Vara ideala pentru angajatori: pretentiile celor care vor un job sunt minime

Postat la 24 august 2010 61 afişări

Pentru un director de resurse umane care are buget si mana libera la angajari, acum e momentul potrivit sa iasa la inaintare cu oferte pentru candidatii din piata. Vara creste numarul celor ce isi cauta un loc de munca, iar pretentiile lor de la angajatori sunt la un nivel minim.

"Ce sa mai vorbim despre absolventii de anul acesta, cand sunt absolventi de anul trecut care nici pana acum nu si-au gasit un loc de munca", spune Iuliana Badea, recruitment service manager la Lugera & Makler. Raspunsul vine pe un ton in care se simt, pe de o parte, o nota de ingrijorare si pe de alta o anumita resemnare, ajunsa fireasca, a celor ce lucreaza acum in resurse umane.

Practic, in nicio perioada a anului lucrurile nu ar trebui sa decurga mai usor decat acum: piata este plina de candidati, iar ei isi cauta un loc de munca fara sa ceara prea multe in schimb. Mai exact, facultatile de stat din Romania aveau, la sfarsitul acestei veri, aproximativ 75.000 de studenti care se pregateau sa-si ia diploma. Dintre ei, aproape 15.000 erau numai in Bucuresti, orasul celei mai mari concurente intre candidati. Lor li se adauga alte cateva zeci de mii de absolventi ai facultatilor particulare din toata tara. Plus cei care asteapta inca de anul trecut sa se angajeze.

Cei ce ar trebui sa coordoneze si sa stimuleze intregul proces - angajatorii -, sunt insa rezervati.

Asa ca frustrarea se instaleaza usor pe toate fronturile. Primii nemultumiti sunt pretendentii la o slujba. "Am terminat facultatea anul trecut, am incercat sa ma angajez si n-am reusit, asa ca m-am inscris la un master, ca sa am o ocupatie intre timp. Ma tem ca nici dupa ce termin masterul nu voi gasi de munca", se plange Alexandru Gherasim, unul dintre zecile de mii de absolventi pe care angajatorii nu-i mai baga in seama.

Si Luiza asteapta sa sune telefonul si sa fie chemata la un interviu. Anul acesta a terminat o facultate cu profil economic, insa un loc de munca isi cauta de mai bine de un an. Initial a vrut sa se angajeze intr-o multinationala. Intre timp, a mai coborat pretentiile si s-ar fi multumit si cu un loc intr-o companie locala si mai mica, dar nici asa n-a avut mai mult noroc, iar acum e dispusa sa faca aproape orice, chiar intr-un alt domeniu decat cel in care s-a pregatit sau pe un post pentru care este supracalificata.

Spre exemplu, ar accepta un loc de munca intr-un call center, desi acum un an nici nu se gandea la asa ceva."Foarte multi absolventi ajung acum sa nu mai lucreze in domeniile studiate in facultate. Spre exemplu, chiar recent am recrutat pentru posturi de secretare persoane care ar fi fost potrivite si pentru un post mai bun", spune Oana Datki, directorul general al Consulteam, partenerul Mercer pentru Romania.

Poate ca Luiza si Alexandru ar fi avut mai multe sanse daca ar fi absolvit o facultate cu specializari mai nisate, iar acum ar fi avut o diploma de inginer petrolist, energetician sau inginer automatist. Cel putin acestora le dau specialistii in resurse umane cele mai multe sanse, mai ales daca, dincolo de competentele dobandite in facultate, stapanesc fluent si una sau doua limbi straine si au apucat sa se familiarizeze, macar si pentru o scurta perioada, cu domeniul ales. Restul va trebui sa dea dovada de o capacitate uriasa de adaptare.

"Un exemplu sunt absolventii de Litere, care au cateva oportunitati de angajare in zona serviciilor, dar si acolo va trebui sa inceapa tot de jos", spune Sorin Roibu, managing director la Arthur Hunt.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
angajari,
studenti,
angajatori
/analize/resurse-umane/vara-ideala-pentru-angajatori-pretentiile-celor-care-vor-un-job-sunt-minime-6979596
6979596
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.