Cornel Marian, Oresa: Am prins ultimul tren pentru o tranzactie «leveraged buy-out»
Directorul Oresa Ventures Romania, Cornel Marian isi aminteste ca falimentul Lehman Brothers a schimbat total planurile de afaceri pentru Somaco, companie pe care fondul de investitii o preluase cu doar cateva zile in urma
"Vineri, 12 septembrie 2008, a avut loc finalizarea tranzactiei prin care Oresa a preluat cele mai mari trei fabrici Somaco. O tranzactie complexa in care am preluat activele de la o firma listata pe RASDAQ, iar finantarea a inclus o combinatie de equity, credit bancar pentru achizitie (leveraged debt) si vendor note.
Luni, 15 septembrie, a cazut Lehman Brothers. Si primul gand a fost «bine ca am facut tranzactia vineri, pentru ca incepand de luni nu mai puteam accesa un astfel de pachet de finantare». Am prins ultimul tren pentru o tranzactie «leveraged buy-out» in Romania, in 2008-2009. Insa imediat, urmatorul gand a fost ca afacerea in care tocmai intrasem, cu materiale de constructii, depinde de finantare bancara. Si ca lipsa finantarii pentru dezvoltatorii din sectorul rezidential, retail, logistic va duce la o cadere majora a pietei materialelor de constructii. Business planul pe care ne bazasem vineri, cand am incheiat tranzactia, nu mai era actual luni, trei zile mai tarziu. Pentru mine, asta reprezinta caderea Lehman Brothers - prima zi ca actionar in firma de materiale de constructii Somaco, cand am realizat ca planul de afaceri pe baza caruia facusem tranzactia, cu doar trei zile inainte, trebuia aruncat pe fereastra.
Falimentul Lehman a declansat schimbari majore in modul de functionare si reglementare a pietelor financiare, a unor modele de business, si pare sa duca la un rol mai mare al guvernelor in economie (adica birocratie si coruptie).
Probabil a fost semnalul clar ca valul care venea si spre Romania era mult mai mare decat credeam pana atunci, cand criza parea doar "subprime", exotica si departe de noi. Cred insa ca oamenii au o capacitate aproape infinita de adaptare, redresare si renastere. Va urma o alta crestere, un alt boom si apoi cu certitudine o alta criza. Economia, ca si viata, vine in valuri.
In 2009, mi-au folosit experientele trecute; am aplicat cateva lectii pe care le invatasem si platisem la timpul lor - incepand cu caderea PIB in Romania anilor 1998-1999 cu aproape 15% si continuand cu valurile de devalorizari, puseurile de inflatie sau caderile pietelor in care activam. Una dintre lectiile invatate s-a numit "focalizare" si am aplicat-o cu mare atentie: am redus numarul de companii din portofoliu si am simplificat actionariatul.
De exemplu, in Romania detinem Fabryo - 100%, Somaco Grup Prefabricate - 100%, si Kiwi Finance - aproximativ 80%. Putem astfel sa concentram resursele - oameni, expertiza, capital - in aceste firme unde avem controlul si unde putem sa luam si sa implementam foarte rapid decizii. Tot anul asta am iesit din doua firme din Romania (Bauprofil si Flamingo) si din una din Polonia. Cel mai dificil este sa accepti noua realitate si sa te adaptezi la noua situatie. Poate de-asta m-a surprins lipsa de reactie si de strategie pe termen lung a bancilor, sau lipsa de eficienta a interventiei guvernului pentru sprijinirea economiei - prin comparatie cu alte tari din jur.
Personal, sunt mult mai atent la capital si imi aleg oamenii dintre cei care au respect si grija pentru capital. Am inceput chiar sa ma uit din nou la nota de plata de la restaurant inainte sa o platesc - un obicei bun pe care in ultimii ani il pierdusem."
Cititi si Cover Story-ul editiei curente: Confesiunile managerilor dupa anul de criza
Cititi mai jos cum au trait anul de criza si alti manageri si antreprenori locali:
Liliana Solomon, Vodafone: Nu am fost niciodata un consumator exagerat
Claudiu Cercel, BRD: Recesiunea nu trebuie privita ca o calamitate pentru Romania
Brent Valmar, Porsche Romania: Au existat oferte de pret sinucigase in piata
Dragos Simion, Flamingo: A fost acelasi sentiment pe care l-am avut la 11 septembrie 2001
Mariana Gheorghe, Petrom: Cred cu tarie in masurile dure si nepopulare
Bogdan Georgescu, Colliers: Cand mi-am concediat colegii a fost cea mai grea zi din viata mea
Radu Stoicoviciu, PricewaterhouseCoopers: Cred ca peste un an criza va fi depasita
Bogdan Enoiu, McCann: Evident ca am si pierdut dar privesc cu multa relaxare problema asta
Alexandru Costin, Adobe: Am investit nesabuit si m-am supraindatorat
Marius Sfintescu, 3TS Capital: Au fost multe proiecte de investitii private equity abandonate
Radu Georgescu, Gecad: Problema mea e ca lumea nu accepta starea de disperare
Dorin Boboc, Allianz-Tiriac Pensii: Nu ne imaginam vreodata ca se va ajunge la aceasta amploare
Florian Libocor, BRD: Sistemul bancar din Romania este unul solid
Florin Talpes, Softwin: Industria IT din Romania a scazut cu 40% - 60%
Radu Timis, Cris-Tim: Criza va mai dura cel putin inca doi ani si jumatate
Razvan Pasol, Intercapital: Au fost zile de groaza la BVB
Adrian Stanciu, Human Synergistics: M-am speriat destul de rau
Marius Stancescu, Riff Holding: Nu am putut anticipa amploarea dezastrului
Toni Iordache: Lumea se astepta ca urmatoarea victima sa fie salvata
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro