolo o perspectiva sau nu. Potrivit recrutorilor, acesti candidati sunt mai activi, dau dovada ca stiu clar ce isi doresc si adeseori sunt mai bine pregatiti.
Exista insa o serie de erori frecvente pe care le identifica specialistii in resurse umane. Greseala cel mai intalnita este aceea ca oamenii nu specifica perioadele in care au colaborat anterior cu alte companii, chiar daca relevante sunt inclusiv perioadele de internship. "Cu cat sunt mai detaliate CV-urile, cu atat poti sa gasesti mai usor ce anume este relevant pentru postul pentru care il recrutezi", spune Monica Dona.
De multe ori, explicatia pentru omisiuni e cat se poate de omeneasca, dar nu e scuzabila din punctul de vedere al recrutorului: cand vin la interviu, unii candidati nu-si amintesc exact perioadele in care au lucrat: "E putin frustrant si pentru recruiter, pentru ca trebuie sa stea si sa faca munca de detectiv. Spune destul de multe despre omul cu care vorbesti".
Oana Datki, directorul general al Consulteam, partenerul Mercer pentru Romania, observa ca, la nivelul specialistilor pe care ii recruteaza, 30% dintre CV-urile care ii trec prin mana sunt bine scrise, iar in randul managerilor, procentul este dublu.
Principalele minusuri sunt insa, din nou, lipsa detaliilor despre responsabilitatile pe care candidatii le-au avut anterior. In unele cazuri, si exprimarea e deficitara, greoaie, lipsesc verbele care sa exprime o actiune; "aspectele de acest gen pot fi definitorii pentru a ilustra modul cum reusesti sa te vinzi". Daca unele CV-uri sunt lipsite de date precise, exista, firesc, si situatia contrara. "Se minte, in sensul ca se exagereaza anumite competente si realizari, iar asta se intampla si cu ocazia interviului." Monica Dona spune ca de multe ori se dovedeste ca realizarea cu care se mandreste candidatul nu e una individuala, ci de grup, iar contributia lui nu poate fi asumata decat astfel.
Desi sunt mai dificil de confirmat anumite studii ori stapanirea unor programe de utilizare a calculatorului, iar in timpul interviului evident ca nu se poate testa totul, in final competentele (sau lipsa lor) vor iesi la iveala, sustin specialistii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro