Anul consultantilor

Postat la 22 decembrie 2009 36 afişări

Anul 2009 a fost pentru consultanta unul paradoxal. Desi piata si-a pastrat nivelul afacerilor de anul trecut - undeva intre 350 si 400 de milioane de euro -, multi clienti noi au fost impinsi in birourile consultantilor de problemele complexe cu care s-au confruntat in 2009.

Natura consultantei s-a schimbat fundamental. "Nimeni nu mai este dispus sa plateasca pentru altceva decat pentru solutii complete, de la idee pana la punerea ei in aplicare", spune Emilian Duca, partener in departamentul de taxe al BDO. Ionut Simion, partener pe consultanta fiscala la PriceWaterhouseCoopers, afirma ca in 2009 s-a diminuat interesul pentru orice proiect care nu a putut aduce beneficii economice imediate si precis cuantificabile clientului.

Alex Milcev, partener in departamentul de asistenta fiscala al Ernst & Young, spune ca antreprenorii sunt mult mai atenti la problemele de lichiditate si incearca sa reduca sau macar sa amane anumite plati catre bugetul statului, fara penalitati de intarziere. Mai ales ca acestea au fost destul de mari in 2009 - 36% pe an. "Consultantul fiscal a fost obligat sa aiba o atitudine deschisa si pozitiva si sa identifice solutii pentru dezvoltarea afacerilor", conchide Alex Tabacu, partener in divizia de taxe a firmei de avocatura Voicu & Filipescu.

Chiar daca unele firme au castigat mai putin anul acesta sau unii consultanti au fost nevoiti sa fie mai creativi si mai proactivi decat in anii trecuti, piata de consultanta avea nevoie de o astfel de perioada.

Avocatii au fost nevoiti sa gaseasca alte practici care sa le sustina afacerile, dupa ce imobiliarele, finantarile, fuziunile si achizitiile au inghetat aproape cu totul. Noroc ca avocatura factureaza si cand economia duduie, si cand afacerile se inchid sau se restructureaza. Cele 20.000 de firme intrate in insolventa anul acesta au constituit o afacere buna pentru casele de avocatura in 2009.

Costin Taracila, managing partner al RTPR Allen & Overy, sintetizeaza in cateva cuvinte primul an in care multe case de avocatura s-au multumit cu o crestere zero a afacerilor: "Au fost mai putine tranzactii, atat de fuziuni si achizitii, cat si de finantari, dar au crescut substantial domenii precum restructurarile, litigiile, dreptul muncii, concurenta, precum si sectoare ca energia".

Cititi si:

Politica: Sub semnul alegerilor

Macroeconomie: Anul recesiunii

Banci: Anul in care banii au devenit mai scumpi

Asigurari si pensii: Fara pierderi

Bursa: Reteta banilor usori nu mai functioneaza

Companiile energetice au pierdut din greutate

Petrol si carburanti: Minus 20%

Industrie: Fara cerere

Farma: Anul surprizelor neplacute

Industria alimentara: Consum redus

Agricultura: 2009, anul nefericirii

Retail si distributie: Comert cu surprize

Textile: Anul extremelor - unii s-au extins, altii au inchis

Piata auto, victima crizei

Real estate: Chinul imobiliar

Media: Reducere la jumatate

Resurse umane: Anul concedierilor

Telecom: Un pic mai bine

Internet si IT: "A fost cel mai greu an"

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/anul-consultantilor-5198048
5198048
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.