Ghid de investitii in marfuri

Postat la 06 octombrie 2009 191 afişări

Plusuri: potential ridicat de castig, diversificare. Minusuri: risc ridicat, volatilitate, acces limitat.

Investind in marfuri, cumparatorul nu devine proprietarul unui sac de boabe de cafea sau de grau, cu atat mai putin al unor recipiente cu petrol, asa cum se intampla in urma cu cateva secole. Astazi, cea mai populara metoda de a investi in marfuri este contractul futures, care este un angajament de a cumpara sau vinde in viitor o anumita cantitate de marfa la un anumit pret.

Contractele futures sunt disponibile pentru marfuri precum petrol, aur si gaze naturale, precum si produse agricole precum vitele sau porumbul. Cea mai mare parte din participantii la piata contractelor futures sunt utilizatori comerciali sau institutionali ai marfurilor pe care le tranzactioneaza. Al doilea tip de participanti sunt investitorii individuali care speculeaza in speranta ca vor profita de pe urma schimbarilor de pret al contractului futures. Cel mai adesea, speculatorii isi inchid contractele inaintea termenului si niciodata nu livreaza sau iau in posesie marfa.

Cele mai tranzactionate marfuri sunt cele care au si cel mai mare impact asupra economiei: petrolul, cheresteaua, bumbacul, graul, porumbul, cafeaua si bumbacul.

Pentru fiecare tip de contract, investitorul trebuie sa isi deschida un depozit, valoarea contului urmand sa creasca sau sa scada in functie de valoarea contractului. Daca valoarea contractului scade, investitorul trebuie sa mai aduca bani in cont pentru a-si mentine pozitia deschisa. Principalul dezavantaj al investitiei in marfuri e reprezentat de faptul ca piata contractelor futures este foarte volatila, plasamentele fiind foarte riscante, mai ales pentru investitorii fara experienta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
investitii,
marfuri
/analize/servicii-financiare/ghid-de-investitii-in-marfuri-4961519
4961519
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.