Portretul şomerului român de lux: nu are bani şi loc de muncă, dar refuză salariile mici

Autor: Adelina Mihai Postat la 23 iulie 2013 5749 afişări

Au profitat de o anomalie a perioadei de creştere economică şi s-au „vândut" la suprapreţ. Au vrut să îşi crească nivelul de trai şi s-au angajat la credite ale căror rate nu le mai pot plăti. În prezent, sunt fără loc de muncă, dar nici nu acceptă salarii mai mici, pentru că nu le asigură confortul cu care s-au obişnuit. Managerii care îşi schimbau angajatorul în urmă cu cinci-şase ani pentru o maşină de lux dintr-o clasă superioară sau pentru un salariu cu 10 - 20% mai mare au ajuns prizonierii gloriei din trecut, însă până la urmă vor fi forţaţi să se adapteze noii realităţi din piaţă.

Portretul şomerului român de lux: nu are bani şi loc de muncă, dar refuză salariile mici

VALOAREA DE PIAŢĂ A SALARIILOR PENTRU TOP MANAGEMENT A SCĂZUT CU 20% ÎN ULTIMII ANI, potrivit Oanei Datki, country manager al Consulteam, aceasta fiind categoria de angajaţi care a „pierdut„ cel mai mult la salariu. Şi pentru poziţiile de middle management salariile oferite au scăzut cu 10%, în timp ce la nivel de specialişti, acestea au crescut cu 5-6 %. Acest lucru nu înseamnă neapărat că managerilor în funcţie le-au scăzut salariile, ci că ofertele salariale pentru astfel de poziţii vacante sau pentru care s-au făcut înlocuiri au fost mai scăzute.

DACĂ VOR SĂ ÎŞI GĂSEASCĂ UN LOC DE MUNCĂ, candidaţii ar trebui să devină puţin mai realişti. Mulţi nu acceptă salarii mai reduse fie din orgoliu, fie din raţiuni financiare, pentru că s-au angajat la credite la care nu mai pot plăti ratele. În 2008 salariile erau nejustificat de mari, iar managerii se angajau la credite de 500.000 de euro ca să-şi facă vile în Otopeni; s-au obişnuit să aibă un nivel de trai ridicat, iar acum le este mai greu să îşi susţină costurile", spune Sorin Roibu, managing partner al firmei de executive search şi consultanţă în domeniul resurselor umane Arthur Hunt. El spune că ofertele salariale pentru poziţiile de management au scăzut în unele cazuri poate cu mai mult de 20%, iar cei care au rămas cu salariile din 2008 sunt „norocoşi„. Mai mult decât atât, unele multinaţionale au intrat într-un program de restructurare, prin care i-au „forţat„ într-un fel sau altul pe angajaţi să accepte micşorări de salarii. 

SPRE EXEMPLU, au fost cazuri în care un director financiar care nu a acceptat să îi fie diminuat salariul să se trezească în situaţia în care postul să i se desfiinţeze, iar activitatea de contabilitate a companiei să fie externalizată. Puţini sunt cei care au rămas cu salariile la nivelul din 2008„, spune Sorin Roibu. Cele mai bine plătite poziţii pentru care compania a selectat candidaţi în ultimul an au fost cea de manager de fabrică în industria textilă pentru o fabrică cu 500 - 1.000 de angajaţi, care a primit un pachet salarial de 5.000 de euro net/lună, şi cea de managing director într-o multinaţională din domeniul comercial (servicii pentru zona industrială), pentru care a primit un salariu de 4.750 euro brut/lună plus un bonus, dacă îşi atinge targetul, de 20% din salariul anual. „Înainte era o piaţă care funcţiona anormal şi care genera anomalii salariale. Acum lucrurile s-au mai aşezat şi foarte mulţi executivi au revenit la solicitări decente dacă oportunitatea în discuţie este una motivantă„, a spus Radu Manolescu, managing partner al firmei de executive search K.M. Trust & Partners. El a recrutat în ultimul an candidaţi cu salarii cuprinse între 10.800 şi 16.700 de euro brut/ lună (salariul fix plus bonus), pentru poziţii de executive board level în domeniul IT&C.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/resurse-umane/portretul-somerului-roman-de-lux-nu-are-bani-si-loc-de-munca-dar-refuza-salariile-mici-11141309
11141309
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.