Profil de investitor: Din depozite bancare, la bursă

Autor: Tibi Oprea Postat la 03 februarie 2022 565 afişări

Investitori mici şi mari, profesionişti şi debutanţi deopotrivă, care activează în domenii dintre cele mai diverse, vor pune pe tapet strategii de investiţii şi lecţii învăţate în timp pentru a întări zicala „bursa este pentru toţi” şi a mări rândurile investitorilor din piaţa locală. Toate sfaturile sunt adunate în seria de articole găzduită de Business Magazin. În atenţia voastră, Irina Ioniţă, economist antreprenor, investitor la Bursă din pasiune.

”Mi-am dat seama că randamentele de la Bursă depăşesc cu mult randamentele depozitelor bancare sau pe cele din zona de imobiliare. Economiile mele, care în mod normal mergeau către depozite bancare şi imobiliare, s-au mutat la Bursă”, îşi începe Irina Ioniţă, 39 de ani, povestea debutului în piaţa de capital.

De profesie economist, Irina a intrat în piaţa bursieră cu o sumă semnificativă mutată din clasicele depozite bancare şi spune că „partea de deschidere de cont şi accesul sunt facile”. A făcut primele investiţii relativ recent, iar prima achiziţie a fost la producătorul de energie Nuclearelectrica, controlat de statul român.Activitatea de investiţii este însă adiţională pentru Irina, care îi alocă în medie cam o zi pe săptămână.

„Cred ca vorbim de o combinaţie între part-time job şi pasiune.” Din 2010, Irina este proprietar şi CEO al Fun N Fantasy, business de e-commerce cu jucării şi produse de bebeluşi cu activitate în România şi alte trei ţări, în care este foarte implicată.

În 2020 nu avea un portofoliu bursier, dar spune că a experimentat criza pandemică din postura de antreprenor. „Lecţia învăţată este că gradul de îndatorare trebuie să fie cât mai mic pentru a putea depăşi momentele dificile”, spune ea.

După ce a finalizat cursurile Facultăţii de Finanţe-Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice, Irina a lucrat timp de 13 ani în cadrul companiei de audit şi consultanţă KPMG Romania pe o funcţie de management.

Între timp, a intrat şi în lumea antreprenoriatului. Este membră a organizaţiei globale de experţi contabili Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) şi membră a Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR). Unul dintre lucrurile „din tinereţe” cu care se mândreşte este locul trei pe ţară la Olimpiada Naţională de Matematică.


PROFIL DE INVESTITOR

NUME: Irina Ioniţă

VÂRSTĂ: 39 de ani

PROFESIE: economist

OCUPAŢIE: antreprenor, auditor

INVESTEŞTE: part-time, din pasiune


Alegeri în investiţii

Randamentul investitoarei în perioada martie 2021-ianuarie 2022 este de 36%. Cele mai mari deţineri sunt la Nuclearelectrica (58%), producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (23%), integratorul de servicii medicale private MedLife (17%) şi compania de software AROBS Transilvania (2%).

„Am un apetit la risc moderat şi investesc pe termen lung în companii care cred că au potenţial de dezvoltare. Îmi place zona financiară, analiza companiilor şi citesc cam tot ce îmi pică în mână pe subiect. Cele mai mari deţineri pe care le am în acest moment sunt la companii din BET şi mă aştept ca randamentul să depăşească dinamica indicelui”, spune Irina Ioniţă. Deocamdată are investiţii doar la Bursa de Valori Bucureşti.

Pentru că este la început, şi-a plasat economiile exclusiv în acţiuni şi s-a uitat în principal către companiile din prima ligă bursieră.

„Cred că sunt multe oportunităţi şi pe AeRO, însă pentru că vorbim de un risc mai mare, cred că aici trebuie alocat mai mult timp pentru analiza companiilor. Probabil că la anul, pentru diversificare, voi intra şi pe pieţele externe, pentru început pe indici bursieri. Mă uit deocamdată la DAX şi S&P 500”, explică ea.


Irina Ioniţă, investitor: Investesc exclusiv în companii mature, care au trecut testul timpului, cu istoric de profitabilitate şi dividende acordate. Dintre celelalte criterii de luat în considerare ar fi lichiditatea, cota de piaţă, uşurinţa cu care competiţia poate intra în piaţă, calitatea managementului, gradul de îndatorare al companiei şi implicarea activă în privinţa fuziunilor şi achiziţiilor. Contează desigur şi multiplii de tranzacţionare la momentul analizei.


Irina Ioniţă vede de bun augur trendul listărilor din ultimii ani şi spune că un număr crescut de emitenţi din domenii cât mai variate ar putea atrage un număr mai mare de investitori şi sume de bani noi pentru Bursa locală.

Ea şi-ar dori ca pe Bursa românească să se listeze Dedeman, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa regională de bricolaj şi cea mai puternică afacere antreprenorială românească, controlată de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl.

„Investesc exclusiv în companii mature, care au trecut testul timpului, cu istoric de profitabilitate şi dividende acordate. Dintre celelalte criterii de luat în considerare ar fi lichiditatea, cota de piaţă, uşurinţa cu care competiţia poate intra în piaţă, calitatea managementului, gradul de îndatorare al companiei şi implicarea activă în privinţa fuziunilor şi achiziţiilor. Contează desigur şi multiplii de tranzacţionare la momentul analizei”, afirmă ea.

În ce nu ar investi la momentul actual? „În criptomonede. Deşi consider că blockchain este tehnologia viitorului, incertitudinile legate de cum vor reuşi companiile să monetizeze tehnologiile pe care le dezvoltă sunt prea mari pentru apetitul meu la risc.”

Unui investitor începător sau cuiva care se gândeşte să intre în ringul bursier, Irina Ioniţă îi recomandă să se „familiarizeze cu piaţa şi companiile pe care doreşte să intre înainte de a lua decizia de investiţie”.

Care este momentul potrivit pentru a face investiţii? „Orice moment poate fi potrivit. Trebuie doar ca persoana care doreşte să înceapă această activitate să îşi aloce timp pentru studiul pieţei, companiilor şi al activităţii investiţionale în general, dacă nu este familiarizat deja cu asta.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.